Burse - Fonduri mutuale

Target din Cluj lanseaza un fond imobiliar

06.02.2007, 18:17 24

Societatea de administrare a investitiilor Target Asset Management din Cluj-Napoca pregateste lansarea unui fond imobiliar, acesta urmand sa fie cel de-al doilea fond imobiliar romanesc de pe piata.
Demersurile pentru lansarea fondului de investitii imobiliare vor incepe peste doua luni si vor fi finalizate cel tarziu in toamna. Managerul de portofoliu la Target Asset Management, Serban Nacsu, a precizat ca necesitatea deschiderii unui fond de investitii imobiliare este determinata de cererea care exista pe piata pentru astfel de organisme de plasament colectiv.
"In urma intalnirilor cu investitorii nostri am luat hotararea ca lansarea unui fond imobiliar ar putea veni in intampinarea cererii tot mai crescute de pe piata de capital pentru un fond de investitii imobiliare. Evolutia pe care o cunoaste in momentul de fata piata imobiliara din Romania confima necesitatea unor investitii solide in domeniul imobiliar", spune Nacsu.
Alaturi de fondul de investitii imobilare, societatea Target, care administreaza in prezent fondul de obligatiuni Fortuna Gold si fondul diversificat Fortuna Clasic, va lansa in acelasi interval si un fond de actiuni, largindu-si astfel expunerea pe piata de capital.
Lansarea celor doua fonduri de investitii se va realiza cu sume pornind de la 4 milioane de lei (1,2 milioane de euro), pentru fiecare fond fiind acordate cate 2 mil. lei (circa 600.000 de euro).
Prin specificul investitiei, fondul imobiliar va corela sumele investite cu evolutia pietei imobiliare, fiind un mijloc de a economisi in vederea achizitiei unei proprietati imobiliare, sustin reprezentantii societatii de administrare.
Noul fond de investitii imobiliare se va axa, in principal, pe proiectele imobiliare din regiunea Transilvania, proiectele Target Group, din care face parte societatea de administrare, fiind incluse pe lista potentialelor investitii.
"In momentul de fata se poarta discutii referitoare la statutul pe care il va avea fondul imobiliar, avand in vedere ca legislatia in vigoare nu permite functionarea sub forma unui fond deschis de investitii. Incercam sa obtinem participarea persoanelor fizice si nu doar a celor juridice, avand in vedere ca un fond imobiliar implica investitii de termen lung", spune Nacsu.
Primul fond imobiliar de pe piata romaneasca, Imoplus, a fost lansat de societatea Certinvest. Imoplus si a ajuns la inceputul anului 2007 la active de aproape de un milion de euro si un portofoliu de 30 de investitori, nu se afla sub administrarea Certinvest, ci a unui Consiliu de Conducere.
Alaturi de lansarea celor doua fonduri de investitii, strategia pentru 2007 a societatii de administrare Target are in vedere reducerea comisioanelor practicate pentru fondul de obligatiuni Fortuna Gold. "Vom incerca sa transformam acest fond, in sensul apropierii comisioanelor Target Gold de cele ale fondurilor diversificate. Scopul urmarit este atragerea unui numar mai mare de investitori, avand in vedere ca in ultimul an nu s-au facut subscrieri importante", a declarat pentru ZF Serban Nacsu.
In raport cu restul fondurilor diversificate, in 2006, valoarea titlurilor Fortuna Clasic a crescut cu 15,5%, cel mai mare randament fiind inregistrat de Transilvania, 18,4%, urmat de Capital Plus cu 15,7%. Valoarea titlurilor Fortuna Gold a crescut anul trecut cu 3,87%
Pentru inceputul de an 2007, Fortuna Gold si Clasic au inregistrat in luna ianuarie o crestere a titlurilor de participare de 0,73% pentru fondul de obligatiuni, in timp ce Fortuna Clasic a crescut cu 2,20%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO