Burse - Fonduri mutuale

Tender a castigat 100 mil. euro cu Prospectiuni

05.06.2007, 20:15 41

Compania de prospectiuni geologice Prospectiuni Bucuresti, la care omul de afaceri Ovidiu Tender detinea pana ieri circa 85% din actiuni prin intermediul Tender SA, si-a majorat de peste cinci ori valoarea pe Bursa in acest an, pana la 160 mil. euro.
Tender SA a vandut ieri 12,6% din actiunile Prospectiuni Bucuresti, prin intermediul unor tranzactii pe RASDAQ in valoare totala de 16 mil. euro, potrivit raportarilor de ieri de pe RASDAQ. Ovidiu Tender spune ca a vandut 5,06% din actiuni unui fond de investitii european "de talie mare". El nu a faut insa public numele fondului.
"Am vandut 90.000 de actiuni pe piata deal cu 230 de lei actiunea. Au fost mai multe oferte. Acest fond va ramane mult timp in companie, va actiona aproape ca un investitor strategic", a declarat Tender pentru ZF.
Omul de afaceri din Timisoara afirma ca nu pentru bani a facut aceasta operatiune.
"Trei factori m-au determinat: transparenta, increderea in companie pe care o aduce prezenta unui investitor de portofoliu si nevoia de lichiditate pe piata (pentru titlurile Prospectiuni - n.r.)", a explicat el. Tender mai spune ca este posibil ca Prospectiuni sa faca o majorare de capital si o splitare a valorii nominale a actiunilor de la 2,5 lei la 0,1 de lei pentru a creste lichiditatea actiunilor pe piata.
Exceptand cele 5,06%, alte 8,3% din actiunile Prospectiuni s-au tranzactionat ieri pe piata RASDAQ, valoarea totala a tranzactiilor ridicandu-se la 36 mil. lei (aproape 11 mil. euro). Principalul vanzator a fost tot Tender SA.
Tender spune ca nu urmareste zi de zi pretul actiunilor de pe RASDAQ, dar ca are specialisti care il informeaza si care i-au spus ca este nevoie de lichiditate. Acesta este si motivul pentru care Tender a transferat titlurile Prospectiuni de pe sistemul alternativ de tranzactionare XMBS pe piata reglementata RGBS. "Scopul meu este sa reconsider bursa, sa fiu perceput ca un proprietar de companii listate pe bursa", a spus Tender. Actiunile Prospectiuni au crescut de la circa 50 lei/actiune la inceputul anului la peste 290 lei/actiune in prezent.
In ultimul an, titlurile companiei au crescut de peste 80 de ori, de la un nivel de 3,1 lei/actiune. Omul de afaceri din Timisoara spune ca va mai aduce pe Bursa si alte companii din grupul sau, cel mai probabil de dezvoltare imobiliara.
Tender a vandut la inceputul lunii martie pachetul majoritar de actiuni pe care-l detinea la compania de asigurari Ardaf din Cluj-Napoca, pentru care a incasat circa 35 mil. euro.
Prospectiuni a obtinut anul trecut un profit net de 39,8 mil. lei (11,3 mil. euro), de 5 ori mai mare decat castigul din 2005, in conditiile in care cifra de afaceri a companiei s-a majorat cu 56%, la 206 mil. lei (58,6 mil. euro).
Compania estimeaza pentru acest an o scadere a cifrei de afaceri cu 29 mil. lei (8,7 mil. euro) sau 14%, fata de anul trecut, in conditiile in care unul din subantreprenorii companiei, firma Atlas Gip, va contracta lucrari in nume propriu, potrivit raportului anual al companiei. Astfel, veniturile din activitatea de baza ale companiei ar urma sa se ridice la 173 mil. lei (52 mil. euro).
Compania isi propune insa o crestere a cifrei de afaceri executata prin eforturi proprii, prin cresterea volumelor fizice de lucrari.
Anul trecut, lucrarile realizate in nume propriu de catre companie s-au ridicat la 153 mil. lei (43,4 mil. euro), nivel dublu fata de anul precedent, in timp ce lucrarile executate de subantreprenori au fost de circa 53 mil. lei (15 mil. euro), in scadere fata de 2005.
Principalii clienti ai Prospectiuni sunt in special companii din sectorul de petrol si gaze, cum ar fi Petrom, Romgaz, Regal Petroleum din Marea Britanie, Falcon Oil & Gas. De altfel, cresterea cifrei de afaceri din 2006 s-a datorat in principal lucrarilor de prospectiuni geologice si geofizice pentru hidrocarburi, potrivit reprezentantilor companiei. Petrom si Romgaz au avut anul trecut o pondere de 68% in cifra de afaceri a companiei.
Compania si-a programat pentru acest an investitii de 31 mil. lei (9,4 mil. euro) pentru a face fata numarului ridicat de comenzi. Finantarea investitiilor se va realiza din surse proprii, compania alocand intreg profitul net de anul trecut, in valoare de 39,8 mil. lei (aproape 12 mil. euro) pentru surse proprii de finantare.
Prospectiuni detine si suprafete importante de teren in mai multe locatii. Potrivit raportului anual, suprafata totala a terenurilor societatii se ridica la 32,9 hectare.
Principalul actionar minoritar al companiei este SIF Muntenia, care detine 12% din actiuni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO