Burse - Fonduri mutuale

Templeton continuă să lupte, din principiu, împotriva donaţiei de la Romgaz

Templeton continuă să lupte, din principiu, împotriva donaţiei de la Romgaz

Greg Konieczny, managerul Fondului Proprietatea

Autor: Roxana Pricop

14.10.2011, 00:08 623

Compania Franklin Templeton Investment Management, administratorul activelor de 15,35 miliarde de lei ale Fondului Proprietatea (FP), continuă lupta de recuperare a celor 400 milioane de lei donate de producătorul de gaze Romgaz Mediaş la bugetul de stat.

Recent, administratorul a înaintat o contestaţie în anulare către Curtea de Apel Alba Iulia împotriva deciziei Curţii din 1 iunie 2011 referitoare la cazul donaţiei Romgaz Mediaş către bugetul de stat. Prima audiere a contestaţiei în anulare este programată pentru 26 octombrie 2011. Pe 1 iunie Fondul Proprietatea, acţionar minoritar la producătorul de gaze Romgaz Mediaş, a pierdut recursul formulat împotriva companiei pentru donaţia vărsată la buget, decizia instanţei fiind definitivă şi irevocabilă.

"Acţionarii au anumite drepturi, printre care dreptul la profit sub forma dividendelor. Toate companiile au datoria fundamentală de a-şi trata toţi acţionarii corect şi non-preferenţial. Protejarea drepturilor acţionarilor reprezintă esenţa guvernanţei corporative şi a managementului corect al unei companii. Credem cu fermitate că în acest caz, Fondul Proprietatea, în calitate de acţionar minoritar, a fost tratat în mod nedrept şi în acest sens vrem să îi asigurăm pe acţionari că suntem determinaţi să le apărăm interesele", a spus Greg Konieczny, managerul Fondului Proprietatea.

Reprezentanţii Templeton se luptă de un an, de când au preluat administrarea FP, cu statul pe tema donaţiei de la Romgaz, considerând că statul a comis un abuz care se reflectă negativ pe plan extern.

"Pentru investitorii străini care se uită la România, unul dintre cele mai evidente riscuri luate în calcul în decizia de investiţie se referă la managementul corect al companiei, şi, mai important, la managementul în interesul tuturor acţionarilor, în particular, al acţionarilor minoritari", susţine Mark Mobius, preşe­dinte executiv al Templeton Emer­ging Markets Group.

Mobius, un specialist în investiţii de talie mondială, este unul dintre cei care se ocupă de promovarea Fondului Proprietatea (FP) la nivel internaţional.

Ministerul Economiei, care deţine 85% din acţiunile Romgaz, a aprobat la 30 noiembrie 2010, în cadrul adunării generale a acţionarilor (AGA) de la Romgaz, realizarea unei donaţii de 400 mil. lei către bugetul statului, în baza unei hotărâri de guvern din august 2010 cu scopul de a finanţa deficitul bugetar. În calitate de acţionar minoritar al Romgaz, cu o participaţie de 15%, Fondul a votat împotriva acordării donaţiei şi a decis să ia măsuri legale împotriva acesteia, invocând protejarea drepturilor acţionarilor FP. Drept alternativă la donaţie, oficialii Templeton au propus Guvernului român şi conducerii Romgaz o soluţie sub forma unui dividend special distribuit tuturor acţionarilor din profitul realizat de companie. Statul român nu a dat curs acestei propuneri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO