Burse - Fonduri mutuale

Strainii au vandut in iulie de 7 mil. euro pe Bursa si RASDAQ

Strainii au vandut in iulie de 7 mil. euro pe Bursa si RASDAQ
22.09.2008, 21:02 11

Soldul investitiilor nete ale strainilor de pe Bursa de Valori Bucuresti si pe piata RASDAQ a fost negativ in luna iulie, strainii scotand de pe cele doua piete luna trecuta 25,6 mil. lei (circa 7 mil. euro), dupa ce in luna iunie vanzarile au depasit cumpararile cu peste 19 milioane de lei (5,2 mil. euro).

Potrivit statisticilor separate ale Bursei, strainii au cumparat in iulie de pe Bursa cu 11,1 mil. lei (3,1 mil. euro) mai mult decat au vandut in aceeasi perioada, sold pe care l-au pastrat si luna trecuta, ceea ce inseamna ca vanzarile strainilor s-au orientat mai mult catre piata RASDAQ.
In iunie nerezidentii au cumparat valori mobiliare la BVB si pe piata Rasdaq in valoare de 177,15 milioane de lei, in timp ce vanzarile au fost de 196,3 milioane de lei.
Soldul investitiilor nete realizate de investitorii straini pe Bursa de Valori Bucuresti si pe piata RASDAQ a continuat sa fie negativ dupa primele sapte luni, valoarea vanzarilor depasind cumpararile cu 53,5 milioane de lei, potrivit datelor Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM).
In intervalul ianuarie-iulie, vanzarile de actiuni si obligatiuni realizate de investitorii straini s-au ridicat la 1,84 miliarde de lei, iar valoarea cumpararilor s-a situat la 1,79 miliarde de lei.
Valoarea cumpararilor realizate de nerezidenti in luna iulie s-a ridicat la 319,66 milioane de lei, in scadere cu aproape 63% fata de aceeasi perioada a anului trecut, in timp ce nivelul vanzarilor s-a plasat la 345,3 milioane de lei, cu 46% mai mici decat in aceeasi luna a anului 2007.
Investitorii din Insulele Virgine au fost cei mai activi cumparatori de titluri in luna iulie, valoarea totala a achizitiilor de actiuni situandu-se la 91,75 milioane. Acestia au fost urmati de cei din Cipru, care au cumparat valori mobiliare de aproape 56 milioane de lei, si de investitorii din Luxemburg si Marea Britanie, care au realizat achizitii de 42,5 milioane de lei si respectiv 41,7 milioane de lei.
Nerezidentii inregistrati in Insulele Cayman au cumparat actiuni de 17,4 milioane de lei, iar cei din Austria si Statele Unite ale Americii au plasat sume apropiate, de circa 8,2 milioane de lei.
In topul vanzarilor de actiuni, primul loc este ocupat de investitorii din Marea Britanie, care au vandut actiuni de 56,2 milioane de lei, fiind urmati de cei din Germania si Liechtenstein, cu vanzari de 55,6 si 53,6 milioane de lei. Investitorii din Suedia au instrainat titluri in valoare totala de 31,55 milioane de lei, cei din Cipru de 28,8 milioane de lei, iar cei din Austria au realizat vanzari de 28,4 milioane de lei.
Singurele transferuri cu obligatiuni din iulie au fost cumpararile de 3,9 milioane de lei realizate de investitorii din Luxemburg.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO