Burse - Fonduri mutuale

Universal Investment si GM Invest, in actionariatul Bere Azuga

13.12.2007, 19:21 37

Fondul de investitii Universal Investment, cu sediul in Frankfurt, care gestioneaza active in valoare de 75 mld. de euro, a achizitionat recent un pachet de 4,4% din actiunile Bere Azuga (BEGY), potrivit conducerii companiei.
"Printre actionarii mai importanti ai Bere Azuga sunt fondul Universal Investment Gesellschaft cu 105.000 de actiuni si GM Invest cu 50.000 de titluri", a precizat Violeta Moraru, directorul general al Bere Azuga.
Societatea de brokeraj GM Invest, condusa de Dorinel Andrei - unul dintre fostii brokeri de la Gelsor (fostul SVM al lui Sorin Ovidiu Vantu) - detine circa 2,1% din actiuni.
Fondul nemtesc si casa de brokeraj romaneasca au intrat in actionariatul Bere Azuga dupa ce Valerii Moraru, presedintele societatii, a vandut la inceputul lunii trecute un pachet de 10,6% din actiunile producatorului de bere, tranzactie pe care o anuntase initial. De la acea data, omul de afaceri a achizitionat din piata un pachet de circa 2,6% din companie, la preturi cuprinse intre 11 si 12,2 lei/actiune.
Bere Azuga detine circa 5,5 hectare de teren in apropierea statiunii montane, terenuri care au fost reevaluate recent si din care a rezultat un plus de 15,2 mil. euro (53,6 mil. lei). Activele imobilizate ale societatii, constand din terenuri si cladiri, au fost reevaluate la 20,8 mil. euro (73,2 mil. lei).
La ultimul pret de ieri, de 11,9 lei/actiune, valoarea de piata a companiei se ridica la 7,9 mil. euro. Actiunile Bere Azuga au fost incluse intr-un raport de analiza emis luna aceasta de Raiffeisen, in care analistii casei de brokeraj estimau valoarea terenurilor companiei la 14-15 mil. euro.
"Detinem un teren de 23.700 de metri patrati in Azuga pe amplasamentul vechii fabrici care nu mai functioneaza si 12.000 de metri patrati in apropierea statiei de epurare", spune Violeta Moraru.
In urma reevaluarii, gradul de indatorare al companiei s-a redus la 17,7%, de la 112% valoarea indicatorului de la jumatatea acestui an, pe fondul cresterii valorii capitalului propriu de peste cinci ori, la 18,4 mil. euro (64,9 mil. lei), fapt ce a ajutat compania sa atraga finantari pentru investitiile pe care le are in derulare. Bere Azuga vrea sa investeasca in urmatorii trei ani 16 mil. euro in vederea majorarii de patru ori a capacitatii de productie a berii, la 800.000 de hectolitri, dupa ce anul acesta a investit circa 3 mil. euro pentru a mari productia la 200.000 de hectolitri.
Segmentele vizate de producatorul de bere sunt berea populara la PET si cea regala la sticla. Bere Azuga va intra anul viitor pe segmentul apei plate, iar in 2008 planuieste sa intre pe segmentul apelor minerale.
Dupa primele noua luni din acest an, compania a inregistrat un profit net de circa 265.000 de euro (0,87 mil. lei), de la o pierdere de circa 87.000 de euro (308.000 de lei) in perioada similara din 2006. Pe partea din exploatare, compania a inregistrat un profit de 1,5 mil. euro (5,1 mil. lei), care a fost substantial redus de cheltuielile de pe partea financiara, care provin in cea mai mare parte din discounturile acordate de producator distribuitorilor. Afacerile Bere Azuga au urcat in aceeasi perioada cu 57%, la 7 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO