Burse - Fonduri mutuale

Vanzari, dar si cumparari mari pe Petromidia

22.09.2005, 18:39 15

Actiunile Rompetrol Rafinare (Petromidia) au pierdut ieri 4,3%, dar brokerii spun ca mai degraba e de semnalat interesul ridicat la cumparare, care a sustinut cursul titlurilor, in pofida presiunii de la vanzare.

Cu actiunile Petromidia s-au derulat tranzactii de 7,6 milioane de lei (2,2 milioane de euro), prin intermediul carora s-a transferat un pachet total de peste 69 de milioane de actiuni.

Potrivit unor surse din piata, principalul vanzator a fost un investitor local, care si-a marcat profitul pe aceste titluri si care de altfel a tot vandut actiuni ale Petromidia si in trecut, incepand de la un pret de 0,1 lei/actiune. Aceleasi surse afirma ca vanzarile de ieri constituie ultima parte a pachetului de actiuni pe care investitorul respectiv intentiona sa-l vanda.

La inchidere, actiunile Rompetrol Rafinare au fost cotate la 0,11 lei/actiune, in scadere cu 4,4% fata de sedinta precedenta.

Bursa per ansamblu a inregistrat ieri o scadere de pana la 2%, evolutie considerata normala de catre analisti.

"E o corectie normala. Problema e daca mai tine sau nu. Eu cred ca piata o sa se mai duca putin in jos cu cateva procente, dar nu cred ca vom asista la o scadere semnificativa. Ceea ce e clar e ca piata e pe un trend foarte bun de crestere si ca oscilatiile acestea sunt normale. Una din explicatiile pentru care nu cred ca piata o sa cada foarte tare consta in faptul ca intra foarte multi bani pe Bursa atat din partea investitorilor straini, cat si din partea celor romani. In conditiile in care noi nu avem pe piata decat foarte putine companii cu o lichiditate suficient de ridicata astfel incat sa permita intrarea unor cumparatori mari pe ele, banii care vin se indreapta automat tot spre actiunile constant aflate in centrul atentiei pe Bursa, gen petroliere, SIF-uri si banci, si conduc astfel la cresterea acestora si a pietei per ansamblu", a comentat Bogdan Trandafir, directorul departamentului de analiza al BCR Securities.

Un interes crescut din partea investitorilor au continuat sa inregistreze si actiunile celor doua SIF-uri, Oltenia si Moldova, care s-au aflat in mod constant in ultima perioada in centrul unor tranzactii mari.

Titlurile SIF Oltenia au facut ieri obiectul unor transferuri de 5,5 milioane de lei (1,5 milioane de euro), un rulaj apropiat realizand si actiunile celeilalte SIF.

Ultima tranzactie cu actiunile SIF Oltenia s-a perfectat la 1,78 lei/actiune, in scadere cu 1,7%. Per ansamblu, actiunile SIF au pierdut ieri in medie 1,6%.

Din grupul bancilor, cea mai mare scadere a apartinut titlurilor BRD, care au pierdut 1,5% pe fondul unor transferuri de 2,4 milioane de lei (0,6 milioane de euro).

Dintre companiile principale de la Bursa, printre putinele care au inregistrat aprecieri s-a aflat retailerul Flamingo. Pe fondul majorarii de capital pe care o va derula compania, cursul Flamingo a crescut cu 2,4%, ultimul pret fiind de 2,53 lei/actiune. In urma procesului de majorare a capitalului, actionarii societatii inregistrati in registrul actionarilor la finele zilei de 3 octombrie vor primi gratuit cate cinci actiuni noi pentru fiecare titlu detinut.



Piata RASDAQ

Transferurile mari efectuate ieri cu titlurile societatii Biofarm Bucuresti au dus lichiditatea pietei Rasdaq pana la peste 4,7 milioane de lei (1,35 milioane de euro).

Prin intermediul celor 129 de tranzactii comune realizate ieri cu actiunile producatorului bucurestean de medicamente, in valoare totala de 1,35 milioane de lei (387.000 de euro), s-au transferat un numar de peste 3,33 milioane de actiuni.

Pe parcursul zilei cotatia titlurilor Biofarm a oscilat intre 0,4 lei/actiune si 0,42 lei/actiune. Tot ieri s-a realizat si o tranzactie speciala cu actiuni Biofarm, prin care s-au transferat peste 4 milioane de actiuni. Tranzactia s-a realizat la un pret de 0,4 lei/actiune, valoarea acesteia fiind de 1,6 milioane de lei (460.000 de euro). In aceste conditii pretul de referinta s-a stabilit la un nivel de 0,4049 lei/actiune, cu 0,5% mai mic decat in sedinta precedenta.

Producatorul de medicamente Biofarm Bucuresti are un capital social de 35,93 milioane de lei (39 de milioane de euro). Ca urmare a tranzactiilor realizate ieri si-au schimbat proprietarul peste 2% din actiunile Biofarm. In primul semestru compania a obtinut un profit net de 7,6 mil. lei (2,15 milioane de euro), dublu fata de castigurile obtinute in aceeasi perioada a anului trecut.

La Categoria I, cele mai tranzactionate continua sa fie actiunile operatorului portuar Socep Constanta cu un rulaj zilnic de aproape 320.000 de lei (91.800 de euro). Dupa ce in ultimele sedinte titlurile Socep au inregistrat cresteri importante, ieri investitorii au inceput sa-si marcheze profitul. Astfel, presiunea la vanzare a coborat cotatia actiunilor Socep pana la 0,25 de lei/actiune, cu 3,8% mai jos decat in sedinta anterioara. Maximul zilei a fost atins la inceputul sedintei, cand titlurile operatorului portuar se transferau la un pret de 0,265 lei/actiune.

La Categoria a II-a, cele mai multe tranzactii s-au realizat cu actiunile societatii de asigurare Asirom Bucuresti. Cele 51 de transferuri realizate ieri cu titluri Asirom au avut o valoare totala de aproximativ 100.000 de lei (28.700 de euro).

Pretul titlurilor companiei de asigurare a oscilat intre 0,45 lei/actiune si 0,469 lei/actiune, nivel la care in piata au inceput sa-si faca simtita prezenta ordine mai importante de vanzare. In aceste conditii ultimul transfer al zilei cu titluri Asirom s-a realizat la un pret de 0,451 lei/actiune, cu 0,22% mai mare decat in sedinta anterioara.

Tranzactii importante s-au realizat ieri si cu titlurile producatorului de sticla de ambalaj Stirom Bucuresti, acestea realizand un rulaj de aproape 116.000 de lei (33.300 de euro). Ordinele importante de cumparare au urcat pretul titlurilor Stirom pana la 15 lei/actiune, cu 7,14% mai mare decat in sedinta anterioara. La acest nivel capitalizarea bursiera a companiei este de 102,56 milioane de lei (29,4 milioane de euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO