Burse - Fonduri mutuale

Topul celor mai profitabile burse din lume în criză

Topul celor mai profitabile burse din lume în criză
06.07.2010, 23:43 71

Chiar dacă majoritatea burselor din lume sunt încă pe minus înraport cu maximele înregistrate în 2007, şase dintre ele au reuşitsă iasă din acest tipar.

Spre exemplu, piaţa de capital din Tunisia, micul stat africansituat pe coasta sudică a Mării Mediterane, a consemnat cele maibune rezultate la nivel mondial în ultimii trei ani. Indicele dereferinţă al bursei tunisiene Tunindex, care cuprinde 45 deacţiuni, se situează în prezent cu 81% peste maximul atins în 2007şi a urcat de la începutul anului cu 15%, scrie The Wall StreetJournal.

Şi indicele bursier din Sri Lanka a avansat cu 53% faţă depunctul de vârf din 2007 şi cu 36% anul acesta.

Celelalte patru burse care au înregistrat evoluţii spectaculoaseîn ultimele 24 de luni sunt cele din Venezuela, Columbia, Chile(ţări latino-americane care beneficiază de apetitul investitorilorpentru resurse naturale) şi Indonezia.

În comparaţie, indicele BET al bursei de la Bucureşti (BVB) esteîn prezent cu doar 3,5% peste nivelul de la începutul anului şi cu55% sub maximul istoric din iulie 2007, iar majoritatea pieţelordin Europa de Est au performanţe similare.

Performanţele impresionante ale celor şase burse demonstreazăfaptul că în ultima perioadă investitorii s-au reorientat cătreţările cu economii emergente, dar care sunt mai puţin conectate laevoluţia economiei globale.

În ultimii trei ani, pieţele emergente şi "de frontieră"(acestea din urmă sunt considerate a fi pieţe profitabile dedimensiuni mult prea mici pentru a fi integrate în categoriapieţelor emergente, prezentând în acelaşi timp riscuri mult mairidicate - n. red.) au înregistrat un declin de 7,5%, potrivitindicelui MSCI. Pe de altă parte, indicele MSCI All-Country WorldIndex a coborât cu 10,8% în aceeaşi perioadă.

Fondurile mutuale şi speculative au pus la bătaie pe pieţeleemergente 17,3 mld. dolari (13,8 mld. euro) în prima jumătate aanului, potrivit Emerging Portfolio Fund Research, iar fondurilecare au investit pe pieţele de frontieră au scos din buzunar 780 demilioane de dolari (622 de milioane de euro).

Pieţele dezvoltate continuă să sufere

Fluxul continuu de capitaluri direcţionat către pieţeleemergente, precum şi rezultatele deosebite înregistrate de burselede pe aceste pieţe sunt dovezi ale unei "inversări structurale apieţelor", evoluţie care s-ar putea dovedi a fi de lungă durată,susţine Jerome Booth, cercetător în cadrul Ashmore InvestmentManagement.

Nu la fel de bine o duc pieţele dezvoltate. În rândul celor 89de state incluse în această categorie, Statele Unite, spre exemplu,se situează pe poziţia 40 în privinţa performanţelor bursiere dinultimii trei ani, în condiţiile în care indicele Dow JonesIndustrial Average este cu 31% sub recordul înregistrat în2007.

Indicele bursier japonez Nikkei, care a pierdut 49% faţă demaximul din 2007, se situează pe poziţia 65, iar FTSE, indicele dereferinţă din Marea Britanie, în scădere cu 27% faţă de acum treiani, se află pe locul 36 în ceea ce priveşte performanţelebursiere. Topul este condus de Canada, al cărei indice bursierprincipal a înregistrat un declin de "doar" 22% faţă de 2007.

Faptul că unele dintre pieţele emergente au depăşit cu multperformanţele celor dezvoltate nu este deloc o surpriză, având învedere că în general bursele emergente au tendinţa de a fi maivolatile şi de a reacţiona mai rapid la schimbările de percepţieale investitorilor.

Pe de altă parte, pieţele din ţările emergente care suntputernic conectate la economiile dezvoltate, precum cele din Europade Est, au suferit declinuri mai puternice decât pieţele mature. Deexemplu, indicele ungar BUX a pierdut în ultimii trei ani 30% dinvaloare, iar indicele polonez WIG20 a scăzut cu peste 50%, ambiifiind în scădere şi faţă de începutul anului.

Africa, luminiţa de la capătul tunelului

Impresionante sunt şi performanţele pe 2010 ale ţărilor dinAfrica, bursele de pe continentul negru beneficiind intens depublicitatea ce a înconjurat Campionatul Mondial de Fotbal dinAfrica de Sud. Indicele MSCI pentru Africa, care include şiperformerul la nivel mondial, bursa din Tunisia, este în creşterecu 14% faţă de începutul anului.

Şi schimbarea de percepţie a investitorilor cu privire lapieţele bogate în resurse naturale a ajutat Africa să înregistrezeperformanţe în 2010. "Fundamentele acestor pieţe (africane - n.red.) sunt solide.

Din inerţie, fondurile de investiţii alocă mai mulţi bani cătrepieţele emergente pentru că în acest moment nimic altceva nu maiarată atât de atractiv", este de părere John Chisholm, reprezentantal companiei Acadian Asset Management. De asemenea, schimbareapreferinţelor investitorilor poate fi explicată şi prin dorinţaacestora de a evita "riscurile politice" care ameninţă din ce în cemai des în ultima perioadă stabilitatea pieţelor dezvoltate, maiscrie The Wall Street Journal.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO