Burse - Fonduri mutuale

Templeton va avea puteri limitate la Fondul Proprietatea

27.10.2009, 23:23 33

Guvernul a aprobat o serie de amendamente la ordonanta carestabileste modul de functionare a Fondului Proprietatea (FP), princare sporeste puterea Consiliul de Supraveghere, in detrimentuladministratorului selectat - Franklin Templeton.

In luna iunie, la propunerea Autoritatii pentru ValorificareaActivelor Statului (AVAS), condusa atunci de Mircea Ursache -presedinte al Consiliului de Supraveghere a FP, Guvernul a aprobatmodificarea Ordonantei de Urgenta 81 din 2007 printr-un numar deamendamente. Acestea urmeaza sa fie aprobate de Comisia de Buget,Finante a Camerei Deputatilor, pentru ca apoi sa intre in dezbaterein plenul Parlamentului.

Daca amendamentele vor fi aprobate de Parlament, Consiliul deSurpaveghere se transforma din organ de conducere numit temporar,pana la incheierea contractului de administrare, in organpermanent. Mai mult, Consiliul va putea stabili politica deinvestitii a Fondului si va delega administrarea portofoliuluicatre administratorul selectat.

Daca Franklin Templeton va administra doar portofoliul FP,comisionul incasat de compania americana se va reduce de la 16,7mil. euro pana la 13,2 mil. euro.

Pentru administrarea Fondului ca societate comerciala, Consiliulde Supraveghere va fi platit.

O alta modificare importanta este eliminarea articolului cuprivire la asumarea raspunderii de catre Ministerul Finantelor siConsiliul de Supraveghere cu privire la deciziile luate pana laintrarea in vigoare a contractului de administrare semnat cuFranklin Templeton.

"Templeton a acceptat sa administreze doar portofoliul FP, incazul in care se modifica legislatia. Articolul privind asumarearaspunderii a fost eliminat pentru ca un actionar-MinisterulFinantelor, nu poate fi tras la raspundere alaturi de un organ deconducere", a spus Mircea Ursache.

In prezent, Consiliul de Supraveghere este format din sasemembri si un presedinte. Doar un membru, Corin Trandafir,reprezinta interesele actionarilor privati, care controleaza pesteo treime din capitalul Fondului. Membrii Consiliului sunt alesi deactionari. Actionarul majoritar este Ministerul Finantelor, cupeste 60% din capital.

Contractul de administrare cu Franklin Templeton nu a fost nicipana in prezent semnat. Enache Jiru, presedintele Comisiei deSelectie si persoana mandatata in septembrie de actionari sasemneze contractul a renuntat la mandat. Astfel, pe 26 noiembrie,actionarii Fondului Proprietatea au fost convocati pentru a mandatao noua persoana, pe Mark Alan Mayer, avocatul familiei Malaxa, sasemneze contractul cu Franklin Templeton in numele Fondului.

Urmasii industriasului interbelic Nicolae Malaxa se numaraprintre cei mai mari actionari privati ai fondului, detinand circa2% din actiuni.

Un act aditional la contractul de administrare a fost trimisspre aprobare Guvernului la inceputul lunii octombrie.

La solicitarea Ministerului Finantelor, reprezentantii FranklinTempleton au renegociat cu membrii Comisiei de Selectie anumiteclauze din contract. Potrivit unor surse din piata, clauzelerenegociate fac referire la asumarea raspunderii privindadministrarea Fondului.

Fondul are nevoie de un administrator pentru a putea fiinregistrat la CNVM si pentru a putea fi demarate procedurile delistare la Bursa.

Ce vrea sa schimbe Mircea Ursache la FondulProprietatea

Prevederile Odonantei din 2007

  • Consiliul de Supraveghere administreaza Fondul si portofoliulacestuia pana la data intrarii in vigoare a contractului incheiatcu societatea de administrare
  • Ministerul Finantelor raspunde in solidar cu Consiliul deSurpaveghere pentru deciziile luate pana la data intrarii invigoare a contractului de administrare
  • Politica de investitii este stabilita de catre Consiliu sau decatre administrator
  • Dupa desemnarea administratorului, limitele investitionale potfi modificate prin lege cu avizul CNVM
  • Ministerul Finantelor trebuie sa lanseze o oferta publicasecundara de vanzare a unui pachet de actiuni pentru admiterea latranzactionare a actiunilor FP in termen de 90 de zile de lainregistrarea Fondului la CNVM, in calitate de fond inchis deinvestitii

Amendamentele AVAS

  • Consiliul de Supraveghere realizeaza toate operatiunile deadministrare ale Fondului, inclusiv portofoliul, pe termennelimitat. Organele de conducere (CS si directoratul) deleagaadministrarea portofoliului catre societatea de administrare
  • Este eliminat articolul cu privire la asumarea raspunderii decatre Ministerul Finantelor si Consiliul de Supraveghere
  • Consiliul de Supraveghere stabileste politica deinvestitii
  • Limitele investitionale pot fi modificate prin Adunari GeneraleExtraordinare ale Actionarilor cu avizul CNVM
  • Se reduce capitalul social pana la 13,6 mld. lei prin anulareaa 555 mil. actiuni neplatite apartinand statului roman
  • Fondul va fi admis la tranzactionare si fara promovarea uneioferte publice. Este eliminata obligativitatea de 90 de zile de lainregistrarea Fondului la CNVM privind declansarea oferteipublice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO