Burse - Fonduri mutuale

Toamna aduce derivatele pe Bursa de la Bucuresti

23.08.2007, 18:54 19

Prima saptamana din septembrie va debuta pe Bursa de Valori de la Bucuresti (BVB) cu o premiera: inceperea tranzactionarii de contracte futures, sustin surse din piata apropiate Bursei. Informatia este creditata si de schimbarea pe care o va suferi la sfarsitul lunii august indicele BET. Introducerea titlurilor Broker Cluj si Biofarm in locul mai putin lichidelor Oltchim si Azomures si schimbarea modului de calcul al indicelui pregatesc terenul pentru primele derivate. De altfel, BET va sta la baza primelor contracte futures de la Bucuresti.
Contactat de ZF, Stere Farmache, directorul general al Bursei de Valori Bucuresti, nu a vrut sa comenteze informatia legata de data de inceput a tranzactiilor de contracte futures, dar anterior declarase ca instrumentele derivate vor debuta la BVB cel mai tarziu in septembrie.
Planurile Bursei de la Bucuresti sunt ambitioase, iar pe langa contractele futures pe BET vor fi lansate cele pe BET-FI, indicele celor cinci societati de investitii financiare (SIF), si mai apoi derivatele pe actiuni. Acestea vor fi adaptate pentru a nu se suprapune celor care se tranzactioneaza deja pe piata de la Sibiu.
"Bursa a dobandit de la Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare dreptul de tranzactionare, avem deja o Casa de Compensare si Decontare functionala, deci putem aborda toata gama de produse derivate", spune Farmache.
Reprezentantii Bursei se arata foarte increzatori in succesul pe care il va avea piata derivatelor la Bucuresti si mizeaza pe cererea de noi instrumente pe care o menifesta investitorii.
Un alt public vizat de Bursa sunt bancile si investitorii institutionali, care pana acum nu s-au aratat foarte interesati de tranzactii futures in Romania. La Sibiu, in primii zece cei mai activi jucatori pe derivate, doar unul este o divizie de brokeraj din cadrul unei banci, BT Securities. Tranzactiile importante sunt realizate aici de case independente de brokeraj, prima in topul numarului de contracte fiind Broker Cluj.
"Bancile si investitorii institutionali vor fi bineveniti pe derivate si ne asteptam ca acestia sa adauge un plus de consistenta pietei", spune Farmache.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO