Burse - Fonduri mutuale

Topul dividendelor în farma. Zentiva şi Biofarm îşi răsplătesc acţionarii, Antibiotice vrea să ţină profitul pentru investiţii

Topul dividendelor în farma. Zentiva şi Biofarm îşi răsplătesc acţionarii, Antibiotice vrea să ţină profitul pentru investiţii

Autor: Adrian Cojocar

22.03.2012, 00:08 4319

Conducerea Zentiva Bucureşti (SCD), companie din grupul francez Sanofi Aventis, va pro­pune acţionarilor la urmă­toa­rea adunare generală de luna viitoare distribuirea întregului profit obţinut anul trecut de producătorul de me­dica­mente pentru dividendele acţionarilor.

Valoarea totală a dividendelor ce urmează să fie încasate de acţionarii Zentiva anul acesta se ridică la 33,87 mil. lei (7,8 mil. euro).

Compania a încheiat anul trecut cu un profit net de 31,6 mil. lei (7,5 mil. euro), în scădere cu 45% faţă de rezultatul record din 2010, de 57,4 mil. lei (13,6 mil. euro).

În ciuda reducerii puternice a profitului, randamentul din dividende raportat la preţul din piaţă al acţiunilor este în continuare cel mai ridicat dintre cei trei principali produ­cători de medicamente de pe bursă. Astfel, randamentul din dividende ajunge la 9,5% dacă se ia în calcul preţul de pe parcursul şedinţei de ieri, de circa 0,89 lei/unitate.

În 2011 şi 2012 acţionarii Zentiva au încasat şi urmează să încaseze dividende de la producătorul de medicamente cu o valoare cumulată de 0,381 lei/acţiune, echivalentul a jumătate din preţul la care grupul Zentiva intenţiona să preia în 2009 un pachet de 25% din capital de la acţionarii minoritari, oferind atunci acestora un preţ de 0,7 lei/unitate. Oferta a eşuat însă, iar grupul a strâns atunci doar 3,4% din acţiuni de la minoritari.

Totodată, preţul acţiunilor Zentiva a urcat de la ofertă şi până în prezent cu 27%, după ce titlurile au crescut cu 4,7% pe par­cursul şedinţei de ieri în urma anunţului privind dividendul care va fi distribuit în acest an.

Producătorul de medicamente Biofarm Bucureşti (BIO), controlat de SIF-uri, a surprins investitorii de pe bursă după ce con­ducerea a propus spre distribuire în acest an un dividend de aproape două ori mai ridicat decât anul trecut, deşi profitul com­paniei mai mult a stagnat în 2011.

Valoarea dividendului/acţiune propusă este de 0,01 lei, în creştere cu 81% faţă de cel plătit anul trecut, care s-a cifrat la 0,0055 lei/unitate.

Dacă propunerea va fi aprobată, com­pania va distribui acţionarilor dividende brute totale de 10,9 mil. lei (2,6 mil. euro) din profi­tul net de 14,5 mil. lei (3,4 mil. euro) realizat de Biofarm anul trecut. Randa­men­tul din dividende se ridică la 5%, raportat la ulti­mul preţ de piaţă al acestor titluri de 0,2 lei/acţiune. Biofarm a început să distribuie divi­dende abia anul trecut, când a oferit acţio­narilor circa 6 mil. lei din profitul de peste 14 mil. lei obţinut în 2010.

Profitul net al Biofarm a stagnat anul trecut la 14,5 mil. lei, iar afacerile companiei s-au majorat cu 13,5%, ajungând la 93,4 mil. lei (22 mil. euro).

SIF Banat-Crişana (SIF1), care deţine o participaţie de 17% din acţiunile Biofarm, a achi­ziţionat în ultima perioadă aproape zilnic acţiuni ale producătorului de medi­ca­mente de pe bursă. Titlurile Biofarm sunt preferatele ana­liştilor din grupul Erste, care au majorat de curând preţul ţintă al titlurilor de la 0,217 lei/unitate la 0,237 lei/titlu. Noul preţ ţintă este cu circa 18,5% peste cotaţia din piaţă a acţiunilor Biofarm.

"Am crescut preţul ţintă al acţiunilor Biofarm în principal ca urmare a îmbună­tăţirii peste aşteptări a poziţiei de cash. Ca urmare, am schimbat recomandarea pe aceste titluri din «păstrare» în «acumulare», având în vedere capacitatea impresionantă a societăţii de a genera lichidităţi în ciuda greutăţilor cu care se confruntă sectorul în această privinţă", spune Raluca Ungureanu, analist la BCR.

Analiştii băncii se aşteaptă ca profita­bilitatea Biofarm să fie stabilă pe termen mediu, cu o marjă brută de circa 20%, susţi-nută de posibilităţile companiei de a majora pre­ţurile la medicamente fără să rişte îngustarea cotei de piaţă.

"Credem că producătorul de medica­mente va continua să-şi majoreze cota de piaţă într-un mod sustenabil, cu un avans anual de cel puţin 7% la nivelul afacerilor pe termen mediu. Marjele operaţionale ar trebui să se îmbunătăţească începând cu anul 2012, pe fondul încetinirii cheltuielilor de marketing şi aprecierii leului faţă de moneda europeană", mai spune Ungureanu.

În ciuda deteriorării marjelor de profita­bi­litate, Biofarm a avut anul trecut cea mai mare rată de profit net dintre cei trei pro­du­cători de medicamente de pe bursă, res­pectiv de 15,5%, surclasând în această pri­vinţă şi Zentiva, a cărei marjă s-a cifrat la 13,4%.

Reprezentanţii producătorului de medi­ca­mente Antibiotice Iaşi (ATB) au precizat faptul că au trimis o solicitare acţionarului majo­ritar, Ministerul Sănătăţii, pentru păs­tra­rea şi în acest an a profitului obţinut în 2011 de companie, dar încă nu au primit un răspuns. În ultimii doi ani statul i-a permis societăţii să reţină tot profitul pentru a putea derula investiţiile de care are nevoie, astfel că Antibiotice nu a mai acordat dividende după mai mulţi ani în care a fost un plătitor constant de dividende.

Investiţiile puse în funcţiune de către An­ti­biotice au contribuit însă la dezvoltarea com­paniei, care a fost singura dintre cei trei pro­du­cători de medicamente de pe bursă care a cunoscut un avans susţinut al profi­tului în 2011.

Antibiotice şi-a majorat anul trecut câşti­gul net cu 60%, până la circa 20 mil. lei (4,7 mil. euro), pe fondul avansului exportului, iar afacerile au crescut cu 15,7%, ajungând la 281,9 mil. lei (66,5 mil. euro). Cu toate acestea, marjele de profitabilitate ale com­pa­nei sunt încă semnficativ mai reduse com­parativ cu cele ale Zentiva şi Biofarm.

Recent, analiştii din grupul Erste au schimbat recomandarea pentru aceste titluri din "acumulare" în "păstrare" şi au redus pre­ţul ţintă cu 6,1%, respectiv un nivel de 0,446 lei pentru o acţiune Antibiotice Iaşi.

Printre motivele enumerate de analiştii băncii pentru schimbarea recomandării se numără creşterea ponderii vânzărilor com­paniei cu marjă redusă de profitabilitate, dificultăţile cu care se confruntă compania la ex­portul pe pieţele din SUA şi Rusia, res­pectiv criza de lichiditate de pe piaţa farma din România.

Analiştii Erste se aşteaptă ca marjele brute ale Antibiotice să nu depăşească 12% în următorii ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO