Burse - Fonduri mutuale

Toţi sunt panicaţi, toţi sunt nervoşi, toţi se aşteaptă la scăderi

Toţi sunt panicaţi, toţi sunt nervoşi, toţi se aşteaptă la scăderi

Autor: Monica Juganaru

26.09.2011, 00:03 422

Brokerii spun că inves­ti­torii sunt tot mai deza­mă­giţi de situaţia şi reacţia auto­rităţilor faţă de si­tua­ţia internaţională şi cred că pe bursa locală am putea asista în con­tinuare la sesiuni de corecţii puter­nice cum de altfel s-a întâmplat şi la fi­nele săptămânii trecute. BVB a înre­gis­trat o corecţie de 2,2% pe indicele BET în sesiunea de vi­neri, după ce joi pier­duse 3,4% din valoare.

"Corecţiile au continuat pe toate pieţele financiare după ce investitorii nu au primit ieri niciun mesaj clar din partea reprezentanţilor G20 privind posibile intervenţii pentru a fi reluată creşterea economică. De asemenea, anunţul reprezentanţilor europeni care transmit că Banca Centrală Europeană va interveni abia în octombrie pentru a stopa efectele încetinirii creşterii economice a contribuit şi mai mult în agitarea pieţelor şi accentuarea scă­de­rilor pe burse. Investitorii sunt din ce în ce mai dezamăgiţi că nu se vede nicio măsură clară din partea autorităţilor pentru stoparea efectelor nocive asupra economiilor statelor şi din această cauză asistăm la această nervozitate. De partea cealaltă, cel mai probabil reprezentanţii guvernelor fie asteaptă să vadă care este exact gravitatea situaţiei, fie nu ştiu ce măsuri să adopte şi probabil din această cauză nu au venit până în acest moment cu nicio măsură clară", a declarat Mihai Mureşian, directorul de tranzacţionare al Inter­capital Invest.

Piaţa a fost pe scădere încă din primele minute deşi bursele europene au deschis în urcare după ce ţările G20 au promis să sprijine pieţele financiare şi să crească flexibilitatea fondului de stabilitate al zonei euro.

Ulterior, pieţele vest-europene au trecut pe minus, pe fondul speculaţiilor privind intrarea Greciei în default (incapacitate de plată), care au câştigat teren vineri.

Mureşian este de părere că în perioada imediat următoare această stare de nervozitate şi de incertitudine ar putea să persiste şi nu exclude sesiuni de panică, cu scăderi puternice în mai multe zile consecutive.

Accelerarea corecţiilor de pe pieţele externe s-a reflectat cel mai vizibil în evoluţia acţiunilor financiar-bancare, SIF Transilvania afişând pe parcursul sesiunii cea mai pronunţată coborâre, respectiv cu 7,2%. Titlurile SIF Oltenia şi SIF Moldova au fost suspendate de la tranzacţionare pentru întrunirea AGA.

Acţiunile Erste (EBS) au consemnat o corecţie de 9,61%, ultimul transfer fiind perfectat la 71 lei. Pe piaţa de la Viena, acţiunile Erste coborau cu 5,8% la finalul sesiunii de la Bucureşti.

Astfel, la sfârşitul zilei indicele BET-FI, care analizează acţiunile SIF şi pe cele ale FP, se situa cu 1,8% sub nivelul de joi.

La finalul şedinţei, cele mai lichide zece acţiuni, analizate de indicele BET, aveau preţuri în scădere în medie cu 2,16%.

Cele mai tranzacţionate au fost titlurile FP, cu un rulaj de 17,06 milioane lei, iar cel mai recent transfer s-a încheiat la un preţ cu 0,4325 lei, cu 1,68% sub cotaţia de referinţă. Un pachet de 0,06% din acţiunile BRD a fost vândut printr-o tranzacţie deal de 4,6 milioane lei. Transferul s-a operat la un preţ de 10,5 lei, cu 1,41% sub referinţă.

La finalul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în scădere cu până la 1,8%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO