Burse - Fonduri mutuale

Turism Felix se pregăteşte pentru sezonul estival cu investiţii de trei ori mai mari

Turism Felix se pregăteşte pentru sezonul estival cu investiţii de trei ori mai mari

Autor: Adrian Ionut Cojocar

01.03.2012, 00:05 669

Turism Felix (TUFE), unul dintre cei mai importanţi jucători de pe piaţa turismului balnear din România controlat de SIF Transilvania, şi-a majorat anul trecut profitul net cu 34%, la 6,7 mil. lei (1,6 mil. euro), în condiţiile menţinerii unor venituri aproximativ egale cu cele realizate în 2010.

Creşterea profitului a survenit în principal ca urmare a economiilor salariale, cu circa 0,9 mil. lei, a celor cu prestaţiile externe şi a cheltuielilor cu dobânzile la împrumururi, care au fost mai mici cu 0,8 mil. lei.

"Creşterea duratei sejurului turiştilor a permis pentru anul 2011 realizarea unui grad mediu de ocupare a locurilor în funcţiune la un nivel mult mai bun decât cel înregistrat în anul 2010. În analiza rezultatelor principalilor indicatori ai activităţii turistice pentru anul 2011, primul indicator analizat este gradul de ocupare a locurilor, care la nivelul anului 2011 a fost de 55,9%, fiind cu 7,2 puncte procentuale mai mare decât cel din anul 2010 (când a fost 48,73%). Aceste cifre plasează Turism Felix pe o poziţie importantă în cadrul turismului pentru sănătate din România", spun reprezentanţii Turism Felix.

Compania de turism deţinea la data de 31 decembrie 2011 lichidităţi importante, în valoare de 13,2 milioane de lei (3,1 milioane de euro), însă conducerea societăţii a propus şi pentru acest an ca profitul de anul trecut să nu fie distribuit ca dividende, ci păstrat în societate pentru a susţine programul de investiţii.

Pentru 2012 Turism Felix vrea să aloce în investiţii o sumă de trei ori mai mare decât cea realizată pe parcursul anului trecut, valoarea programului din acest an ridicându-se la aproape 7,8 mil. lei (1,8 mil. euro).

Cea mai mare parte a investiţiilor este destinată complexurilor Termal, Internaţional şi Poieniţa din cadrul Turism Felix şi vizează modernizarea a 20 de camere de cazare, includerea unor automatizări pentru reducerea consumului de utilităţi, precum şi reabilitarea, mondernizarea şi extinderea piscinelor exterioare precum şi a instalaţiilor de apă. "Cea mai mare parte din aceste lucrări urmează a fi finalizate până la deschiderea sezonului de vară", se arată în bugetul societăţii.

Compania a realizat o reevaluare a activelor anul trecut, în urma căreia valoarea terenurilor a fost redusă cu circa 22,4 mil. lei (5,2 mil. euro), fapt pentru care activele nete ale Turism Felix au scăzut anul trecut şi erau de 173 mil. lei (40 mil. euro) la 31 decembrie 2011.

Conducerea Turism Felix spune că anul trecut şi-a consolidat poziţia de lider pe piaţa turismului balnear din România, deţinând o cotă de circa 7,7% luând în calcul numărul de turişti şi de aproape 8% după numărul de înnoptări.

Cea mai mare contribuţie la afacerile Turism Felix o au Transilvania Travel (cu o pondere de 31,21% în cifra de afaceri), respectiv Casa Naţională de Pensii Publice (cu o pondere de 23,27% în cifra de afaceri) prin programele realizate în colaborare cu aceasta.

Anul trecut compania de turism balnear a avut 1.068 de clienţi veniţi la odihnă prin intermediul Casei Naţionale de Pensii Publice, iar numărul de zile-turist a crescut cu 6,7%.

Per ansamblu, totalul zilelor-turist realizate anul trecut s-a majorat cu 5,1%, iar compania a cazat anul trecut aproape 16.000 de turişti.

"În condiţiile crizei economice, a creşterii numărului de zile-turist ale anului 2011 rezultatele sunt totuşi notabile datorită măsurilor luate prin politicile de vânzare privind formarea tarifelor şi a managementului costurilor", spun reprezentanţii Turism Felix.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO