Burse - Fonduri mutuale

Transelectrica se imprumuta cu inca 8 mil. euro pentru investitii

Transelectrica se imprumuta cu inca 8 mil. euro pentru investitii
10.02.2010, 23:04 27

Transelectrica, transportatorul national de energie electrica, asemnat un imprumut in valoare de 33 de milioane de lei (circa 8milioane de euro) cu BRD Groupe Société Générale, pentrusuplimentarea surselor de finantare pentru proiectele de investitiiaflate in derulare.

"Imprumutul este contractat in lei, pe o perioada de 7 ani, doiani de gratie si cinci ani de rambursare", spune Adrian Baicusi,directorul general al Transelectrica.

Potrivit celor mai recente declaratii facute de reprezentantiiTranselectrica, circa 70% din programul de investitii bugetatpentru anul aceasta ar urma sa fie acoperit prin credite bancare,intentia companiei fiind aceea de a aloca pentru 2010 un bugetsimilar de investitii similar cu cel de anul trecut care a avut ovaloare de circa 400 -500 de milioane de lei.

Unul dintre cele mai delicate proiecte in care Transelectricatrebuie sa investeasca este intarirea retelei electrice din zonaDobrogei, unde sunt anuntate cele mai multe proiecte eoliene,precum si punerea in functiune din 2017 a doua reactoare nuclearenoi la centrala de la Cernavoda. Potrivit celor mai recenteestimari lansate de reprezentantii Transelectrica, va dura circa 3- 4 ani pentru dezvoltarea retelei astfel incat aceasta sa facafata cerintelor din regiunea Dobrogei.

Transelectrica a primit in ultimii doi ani solicitari deracordare a turbinelor eoliene la retea insumand 22.800 MW, insaputerea maxima suportata de sistem este de 2.660 MW, de peste optori mai redusa.

Transportatorul de energie a raportat in primele noua luni aleanului trecut un profit net de 11,5 milioane de lei, de peste 11ori mai mic decat cel realizat in perioada similara a anului 2008,cand Transelectrica a raportat 132,9 milioane de lei.

In aceasta perioada afacerile companiei au scazut cu circa 10%,pana la 1,8 miliarde de lei. Pentru 2009, compania si-a bugetat unprofit brut de 10 milioane de lei la venituri de 2,69 miliarde delei.

La 31 septembrie 2009, Transelectrica inregistra datoriicumulate de aproape 1,5 miliarde de lei (348 milioane de euro),care au tras in jos rezultatul raportat de companie in aceeasiperioada, in conditiile in care pierderile de pe partea financiaraau inghitit cea mai mare parte a castigului consemnat de firma dinactivitatea de baza.

Actiunile Transelectrica au inregistrat de la inceputul anului ocrestere de circa 14%, dupa ce spre inchiderea sedintei de ieriurcau cu 2%, pana la un pret de 15,5 lei/actiune. La acest nivel,capitalizarea companiei este de 280 de milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO