Burse - Fonduri mutuale

Turbulenţele europene trag puternic în jos şi bursa de la Bucureşti

Turbulenţele europene trag puternic în jos şi bursa de la Bucureşti

Autor: Stefan Musgociu

24.07.2012, 00:06 536

Bursa a scăzut cu 2,58% (indicele BET-C) şi a reintrat sub nivelul de la finele anului trecut, într-o piaţă în care pre­siunea corecţiilor de pe bursele ex­terne a împins în jos cotaţiile, în special ale acţiunilor din sectorul financiar, pre­cum SIF-urile, BRD şi Banca Tran­sil­vania, care au coborât cu până la 5,91%.

Indicele general al BVB, BET-C, este cu 2,3% sub închiderea ultimei şedinţe din 2011.

Indicele BET, care urmăreşte cele mai importante zece companii listate, a scăzut cu 3,1% şi mai are un avans de doar 4,36% faţă de finalul anului trecut.

Pieţele vest-europene au scăzut cu până la 3,6% în a doua parte a şedinţei de luni, afectate de temerile inves­ti­to­rilor privind ieşirea Greciei din zona euro, precum şi de îngrijorările că Spa­nia va avea nevoie de un întreg pachet de salvare dacă o a doua regiune din Spa­nia ar putea solicita ajutor guvernamental.

Deşi corecţiile de la BVB au fost no­ta­bi­le, rulajele au fost reduse în ma­jo­ri­ta­tea cazurilor. Inves­ti­torii au transfe­rat în total acţiuni de 15,3 mil. lei (3,3 mil. euro).

"Chiar dacă în ultima periodă eram martorii unei decorelări ciudate a pieţei locale de situaţia internă şi internaţio­nală, în şedinţa de astăzi parcă totul a reve­nit la normal. Investorii au reacţio­nat într-un ton puternic pesimist influ­enţaţi de agravarea pro­blemelor din Europa. Este posibil ca şi ştirile care indică o continuă ieşire de ca­pi­tal străin să fi contat în strategia inves­ti­ţională a jucătorilor locali, dar im­pactul avut asupra preţurilor acţiunilor a fost parcă în contradicţie cu mişcările an­terioare", a declarat directorul de tran­zacţionare al Intercapital Invest, Mihai Mureşian.

Brokerul consideră că scă­derile semnificative pot fi puse pe seama îngrijorărilor investitorilor că situaţia economică europeană va intra într-un con de um­bră în perioada următoare şi din această cauză vom asista la corecţii în linie pen­­tru majoritatea indicilor globali.

"Totodată, continuarea crizei politice chiar şi după referendum va avea un impact pu­ter­nic asupra econo­miei, prin influ­enţa cursului de schimb şi a scăderii investiţiilor. Toţi aceşti factori nu rămân fără impact asupra investito­ri­lor şi din această cauză suntem martorii acestor mişcări bruşte de preţ de la o şe­dinţă la alta", a spus Mureşian.

La închiderea pieţei prin­cipale, indicele BET-FI, al acţiu­nilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), era în scă­dere cu 2,9%. Titlurile FP au coborât cu 1,62%, iar acţiunile celor cinci SIF-uri au consemnat corecţii de 2,69% până la 4,17%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO