Burse - Fonduri mutuale

Tranzactii reduse, indici in crestere

21.06.2004, 00:00 13

Ultima sedinta a saptamanii trecute a consemnat fluctuatii reduse la nivelul preturilor de tranzactionare. De altfel, nici valoarea tranzactiilor nu a fost ridicata, transferurile totale cu actiuni derulate la Bursa insumand 39,7 miliarde lei.
Toti cei trei indici bursieri au incheiat saptamana in crestere comparativ cu valorile precedente. Cea mai mare apreciere in randul indicilor a apartinut BET - FI, indicele care urmareste evolutia societatilor de investitii financiare (SIF). In sedintele precedente,  BET - FI inregistrase  cel mai mare declin din cei trei indici bursieri.  Vineri, actiunile SIF au castigat in medie 1,3%.
Dintre SIF - uri, cel mai mult au urcat actiunile SIF Transilvania, cotate la inchidere la un pret de 7.850 lei/actiune, in crestere cu 2% fata de cotatia precedenta. Valoarea tranzactiilor a fost de 1,6 miliarde lei. Cele mai tranzactionate actiuni SIF au  fost cele ale SIF Oltenia, cu operatiuni in valoare de 5,4 miliarde lei. Aceste actiuni au castigat 1,5%, ultimul pret fiind de 6.800 lei/actiune.
Actiunile Bancii Transilvania au realizat din nou cel mai mare rulaj, transferurile totalizand 6,1 miliarde lei. Titlurile bancii au inregistrat o apreciere usoara de 0,8%. Actiunile BRD au urcat cu 1,2%, inchiderea facandu-se la 26.400 lei/actiune. Daca investitorii nu au tranzactionat foarte multe actiuni BRD, in conditiile in care transferurile cu astfel de titluri  au fost de 1,8 miliarde lei, in schimb operatiunile cu obligatiunile emise de aceasta banca au inregistrat o valoare mai ridicata. Cele doua tranzactiile cu obligatiuni BRD au insumat 8,2 miliarde lei si s-au realizat la un pret cu 1,75% mai mare fata de valoarea nominala.
Dupa scaderea de peste 3% de joi, actiunile companiei petroliere Rompetrol Rafinare (Petromidia) au urcat vineri cu 0,5%, ultima tranzactie perfectandu-se la un pret de 640 lei/actiune. Actiunile Petromidia nu au putut fi tranzactionate pe toata durata sedintei, fiind suspendate pentru convocarea unei Adunari Generale Extraordinare a Actionarilor. AGEA a fost convocata pentru data de 8 iulie, pe ordinea de zi gasindu-se aprobarea modalitatii de finantare a grupului de companii Rompetrol prin emiterea de copmpania mama, Rompetrol Group N. V. din Olanda, a unei serii de obligatiuni in valoare maxima de 250 milioane euro ci scadenta in 2009. La aceasta reuniune au dreptul sa participe toti actionarii inscrisi in registrul actionarilor la sfarsitul zilei de 30 iunie.
Actiunile companiei de constructii Impact Bucureti nu au trezit in mod deosebit interesul cumparatorilor, desi compania anuntase cu o zi in urma o crestere a activitatii cu 140% in termeni valorici pe parcursul acestui an. Titlurile Impact au fost cotate la inchidere la 5.400 lei/actiune, acelasi pret consemnat de sfarsitul sedintei precedente. Valoarea tranzactiilor a fost de 4,7 miliarde lei.
Investitorii nu au reactionat in mod deosebit nici la prezentarea rezultatelor financiare de Banca Comerciala Carpatica dupa primele cinci luni ale anului. Potrivit acestor rezultate, banca a opbtinut un profit net de 1,3 milaione euro, peste o treime din profitul planificat pe intregul an. Cotatia Carpatica nu a inregistrat modificari fata de valoarea precedenta, 8.000 lei/actiune.



Piata Rasdaq
Actiunile companiei Electromontaj Carpati Sibiu au fost vineri cele mai tranzactionate titluri in cadrul tranzactiilor comune, transferurile depasind 2 miliarde lei. Cotatia medie a actiunilor Electromondaj a urcat cu peste 18%.
Lichiditatea foarte buna a titlurilor Electromontaj s-a datorat unei tranzactii mai mari, prin intermediul  careia s-a transferat  un pachet de actiuni  reprezentand 9,6% din capitalul social al Electromontaj. Aceasta tranzactie s-a perfectat la un nou maxim istoric de 65.000 lei/actiune. Titlurile Electromontaj au facut pe parcursul sedintei obiectul a doua tranzactii. Principalul actionar al Electromontaj este compania Romelectro care detine 46,3% din numarul total de actiuni. Un alt actionar semnificativ este Asociatia Salariatilor, care controleaza 10% din actiuni.
Incepand de azi, se reia tranzactionarea actiunilor Aversa Bucuresti, Comcereal Alexandria, Electromagnetica Bucuresti, Severnav Dr. Turnu - Severin si Upet Targoviste pe platforma tehnica a Bursei de Valori.  Companiile vor ramane listate pe RASDAQ, tranzactiile urmand sa fie raportate tot de aceasta piata. Decontarea se va face prin sistemele specializate ale Bursei de Valori.
In lipsa acestor companii de la tranzactionare, lichiditatea actiunilor de la categoria I a fost extrem de redusa vineri, in conditiile in care cel mai mare rulaj l-a realizat operatorul portuar Socep Constanta cu operatiuni in valoare de 125 milioane lei.
Dupa tranzactiile importante de la inceputul saptamanii, actiunile producatorului de motoare electrice Ana - Imep Pitesti au facut obiectul unor transferuri de doar 27,9 milioane lei, cele doua tranzactii cu aceste actiuni perfectandu-se la pretul de 3.230 lei/actiune. Comparativ cu sedinta precedenta, titlurile Imep au pierdut in medie 0,8%. Unul dintre principalii vanzatori de actiuni Imep in cadrul tranzactiilor din ultima perioada a fost Banwell Ltd., o companie din Cipru, care in prezent controleaza mai putin de 5% din actiunile Imep.
Actiunile producatorului de articole de imbracaminte Confectii Vaslui au fost  printre cele mai tranzactionate titluri, de pe RASDAQ, cu un rulaj de 398 milioane lei. Cele mai multe din tranzactiile cu actiunile societatii s-au perfectat la pretul de 26.500 lei/actiune, care reprezinta, de altfel, si pretul maxim al zilei. Cotatia medie a urcat cu 1,88%.
Vineri au fost raportate si tranzactiile derulate in cadrul a doua oferte publice de preluare, valoarea totala a acestor tranzactii fiind de 4 miliarde lei. Un pachet de 39,9% din actiunile societatii Habitat Proiect Iasi a fost achizitionat de TGH SRL Iasi, pretul oferit fiind de 675 lei/actiune, mai redus decat valoarea nominala de 1.000 lei/actiune. Transferurile cu actiuni Habitat, derulate in cadrul ofertei publice, au insumat 3,3 miliarde lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO