Burse - Fonduri mutuale

Strainii au adus bani pe piata si in luna mai

11.06.2007, 22:57 9

Investitiile straine nete la Bursa au fost in mai de 24 mil. euro, de aproape doua ori mai reduse decat in luna aprilie, insa vanzarile si cumpararile nerezidentilor au fost semnificativ mai ridicate decat in luna precedenta, potrivit statisticilor publicate de Bursa de Valori (BVB).
Cumpararile nerezidentilor s-au ridicat la 160 mil. euro, cu 41% mai mult decat in aprilie, iar vanzarile au totalizat 136 mil. euro, in crestere de peste doua ori fata de luna precedenta.
Cifrele au fost insa influentate semnificativ de tranzactia realizata luna trecuta cu actiunile Zentiva (SCD), in cadrul careia fondul de investitii american QVT Fund a vandut participatia de 14% detinuta la compania farmaceutica pentru circa 31 mil. euro.
Potrivit informatiilor din piata, au fost peste 100 de cumparatori, atat romani, cat si straini.
Interesul investitorilor straini pentru piata romaneasca se mentine ridicat, un argument fiind cresterea numarului de conturi de cumparare ale persoanelor juridice nerezidente la 166, un nou record, dupa ce in aprilie fusese atins un nivel de 140 de conturi. Si persoanele fizice straine au fost mai active, realizand tranzactii prin 273 de conturi, fata de 208 in aprilie.
Luna mai a marcat si revenirea interesului investitorilor romani pentru Bursa de Valori.
Numarul de conturi de cumparare ale persoanelor fizice romane a urcat la 11.800, cel mai ridicat nivel din acest an, dupa ce in primele patru luni ale anului se mentinuse intre 8.000 si 9.000.
Cumpararile rezidentilor au insumat aproape 246 mil. euro, iar vanzarile s-au ridicat la 270 mil. euro, ambele fiind valori record pentru acest an.
Valoarea totala a tranzactiilor cu actiuni de pe Bursa s-a ridicat luna trecuta la peste 405 mil. euro. Preferatele investitorilor au fost actiunile SIF Transilvania (SIF3), cu tranzactii de 72 mil. euro, reprezentand 17% din total, urmate de SIF Moldova (SIF2) si SIF Oltenia (SIF5), cu cate 46 mil. euro.
Indicele BET-FI, care urmareste evolutia SIF-urilor, a crescut in mai cu 8,7%, in timp ce BET si BET-C au inregistrat scaderi de 1,3%, respectiv 0,6%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO