Burse - Fonduri mutuale

Transelectrica, de la investitie sigura la companie imprevizibila

14.05.2008, 17:48 18

O investitie in actiunile companiei nationale de transport al energiei electrice Transelectrica (TEL) comporta un risc mai ridicat fata de media pietei, din cauza faptului ca tarifele companiei sunt reglementate de autoritatile statului, considera analistii Raiffeisen Capital & Investment, intr-un raport publicat ieri.
Modul de stabilire a tarifelor companiei genereaza un "risc mai ridicat asupra fluxurilor de numerar ale companiei", conform raportului de analiza. Nivelul mai ridicat de risc este insa asociat de regula, teoretic, unor randamente viitoare ridicate, dar nesigure.
La momentul listarii, in 2006, actiunile Transelectrica erau comparate de multi analisti cu niste obligatiuni - in sensul ca ar fi fost de asteptat sa aduca castiguri reduse, dar stabile pe termen lung. Comparatia s-a dovedit insa eronata dupa ce compania a anuntat o scadere de peste 80% a profitului net pe anul trecut. In consecinta, actiunile au pierdut aproape jumatate din valoare in ultimele noua luni, mai mult decat scaderea medie de pe piata.
Conform reprezentantilor Transelectrica, scaderea profitului de anul trecut s-a datorat pe de o parte tarifelor reglementate pe care este obligata sa le practice, dar si deprecierii leului, care a produs pierderi contabile din reevaluarea datoriilor in valuta.
Raiffeisen Capital & Investment, care a intermediat oferta din 2006 prin care Transelectrica s-a listat la Bursa recomanda in raportul de ieri cumpararea actiunilor transportatorului de energie si vede un pret - tinta de 35 de lei/actiune pentru urmatoarele 12 luni. Pretul este in scadere fata de cel de la mijlocul lui februarie, cand Raiffeisen vedea un pret de 40 de lei/actiune. Pe piata, Transelectrica a continuat sa scada si ieri, coborand sub 24 lei/actiune, in scadere cu 1,7%.
Transelectrica nu a publicat inca rezultatele finaciare pe primele trei luni, acestea urmand sa fie anuntate astazi conform calendarului de raportare financiara.
Nivelul de risc al companiei ar urma sa scada incepand din 2013 dupa finalul perioadei actuale de reglementare a tarifelor, dar ar urma sa se situeze in continuare peste media companiilor listate, conform previziunilor care au stat la baza raportului.
Analistii Raiffeisen estimeaza o crestere de circa 80% a profitului brut al companiei in acest an, pana la 160 de milioane de lei (circa 44 milioane de euro), in timp ce profitul net consolidat ar urma sa urce cu 115% la 136 milioane de lei (circa 37 milioane de euro). Estimarile sunt mai optimiste fata de bugetul companiei, care prevede o crestere de 46% a profitului net.
Raiffeisen a reconformat ieri recomandarea de cumparare si pentru cealalta companie de stat listata pe Bursa in ultimii ani - transportatorul de gaze naturale Transgaz, pentru care estimeaza un pret tinta de
277 lei/actiune pentru urmatoarele 12 luni, cu 30% mai mare decat pretul actual.
Tarifele Transgaz sunt de asemenea reglementate, dupa o metoda asemanatoare cu cele ale Transelectrica. Transgaz beneficiaza din acest motiv, conform analizei Raiffeisen, de "un flux relativ stabil de venituri". Gradul de risc estimat de analistii Raiffeisen pentru Transgaz este egal cu media pietei, estimarea pentru profitul companiei pe anul acesta fiind o crestere de peste 40%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO