Burse - Fonduri mutuale

Vanzarile de gaze ale Petrom au scazut cu 40% in T2 fata de T1

Vanzarile de gaze ale Petrom au scazut cu 40% in T2 fata de T1

Petrom va publica rezultatele pe trimestrul al doilea pe 5 august

19.07.2009, 19:28 13

Petrom, cea mai mare companie locala si singura beneficiara a rezervelor de petrol si gaze din Romania, si-a redus in al doilea trimestru cu 4,6% productia de hidrocarburi, principala sursa de venit pentru firma, comparativ cu perioada similara a anului trecut.
Vanzarile de gaze au scazut cu 27% in perioada analizata, in timp ce comparativ cu primul trimestru al anului, gazele vandute in cel de-al doilea au fost cu 40% mai putine.
Potrivit unui raport al grupului petrolier austriac OMV, actionarul majoritar al Petrom, reducerea volumelor de gaze a avut loc in contextul diminuarii activitatii in industria ingrasamintelor, mai multe combinate chimice, mari consumatoare de gaze naturale, fiind inchise din cauza contextului economic. La acest factor se mai adauga si scaderea sezoniera obisnuita a volumelor de gaze cerute de piata in trimestrul al doilea al anului.
Astfel, vanzarile de gaze ale Petrom au scazut in al doilea trimestru la 0,84 de miliarde de metri cubi, cu 27% mai putin fata de cele 1,15 miliarde de metri cubi comercializate in perioada similara a anului trecut. In total, productia de hidrocarburi a companiei a scazut, in perioada aprilie-iunie, cu 4,6%, la 185.000 de barili echivalent petrol pe zi, de la 194.000 de barili echivalent petrol pe zi in trimestrul al doilea al anului trecut, se mai arata in raport. Comparativ cu primul trimestru al acestui an, Petrom a inregistrat un regres al productiei de 3,6% in al doilea trimestru al anului, in timp ce vanzarile de gaze au scazut cu 40%, de la 1,4 miliarde de metri cubi la 0,84 de miliarde de metri cubi.
OMV noteaza ca, in Romania, preturile reglementate in lei ale gazelor naturale la producatori au ramas neschimbate in trimestrul al doilea comparativ cu primele trei luni, adica la 495 de lei pe mia de metri cubi. Luand in calcul acest pret, practic Petrom a incasat in al doilea trimestru al anului cu circa 277 de milioane de lei (65 de milioane de euro) mai putin fata de ceea ce a castigat in primele trei luni ale anului din comercializarea gazelor naturale.
Pe partea de rafinare si marketing, marjele au suferit o contractie foarte mare in al doilea trimestru al anului, pana la 2,3 dolari pe baril, de la 4,5 de dolari pe baril in primul trimestru al anului. Comparativ cu perioada similara a anului trecut, marjele de rafinare inregistrate in al doilea trimestru al anului sunt de peste 4 ori mai mici.
"Preturile mai mari la petrol in comparatie cu primul trimestru al acestui an au pus presiune pe marjele de rafinare ale OMV din cauza unor costuri mai mari pentru propriul consum, in special in cazul Petrom", se mai arata in raportul OMV.
Petrom a raportat in primul trimestru al anului o cifra de afaceri de 3,03 miliarde de lei (711,57 milioane de euro), in scadere cu 18% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, si un profit net de 506 milioane de lei (118,5 milioane de euro), cu 48% mai mic fata de primele trei luni din 2008. Compania urmeaza sa anunte rezultatele pentru primul semestru al anului pe 5 august.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO