Burse - Fonduri mutuale

Ultima încercare a SIF-urilor de a cădea la învoială cu Erste pentru acţiunile BCR

Ultima încercare a SIF-urilor de a cădea la învoială cu Erste pentru acţiunile BCR

Costel Ceocea, preşedintele SIF Moldova: Am convocat pentru mâine o şedinţă extraordinară a Consiliului de Administraţie. Dacă se va întâmpla ceva şi vom fi obligaţi să facem public, sigur o vom face după şedinţa de Consiliu.

Autor: Roxana Pricop

09.09.2011, 00:05 1399

Cele cinci SIF-uri sunt tot mai presate de apropierea termenul limită până la care trebuie să ia o decizie cu privire la soarta pachetului de 30,1% din capitalul BCR. Ieri, 8 septembrie, SIF-urile s-ar fi întâlnit cu oficialii Erste pentru a discuta despre vânzarea acţiunilor, potrivit unor surse de pe piaţa de capital.

SIF-urile mai au la dispoziţie circa o lună pentru a ajunge la un acord cu Erste privind modalitatea de valorificare a pachetelor de acţiuni pe care le deţin la BCR, cele mai valoroase participaţii pe care le au în portofolii. La presiunea acţionarilor, trei dintre acestea - Moldova, Oltenia şi Muntenia - au convocat AGA la finele lunii septembrie pentru a mandata conducerile să înceapă demersurile de listare a BCR, dar şi să înceapă negocierea cu acţionarul majoritar al băncii - grupul austriac Erste Group Bank - privind şi alte modalităţi de lichidizare a participaţiilor deţinute. Deşi aceste AGA sunt programate pentru 22 sau 23 septembrie, conducerile celor cinci SIF-uri se întâlnesc şi discută, negociază cu oficialii Erste despre lichidizarea participaţiei.

O astfel de întâlnire ar fi avut loc şi ieri, 8 septembrie, potrivit unor surse din piaţă. La întâlnire ar fi participat chiar Manfred Wimmer, vicepreşedintele Erste Group. Contactat de Ziarul Financiar, Costel Ceocea, preşedintele SIF Moldova, a spus că nu se află la întâlnirea dintre SIF-uri şi Erste. Preşedinţii celorlalte patru SIF-uri nu au putut fi contactaţi până la închiderea ediţiei.

"Am convocat pentru mâine (vineri, 8 septembrie - n. red.), o şedinţă de extraordinară a Consiliului de Administraţie. Dacă se va întâmpla ceva şi vom fi obligaţi să facem public, sigur o vom face după şedinţa de Consiliu", a spus Costel Ceocea, preşedintele SIF Moldova.

SIF-urile nu au încheiate între ele un protocol de colaborare privind vânzarea participaţiilor la BCR şi nici în acordul încheiat în 2009 nu există nicio prevedere care să oblige Erste să negocieze cu toate SIF-urile. Mai mult, SIF Banat-Crişana şi SIF Transilvania sunt mai avansate în negocierile cu Erste şi ar putea primi o ofertă mai bună. Neînţelegerile dintre şefii SIF-urilor ar putea face însă ca per total tranzacţia să nu se realizeze în cei mai avantajoşi termeni pentru toate SIF-urile. Pentru că doar dacă acţionează împreună SIF-urile au un atu care-i poate determina pe cei de la Erste să urce preţul, respectiv blocarea deciziilor importante.

Austriecii ar prefera varianta unui schimb de acţiuni cu SIF-urile, respectiv să le dea SIF-urilor acţiuni Erste pentru acţiunile BCR. Raportul de schimb va depinde însă de evaluările celor două bănci. Un schimb de acţiuni în contextul actual ar fi interesant pentru SIF-uri datorită faptului că acţiunile Erste au scăzut puternic în ultimele luni. Un punct de plecare pentru un schimb de acţiuni ar putea fi oferta făcută de Erste salariaţilor BCR în 2006 de a schimba 6 acţiuni BCR pe o acţiune Erste. O astfel de ofertă ar evalua BCR la circa 3 mld. euro, iar participaţiile SIF-urilor la 915 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels