Burse - Fonduri mutuale

Topurile lunii martie pe Bursa: BRD si Alumil au fost vedetele revenirii

Topurile lunii martie pe Bursa: BRD si Alumil au fost vedetele revenirii
02.04.2009, 00:00 22

Actiunile BRD au fost vedetele lunii martie pe Bursa, inregistrand o crestere de 54% pe fondul unor tranzactii de 61 mil. lei (14 mil. euro), de departe cele mai mari derulate luna trecuta. Cresterea titlurilor BRD, venita dupa o scadere puternica in primele doua luni ale anului, a fost sustinuta si de dividendele pe care banca a anuntat ca le va distribui, mai mari decat cele de anul trecut.

Titlurile BRD au tras in sus si indicele BET, care a incheiat luna cu o crestere de 25%, cea mai buna evolutie lunara din ultimii patru ani. SIF-urile au revenit si ele puternic, cu un avans mediu de peste 30%, in timp ce actiunile celei mai mari companii locale, Petrom (SNP), au crescut cu 27%.
Revenirea din martie a fost sustinuta si de intrari de capital strain, dupa cum arata datele din topul brokerilor, unde KBC Securities, societate de brokeraj care intermediaza preponderent pentru fonduri de investitii straine, a realizat tranzactii de 90 mil. lei (21 mil. euro), reprezentand aproape 15% din rulajul pietei. ING Bank si UniCredit CA IB Securities, alti doi intermediari ai fondurilor straine, au realizat impreuna peste 10% din transferurile lunii martie.
Topul cresterilor de luna trecuta este dominat insa de actiunile producatorului de profiluri din aluminiu Alumil Rom Industry (ALU), care au dublat banii investitorilor, in conditiile in care dividendul anuntat de companie ofera unul dintre cele mai mari randamente de pe Bursa.
Acestea au fost secondate de titlurile Broker Cluj (BRK), care au avansat cu 94% dupa scaderile dramatice din ianuarie si februarie.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO