Burse - Fonduri mutuale

Va fi 2012 anul relansării bursei ? Vezi aici ce spun brokerii şi ce acţiuni recomandă

Va fi 2012 anul relansării bursei ? Vezi aici ce spun brokerii şi ce acţiuni recomandă

Va fi 2012 anul relansării bursei ?

Autor: Adrian Cojocar

04.01.2012, 12:42 2880

Părerile brokerilor cu privire la evoluţia bursei în 2012 sunt împărţite, majoritatea considerând însă că va fi un an plin de provocări în care scăderile de anul trecut s-ar putea prelungi şi din această cauză recomandă în principal titluri din sectoare defensive care pot să evolueze bine şi într-un context de piaţă dificil cum se prefigurează a fi anul acesta.

Totodată, printre acţiunile recomandate de brokeri şi analişti se mai numără companiile care pot să ofere randamente ridicate din dividende, acestea din urmă fiind cele mai căutate şi în timpul crizei precedente.

"Părerea mea este că sunt şanse mai mari ca bursa să fie pe scădere anul viitor. Cred că din cauza lichidităţii scăzute piaţa noastră va ieşi complet de pe radarele străinilor. Singura şansă să încheie pe plus o are Fondul Proprietatea dacă va ieşi din conul de umbră în care se află. Este o acţiune stabilă, iar listarea fondului pe o altă piaţă va reduce probabil discountul la care se tranzacţionează în prezent. Surprize de genul Azomureş mai pot să apară dacă vor fi preluări de pachete majoritare. Anul 2012 va fi unul extrem de volatil, iar BVB va continua să piardă teren faţă de bursele mature. Cred că lichiditatea medie zilnică va fi sub 5 milioane de euro anul viitor.ActualulCAal bursei se pare că nu are deocamdată nicio soluţie pentru a asigura supravieţuirea pieţei", a declarat Rareş Nilaş, directorul general al firmei de brokeraj BT Securities.

Iulian Panait, preşedintele KTD Invest, spune că anul 2012 va fi anul ieşirii din criză, dar că este greu de spus momentul exact când bursele se vor relansa.

"Teoretic, 2012 ar trebui să fie anul ieşirii din criză, dar acest lucru s-ar putea întâmpla mai degrabă în a doua parte a anului. Economiile din zonă s-au stabilizat, iar companiile private sunt eficiente la momentul actual după ce au tăiat costurile. Acum sectorul public este cel care ţine economia pe loc şi relansarea va depinde de acesta. Revenirea burselor depinde de momentul în care se va rezolva criza datoriilor suverane. Teoretic criza este o problemă de încredere. Sunt state care nu reuşesc să se finanţeze la 80% pondere a datoriilor în PIB şi altele care se finanţează ieftin şi cu datorii de peste 200% din PIB. Ceea ce s-a discutat recent la summit este o direcţie bună, dar pieţele par că nu sunt mulţumite încă. Cred că se va rezolva criza dacă îi vor îndupleca pe cei de la BCE să cumpere obligaţiuni sau dacă îi conving pe nemţi să emită eurobonduri", spune Panait.

Alţi brokeri consideră că 2012 nu va fi anul relansării bursei.

"Deocamdată anul 2012 se prefigurează a fi unul prost pentru bursă.Bursaanticipează şi mediul economico - financiar este şubrezit din cauza crizei. Pe plan intern situaţia nu cred că va fi diferită, motiv pentru care cred că 2012 nu va fi anul relansării bursei româneşti sau sunt şanse mici ca acest lucru să se întâmple. Pieţele de afară sunt într-o suferinţă foarte mare. Noi reuşim să recuperăm atunci când climatul intern este pozitiv şi atrage segmentul de retail sau când există interes din partea străinilor, dar conjunctura nu este una favorabilă ca acest lucru să se întâmple. Nimeni nu este convins că este un moment bun de a cumpăra acţiuni. Singurele lucruri care ar putea genera punctual un interes ar fi ofertele statului şi pragul la SIF-uri", este de părere Mihai Chişu, broker la IFB Finwest.

El mai spune că ar miza anul viitor pe acţiunile care în primăvara anului 2012 vor acorda dividendele cele mai mari cum ar fi Transgaz Mediaş, Fondul Proprietatea sau OMV Petrom.

"SIF-urile ar putea de asemenea să furnizeze surprize plăcute în ceea ce priveşte randamentul dividendului după ce au încasat sume importante de la Erste. Cred că va fi un început de an 2012 bun, dar după cred că vor începe din nou problemele în Europa, iar acel moment va fi cel mai important. Per total cred că va fi un an de tatonare, cum a fost de altfel şi 2011", consideră Chişu.

Alin Brendea, director de operaţiuni la Prime Transaction, consideră că în 2012 bursele se vor stabiliza din cădere, dar nu se aşteaptă la aprecieri importante.

"Anul acesta (în 2011 - n.red.) am evoluat într-o mare de incertitudine şi din păcate acest lucru se va prelungi şi în 2012. Este riscant să faci pronosticuri acum, dar m-aş aştepta la o stabilizare a burselor, adică să se pună stop scăderilor pe fondul anticipaţiilor privind o întrezărire a soluţiei de ieşire din criză. Nu mă aştept totuşi ca până la sfârşitul anului viitor să putem spune că am depăşit complet criza pentru că problemele actuale nu se pot rezolva în câteva luni, ci mai degrabă în ani de zile. Nu cred în nişte evoluţii spectaculoase în sens pozitiv pentru anul 2012. Va fi important şi dacă se vor concretiza măcar două oferte din cele pe care statul vrea să le realizeze la anul ca să sprijine piaţa. Este de dorit ca preţul să fie legat de ce se poate obţine în acest moment pe bursă", spune Brendea.

El a precizat că în 2012 preferă acţiunile din sectoarele defensive, mai sigure, precum cel energetic, de utilităţi şi acţiunile Fondului Proprietatea.

"Cred că acţiunile câştigătoare, cel puţin în prima parte a anului viitor, vor fi cele care vor avea ceva de oferit acţionarilor şi mă refer la aici la randamentul dividendelor. Din acest punct de vedere SIF-urile ar putea să fie printre acţiunile căutate de investitori", consideră Brendea.

Tot pe acţiuni din sectoare defensive ar miza şi preşedintele KTD Invest.

"Acţiunile Transgaz cred că vor evolua bine pentru că sunt pe energie şi consumul nu dă semne că ar scădea. Petrom la fel pentru că depindem de combustibilii fosili şi preţul la petrol se menţine ridicat. Pe lângă ele Condmag, Prospecţiuni şi Dafora au câştigat nişte contracte şi în această zonă ar trebui să meargă bine. S-ar putea să vedem la anul un declin al vânzătorilor pe auto care să afecteze Compa. Acţiunile Oltchim cred că vor creşte la privatizare care bănuiesc va avea loc anul viitor. Băncile se află în punctul cel mai vulnerabil al crizei şi SIF-urile vor evolua în funcţie de acestea. Acţiunile Fondului Proprietatea vor creşte anul viitor pentru că statul şi-a făcut exitul şi deşi fondurile şi-au cam făcut plinul nu văd cine ar mai vinde în timp ce de cumpărat ar mai putea exista investitori interesaţi", spune Panait.

Andrei Rădulescu, analistul casei de brokeraj Target Capital, spune că pentru anul 2012 există din partea climatului macro internaţional semnale mai puţin favorabile însă companiile au acumulat importante rezerve de cash şi au bani pentru investiţii.

"Revenirea burselor pe un trend ascendent sustenabil pe mapamond este dependentă de reluarea investiţiilor de către companiile din sectorul privat iar companiile aşteaptă semnale clare, decisive, privind criza din zona euro. Dacă vom mai avea momente de panică, atunci scăderile vor fi severe pe indicii bursieri interni. Invers, dacă climatul extern se va stabiliza şi se va ameliora am putea asista la intrări de capital străin pe bursa românească care să conducă la aprecieri importante ale indicilor bursieri locali. De asemenea, şi alte companii ar putea fi interesante pentru dividende: ARS, TGN,COTE, APC, TEL, SNP, BVB, FP, PTR, OIL", consideră Rădulescu.

El spune că dacă condiţiile macro internaţionale se vor îmbunătăţii ar miza pe acţiunile din sectorul financiar, care pot foarte uşor să urce cu 20% dacă străinii revin la cumpărare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO