Burse - Fonduri mutuale

Unde isi tin banii cele mai bogate fonduri mutuale

Unde isi tin banii cele mai bogate fonduri mutuale
14.09.2009, 18:31 161

Fondurile BCR Monetar, Raiffeisen Monetar, BCR Obligatiuni,Simfonia 1 si OTP Comodis sunt cele mai mari cinci fonduri mutualedin piata, dupa volumul activelor nete raportat la finalul luniiaugust.

Jumatate din averea de peste 1,6 mld. lei a acestor fonduri afost depozitata la banca, in timp ce obligatiunile au atras aproapeo treime din active, respectiv 457 mil. lei, potrivit statisticilorAsociatiei Administratorilor de Fonduri (AAF). Toate cele cincisunt fonduri care investesc in instrumente cu venit fix, fiindadministrate de societati ce apartin unor grupuri bancare.

Cu active de peste 600 mil. lei, BCR Monetar este cel mai marefond de investitii din piata locala, depozitele fondului fiind invaloare de 308 mil. lei la finele lunii august. Principalele treibanci la care fondul are depozite sunt Banca Transilvania, Piraeussi BCR, potrivit rapoartelor semestriale de administrare. Inprimele opt luni ale anului, BCR Monetar, administrat de ErsteAsset Management, a raportat un randament de 11%.

Cele mai mari depozite la Banca Transilvania, Piraeus siBanca Romaneasca

Potrivit legislatiei, un fond mutual nu poate detine mai mult de20% din activele sale in depozite constituite la aceeasi entitate.Insa, la finele lunii iunie, cele cinci fonduri s-au apropiat delimita maxima admisa, incurajate in principal de dobanzile ridicatecu care au fost remunerate depozitele, reiese din rapoartelesemestriale de administrare. Maximul a fost atins de fondul monetarOTP Comodis, cu 19% din active depozitate la Banca Romaneasca. OTPComodis, administrat de OTP Asset Management, a inregistrat unrandament de 10% in primele opt luni.

Per ansamblu, Banca Transilvania, Banca Romaneasca si PiraeusBank au atras cele mai consistente plasamente din partea celorcinci fonduri. Toate cele cinci fonduri au deschise depozite labancile-mama, cu un maxim de 18% din active plasat in depozite BRD,atins la finele lunii iunie de fondul monetar Simfonia 1,administrat BRD Asset Management.

Prefera obligatiunile bancilor straine

Pe locul secund in topul plasamentelor se situeazaobligatiunile. Destinatia predilecta a celor mai bogate fondurimutuale in cautare de obligatiuni au fost pietele externe. Astfel,in portofoliul BCR Obligatiuni apar obligatiuni emise de marileinstitutii de finantare Banca Europeana pentru Dezvoltare siReconstructie, Banca Europeana pentru Investitii, dar si bancistraine precum Royal Bank of Scontland, Rabobank si Erste.

"Piata locala de obligatiuni nu ofera prea multe alternativefondurilor mari de obligatiuni. Iesind pe pietele externe, unde auloc emisiuni periodice de obligatiuni de mari dimensiuni, se obtino diversificare si o crestere a lichiditatii", spune Dragos Neacsu,presedintele societatii Erste Asset Management.

Mai putine obligatiuni municipale

Obligatiunile corporative au atras cele mai consistenteplasamente din partea celor cinci fonduri, in detrimentulobligatiunilor emise de muncipalitatile locale.

"Emisiunile de obligatiuni ale municipalitatilor locale sunt dedimensiuni reduse si de obicei sunt subscrise de investitori carele cumpara si prefera sa le tina o lunga perioada de timp, siastfel lichiditatea acestor titluri este redusa", afirma MihailIon, presedintele societatii de administrare Raiffeisen AssetManagement.

Cum cele mai mari cinci fonduri mutuale concentreaza peste 70%din averea industriei formata din peste 50 de fonduri, depozitelebancare si obligatiunile devin principalele plasamente ale intregiipiete de fonduri mutuale.

Mai exact, din activele de peste 2,2 mld. lei ale industriei,doar 8,5%, mai exact 190 mil. lei, au fost investiti in actiuni,cate un miliard de lei fiind plasat in schimb in depozite bancaresi in obligatiuni, potrivit AAF. "Ponderea ridicata a fondurilormonetare si de obligatiuni in activele industriei, de peste 80%,explica de ce mai putin de 10% din active au fost plasate inactiuni. Imaginea pe care aceste cifre o ofera este cea a unorinvestitori prudenti, care nu vor sa riste, fiind interesati deprotejarea capitalului", conchide Neacsu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO