Burse - Fonduri mutuale

STK vede Transgaz la 330 de lei pe actiune

19.06.2008, 19:25 14

Analistii de la STK Financial considera ca actiunile transportatorului de gaze Transgaz (TGN) se tranzactioneaza in prezent cu un discount fata de alte companii similare din domeniu, si vad un pret corect pentru aceste titluri de 330,1 lei pentru finele acestui an, nivel cu 48% peste pretul de inchidere din sedinta de marti, potrivit unui raport recent al firmei de administrare a investitiilor.
Pentru momentul actual STK a estimat un pret pentru actiunile Transgaz, cu 27% mai ridicat decat cel din piata, respectiv de 282,7 lei/actiune.
La baza pretului calculat de analistii de la STK sta atat o evaluare comparativa cu alte companii de pe pietele emergente cat si una ce ia in calcul profiturile previzionate a fi obtinute de Transgaz in urmatorii ani.
Astfel, in cazul analizei DCF, pe baza actualizarii fluxurilor de numerar, considerand ca transportatorul de gaze isi va pastra profitabilitatea din ultimii ani, STK a stabilit un pret corect pentru titlurile Transgaz la momentul actual de 296,6 lei/actiune pentru titlurile Transgaz, respectiv de 323,3 lei/actiune pentru finele acestui an, nivel cu aproximativ 45% peste pretul curent din piata.
Marja bruta de profit luata in calcul la evaluarea companiei este de 27%, iar nivelul indicatorului ev/EBITDA (valoarea firmei raportat la profitul operational) pana in 2012 de 7, respectiv media din sector, fata de multiplul de 8,2 din prezent.
Prin comparatia cu emitenti din domeniu de pe alte piete emergente, analistii de la STK vad un pret corect pentru titlurile Transgaz la sfarsitul anului cu 51% mai mare decat cel la care aceste titluri sunt tranzactionate in prezent, respectiv de 336,8 lei/actiune.
STK considera ca Transgaz este o companie stabila, cu un risc financiar redus si marje de profitabilitate ridicate, superioare altor companii comparabile din domeniu. De asemenea, consumul de gaze naturale in Romania sa se stabilizeze in urmatorii ani, dupa ce din 1989 acesta s-a redus la jumatate.
Astfel, potrivit strategiei energetice a Romaniei este estimata o crestere a consumului de gaze de 7% in intervalul 2006 - 2015.
Proiectul Nabbuco, la care ar urma sa participe si Trasgaz, ar putea avea un impact semnificativ asupra activitatii companiei, sunt de parere analistii de la STK, in conditiile in care capacitatea prevazuta a conductei la nivelul anului 2011 reprezinta peste jumatate din cea pe care Transgaz o gestioneaza in prezent. Transportatorul de gaze este de altfel unul dintre cei sase actionari ai firmei Nabucco Gas Pipeline Project, care se va ocupa de proiect.
Transgaz detine monopolul pe piata transportului de gaze naturale din Romania, in perioada 2004 - 2006, compania transportand circa 89% din totalul cantitatii de gaz consumat in tara noastra.
Transgaz a obtinut in primul trimestru din acest an un profit net de circa 92 mil. lei (25 mil. euro), la nivelul celui realizat in perioada similara a anului precedent si cu aproape 7% peste cel bugetat de companie. Cifra de afaceri a transportatorului s-a majorat in primul trimestru cu 14,3%, pana la aproape 317,9 mil. lei (86,2 mil. euro), usor sub nivelul programat.
Actiunile Transgaz se tranzactionau ieri in jurul nivelului de 222 de lei, capitalizarea companiei fiind de 714 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO