ZF 24

Topul fondurilor de pensii cu cei mai bogaţi salariaţi, după contribuţiile virate

Topul fondurilor de pensii cu cei mai bogaţi salariaţi,...

Autor: Roxana Pricop

01.09.2013, 17:49 961

Participanţii la fondurile de pensii private obligatorii ING, Alico şi Allianz-Ţiriac au plătit în iulie cele mai mari contribuţii lunare din întreaga industrie de pensii, indicând astfel că încasează cele mai mari salarii din rândul celor peste 3,5 milioane de români care au contribuit luna trecută la pensia obligatorie. Deşi cele mai mari, salariile nu sunt peste nivelul câştigului mediu pe economie.

Fondul de pensii obligatorii ING a încasat în iulie o contribuţie medie de 83,86 lei de la peste un milion de români, ocupând astfel primul loc în clasamentul fondurilor de pensii cu cele mai mari contribuţii lunare, potrivit statisticilor ASF.

Cum contribuţia la fondul de pensii obligatorii este fixată prin lege la 4% din salariul brut, rezultă că salariul mediu brut al celor 1,17 milioane de români care au virat în iulie contri­buţia la fondul ING  este de 2.096 lei. Salariul mediu brut pe economie a fost de 2.231 lei în luna mai, pentru că sumele virate în iulie sunt calculate în funcţie de salariile brute din luna mai.

Pe următorul loc se situează fondul Alico, cu o contribuţie medie de 73,87 lei/participant. Salariul mediu brut al celor 835.000 de participanţi care şi-au plătit contribuţiile în iulie la fondul Alico este de 1.846 lei/lună. Următorul în clasament este fondul Viitorul Tău, administrat de Allianz-Ţiriac, cu o contribuţie medie de 69,6 lei/participant şi un salariu mediu brut de 1.749 lei. Cele mai mici contribuţii au fost încasate în iulie de fondul Eureko (61,5 lei) şi fondul BCR (63,5 lei). În cazul celor două fonduri, salariile medii brute sunt de circa 1.500 lei/lună.

Deşi 5,9 milioane de români au conturi la fondurile de pensii private obligatorii, doar 60% dintre aceştia îşi plătesc lună de lună contribuţiile. Astfel că în iulie, numărul celor care au virat contribuţia a fost de 3,58 milioane. Diferenţa de 40% provine din rândurile românilor care nu mai au un loc de muncă sau care nu au carte de muncă şi lucrează fie la negru, fie în baza unor contracte temporare de muncă. Fiecare angajat plăteşte o contribuţie de 10,5% din venit la sistemul public de pensii din care 4% merge la fondurile de pensii, private, iar din restul se asigură plata actualilor pensionari. 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO