Burse - Fonduri mutuale

Topul creşterilor de pe bursă după primele 11 luni. Pe ce trebuia să mizezi ca să-ţi dublezi banii?

Topul creşterilor de pe bursă după primele 11 luni. Pe...

Autor: Adrian Cojocar

02.12.2013, 00:08 979

Titlurile Impact De­ve­loper & Contractor, Ce­ma­con, Transilvania Con­strucţii şi UAMT Ora­dea au adus în acest an cele mai mari câştiguri de pe bursă, reuşind să creas­că averea in­ves­ti­to­rilor care au mizat pe ele de două până la patru ori nu­mai în primele 11 luni din 2013.

Vedeta anului a fost de departe dez­voltator imobiliar Impact De­ve­loper & Contractor (IMP), ale cărui titluri s-au dublat numai în ultima lună şi au adus de la începutul anului un câştig de 297%. Acest câştig putea fi obţinut de un investitor care intuia co­rect că firma va fi preluată de un in­vestitor care doreşte să o restruc­tu­reze, respectiv omul de afaceri Gheorghe Iaciu, ale cărui achiziţii de titluri Impact au urcat puternic co­ta­ţia acestor acţiuni.

Puţini investitori s-au încumetat însă să cumpere titluri Impact având în vedere pierderile semnificative în­re­gistrate de companie în ultimii ani.

Acţiunile producătorului de blocuri ceramice Cemacon (CEON) au urcat în primele 11 luni cu 140% pe fondul intrării în acţionariat a fondului de investiţii KJK Fund şi a firmei Andrei & Andrei Consultanţă, a fondatorului Casei de Insolvenţă Transilvania Andrei Cionca, care au reuşit să convingă principalul cre­di­tor, BCR, să restructureze datoriile de 30 de milioane de euro pe care compania nu le mai putea plăti la timp. Acesta era însă un pariu foarte riscant, pentru că dacă firma intra în insolvenţă acţionarii Cemacon ar fi putut să-şi piardă toţi banii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO