Burse - Fonduri mutuale

Un business în creştere pe pieţele emergente: serviciile de restructurare a datoriilor

Un business în creştere pe pieţele emergente:...

Autor: Bogdan Cojocaru

23.05.2016, 00:04 459

Firmele de consultanţă specializate pe restructurarea datoriilor au fost în ultimul timp destul de ocupate în lumea emergentă, unde turbulenţele din sectorul materiilor prime şi înăsprirea condiţiilor de pe piaţa capitalului vor face, probabil, să crească cererea pentru serviciile lor.

Cererea pentru servicii de restructurare va creşte în următorii ani în condiţiile în care  împrumuturile  contractate  în anii în care finanţarea se putea obţine  lejer  se îndreaptă  spre scadenţă, a afirmat  pentru Reuters Martin Gudgeon, şeful diviziei de restructurare europeană şi situaţii speciale a PJT Partners.

Datele Reuters arată că activitatea  de  restructurare finalizată în cazul datoriilor companiilor în faliment  sau aproape de faliment a crescut cu 16% în primul trimestru, faţă de aceeaşi periodă a anului anterior, la 25,4 miliarde de dolari.

În Europa emergentă, Orientul Mijlociu şi Africa, restructurările finalizate au urcat cu 8%, la 15,5 miliarde de dolari.  

PJT, o firmă de consultanţă creată anul trecut prin desprinderea operaţiunilor de consiliere ale Blackstone, este unul dintre principalii jucători de talie internaţională de pe piaţa restructurărilor.

„Se face foarte mult astfel de business în lumea emergentă. Motivele sunt, în primul rând, sectoriale. Vorbim de industria extractivă, întâlnită mai ales la ţările emergente. Al doilea ingredient este accesul la capital, mai ales dacă eşti o industrie care consumă mult capital”, a explicat Gudgeon.

Al treilea factor este valuta, multe dintre companiile  care  s-au  finanţat  în  dolari văzându-şi  monedele  din  ţările  de origine depreciindu-se. Datoria în monedă străină este mai greu de  administrat  când  valoarea monedei naţionale scade.

Gudgeon este un nume cu greutate în domeniul său de activitate, fiind consultant, printre altele, în cazuri din  Dubai  (Dubai World),  Grecia  şi Marea  Britanie  (Northern Rock). Anul trecut el a negociat ceea ce unii consideră că este o afacere extrem de avantajoasă pentru deţinătorii de obligaţiuni suverane ucrainene.  Anul acesta, Gudgeon supraveghează restructurarea datoriilor unor companii din Rusia şi  Ucraina şi se aşteaptă la creşterea afacerilor în Africa.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO