Burse - Fonduri mutuale

Topul pierderilor pe Bursa in primul semestru

Topul pierderilor pe Bursa in primul semestru

Click pentru imaginea intreaga

01.07.2008, 19:33 17

BRD, a doua companie romaneasca de pe Bursa ca valoare, a inregistrat cea mai mare scadere la nivelul capitalizarii in primul semestru, peste 1,6 miliarde de euro, in timp ce Banca Transilvania a pierdut circa 450 de milioane de euro. Cu toate acestea, actiunile celor doua banci au rezistat mai bine decat piata in ansamblu, scaderile de 30% pe care acestea le-au inregistrat fiind sub media pietei, datorita rezultatelor financiare in crestere raportate la trei luni. Mai puternic afectate au fost insa SIF-urile, care au pierdut intre 39% si 45%, din capitalizarea celor cinci societati de investitii financiare evaporandu-se peste 1,2 miliarde de euro. Clasamentul scaderilor procentuale este condus tot de catre o companie din sectorul financiar, Broker Cluj, care a pierdut 65% din valoare, luand in calcul si majorarile de capital pe care le-a derulat in acest an. Capitalizarea Broker Cluj s-a redus cu peste 100 de milioane de euro. Companiile de talie medie de pe piata au fost cel mai puternic lovite de corectii. Producatorul de tevi Artrom Slatina, principalul castigator de pe Bursa in ultimii doi ani, care a scazut cu 61%, in special din cauza rezultatelor in scadere raportate pe anul trecut si pe primul trimestru, in timp ce companii precum Impact, Biofarm sau Turbomecanica si-au redus capitalizarea la jumatate. Pierderile mari au fost principala cauza de scadere pentru Rompetrol Rafinare, principala companie locala a grupului Rompetrol, care si-a redus valoarea cu peste 300 de milioane de euro, sau 51%. Dintre companiile din sectorul energetic, scaderi puternice au inregistrat si transportatorii Transelectrica si Transgaz, care sunt acum evaluate cu 760 de milioane de euro mai jos (cumulat) decat la inceputul anului.
Singura companie mare care a reusit sa reziste scaderilor de pe Bursa este Petrom, care a pierdut doar 7% din pretul actiunilor si 660 de milioane de euro din capitalizare. Pretul record al petrolului si profitul in crestere din primul semestru au ajutat cea mai mare companie de pe Bursa sa-si revina mai repede decat piata.
Bursa de la Bucuresti a inregistrat in primul semestru cea mai proasta evolutie din ultimii opt ani. Indicele BET a pierdut de la inceputul anului aproximativ 34%, marcand astfel prima scadere semestriala din 2000 incoace, iar din capitalizarea bursiera s-au evaporat 7 miliarde de euro.
Analistii sunt in general rezervati in privinta sanselor ca Bursa sa recupereze pana la sfarsitul anului pierderile din primul semestru. Pentru a recupera pierderi de 40%, de exemplu, SIF-urile ar trebui sa creasca in urmatoarele sase luni cu 70%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO