Burse - Fonduri mutuale

Statul a dat drumul la robinetul cu acţiuni Fondul Proprietatea înainte de dividende

Autor: Roxana Daniela Pricop

26.09.2010, 23:46 35

Participaţia statului la Fondul Proprietatea a scăzut la 44,7%din capital, după ce în ultimele trei săptămâni foştii proprietariau primit despăgubiri în acţiuni la Fond de circa 5% dincapital.

Astăzi este data de înregistrare pentru stabilirea acţionarilorcare vor primi dividende la FP. Toţi cei care vor cumpăra sau vorprimi acţiuni de la Ministerul Finanţelor după această dată nu vormai beneficia de dividende.

Acţiunile cedate au scăzut cu aproape 50 mil. lei valoareadividendelor pe care le are de încasat statul de la fond, acestedividende urmând să ajungă la noii proprietari ai acţiunilor.Dividendul brut la FP este de 0,0816 lei/acţiune, astfel că cine aprimit un milion de acţiuni va încasa 81.600 de lei, din care vaplăti un impozit de 16%.

Controlul la Fondul Proprietatea este împărţit de statul român,care, prin intermediul Ministerului Finanţelor Publice, deţine44,7% din capital, reprezentând 6,16 mld. acţiuni, şi un număr de4.436 acţionari, dintre care persoanele fizice deţin 39,15% dincapital, iar acţionarii persoane juridice au pe mâini 16,13%,potrivit informaţiilor furnizate de Fond.

Comunicatul cu structura acţionariatului emis vineri, 24septembrie, conţine tot mai puţine detalii despre tipulacţionariatului, în condiţiile în care comunicatele anterioarefăceau referire şi la numărul persoanelor private acţionare lafond, precum şi la evoluţia procesului de despăgubire prin acţiuni.O explicaţie ar putea fi faptul că fosta conducere, în frunte cuIonuţ Popescu, şi-a încheiat oficial mandatul şi-a predat ştafetacătre noul adminnistrator-firma Franklin Templeton.

De la 29 iulie, când a avut loc ultima raportare oficială aacţionariatului, şi până pe 22 septembrie, numărul persoaneloracţionare la fond a crescut cu 370, până la 4.436. La finele luniiiulie, statul era acţionar cu 7,525 mld. acţiuni, iar în prezentmai deţine un pachet de 6,161 mld. acţiuni, în condiţiile în carecapitalul social al fondului este de 13,77 mld. acţiuni.

În intervalul cuprins între finele lunii iulie şi mijlocul luniiseptembrie a avut loc diminuarea capitalului social al fondului cucele 482 mil. acţiuni neplătite de statul român, astfel încâtnumărul acţiunilor cu care s-a redus participaţia statului prinacordarea de despăgubiri foştilor proprietari este de 882 mil.acţiuni.

Despăgubirile în acţiuni Fondul Proprietatea au accelerat peparcursul acestui an, pe măsură ce fondul se apropie de listare.Astfel, dacă la începutul anului Ministerul Finanţelor ceda circa0,5% din acţiunile fondului într-o lună, în martie şi aprilieritmul a urcat la peste 1% din acţiuni pe lună, conformraportărilor fondului.

Cea mai abruptă scădere a participaţiei statului a avut loc înprimele săptămâni ale lunii septmebrie. Pe 6 septembrie, în cadrulAdunării generale a acţionarilor, fostul director general alfondului, Ionuţ Popescu, a anunţat că participaţia statului a ajunsla 49%. Astfel că de pe 6 până pe 22 septembrie circa 5% dincapitalul social al fondului, reprezentând un pachet de 580 mil.acţiuni, a fost transferat din proprietatea statului în cea afoştilor proprietari.

Cum comunicatul emis de fond este destul de lapidar, estedificil de estimat care este numărul acţionarilor care au primitcei 5% din capitalul fondului, respectiv cele 580 mil. acţiuni, înprimele săptămâni ale lunii septembrie. Chiar dacă au apărut 370 denoi acţionari în ultimele două luni, este posibil ca pachetul de 5%din capital să ajungă pe mâinile a doar câţiva acţionari care ausolicitat despăgubiri în valoare de 580 mil. lei, având în vederecă fiecare acţiune din cele 580 de milioane are o valoare nominalăde un leu.

Ultimele două luni au adus şi o consolidare a poziţieipersoanelor juridice în acţionariat, datorită interesului încreştere al fondurilor de investiţii pentru titlurile FP. Astfel,participaţia persoanelor juridice, printre care se numără fonduristrăine de investiţii, dar şi societăţi locale de investiţii, acrescut cu 2,77% faţă de finele lunii iulie.

SIF Moldova (SIF2) a fost un cumpărător activ de acţiuni lafond, cea mai recentă tranzacţie raportată fiind pe 17 septembriecând societatea de investiţii a cumpărat acţiuni la fond în valoarede 10,49 mil. lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO