Burse - Fonduri mutuale

VAE Apcarom: Dependenta de CFR a tras puternic profitul in jos

VAE Apcarom: Dependenta de CFR a tras  puternic profitul in jos

Click pentru imaginea intreaga

13.02.2007, 19:23 24

Producatorul de echipamente de cale ferata VAE Apcarom Buzau, ale carui actiuni au fost printre cele mai profitabile anul acesta, a inregistrat in trimestrul al patrulea al anului o pierdere de 0,5 milioane de lei (0,15 milioane de euro), in scadere fata de pierderea de 0,84 milioane de lei inregistrata in ultimul trimestru al anului precedent. Cu toate acestea, profitul net obtinut de Apcarom per ansamblul anului, in suma de 2 milioane de lei (0,57 milioane de euro), a fost de 2,4 ori mai redus fata de castigul din 2005.
Scaderea la nivelul profitului din exploatare a fost chiar mai mare, castigul din operatiunile de baza reducandu-se de peste 3,8 ori, pana la aproape 1,5 milioane de lei (0,42 milioane de euro).
Afacerile companiei au crescut anul trecut cu 6,3%, pana la 54,69 milioane de lei (15,5 milioane de euro).
In ultimul trimestru, societatea a realizat o cifra de afaceri de 3,2 milioane de lei (0,95 milioane de euro), de peste trei ori mai mica fata de afacerile din trimestrul al patrulea din 2005.
Reprezentantii Apcarom nu au dorit sa comenteze rezultatele.
Castigul inregistrat de companie este de peste doua ori mai mic decat nivelul profitului bugetat la inceputul anului, Apcarom reusind totusi sa realizeze o cifra de afaceri mai mare decat cea prognozata. Pentru 2006, societatea isi bugetase un profit net de 4,2 milioane de lei la o cifra de afaceri de 50,8 milioane de lei. In ultimii ani, Apcarom nu a acordat dividende din profit.
Dupa prezentarea rezultatelor de la 9 luni, cand societatea raportase un profit net de 2,5 milioane de lei (0,71 milioane de euro) la o cifra de afaceri de 39,5 milioane de lei (11,46 milioane de euro), reprezentantii companiei estimau ca pana la finalul anului vor reusi sa se incadreze in buget.
Scaderea puternica a profitului fusese explicata de conducerea Apcarom in principal prin intarzierea platii de catre CFR, principalul client, a datoriilor fata de companie si totodata intarzierii semnarii contractului anual cu CFR, ceea ce a determinat ca societatea sa produca pe stoc. Contractul a fost finalizat de-abia la sfarsitul lunii septembrie.
Din cauza intarzierii "extrem de mari" la plata obligatiilor contractuale din partea CFR, societatea a fost nevoita sa apeleze la credite in valoare de 2 milioane de euro, pentru finantarea activitatii, ceea ce a condus si la costuri financiare cu dobanzile mai mari cu circa 140% decat in perioada corespunzatoare a anului precedent, au mai spus la acea data reprezentantii Apcarom.
Cu toate acestea, Apcarom a inregistrat anul trecut din activitatea financiara un profit de 0,93 milioane de lei (0,26 milioane de euro), de peste cinci ori mai mare fata de rezultatul din 2005. In 2005, livrarile catre CFR au reprezentat 60-70% din afacerile Apcarom. Anul trecut, aceste livrari nu erau asteptate sa detina o pondere mai mare de 30% in cifra de afaceri a companiei, in conditiile in care Apcarom a inceput sa furnizeze aparate de cale in cadrul lucrarilor de reabilitare a Coridorului paneuropean pe sectiunile Baneasa-Fundulea si Fetesti-Constanta.
Pe sectiunea Fetesti - Cernavoda, valoarea contractului se ridica la 11 milioane de euro, in timp ce pe Baneasa-Fundulea contractul este de 4 milioane de euro. Aceste contracte erau programate sa se deruleze pe o perioada de trei ani.
Apcarom este controlata de grupul austriac VAE Aktiengesellschaft, detinut la randul sau de Voestalpine.
Actiunile societatii sunt listate la Bursa, de la inceputul anului, aceste titluri inregistrand una dintre cele mai puternice cresteri, pe fondul tendintei generale care a caracterizat piata, cele mai mari cresteri de la inceputul anului fiind aduse de titlurile "mici" si nu de blue-chips-uri.
Ultima tranzactie cu actiunile Apcarom s-a derulat la pretul de 0,88 lei/actiune, in crestere cu 57,1% fata de pretul de la finalul anului trecut. Ieri, in ziua prezentarii rezultatelor financiare, titlurile societatii au stagnat la nivelul ultimului pret de saptamana trecuta. La acest pret, capitalizarea bursiera a companiei este de 19,16 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO