Burse - Fonduri mutuale

Vanzarile fondurilor straine terorizeaza din nou investitorii la Bursa

Vanzarile fondurilor straine terorizeaza din nou investitorii la Bursa
22.10.2008, 19:28 18

Bursa a fost lovita din nou de un val puternic de vanzari, dupa cateva sedinte mai linistite, principalele actiuni inregistrand din nou scaderi masive.

SIF-urile, cele mai tranzactionate actiuni din piata, au pierdut in medie 13,5%, iar indicele BET-FI a mai spart un prag, pe cel de 15.000 de puncte, dupa ce reusise un rebound saptamana trecuta.
Brokerii sustin ca reluarea caderilor este determinata, in principal, de fondurile straine de investitii, care fie se confrunta cu retrageri din partea investitorilor proprii, in cazul fondurilor mutuale, fie trebuie sa-si plateasca datoriile, in cazul fondurilor de hedging, fie pur si simplu isi lichideaza pozitiile ca sa stea pe cash.
"Ce se poate spune este ca exista o presiune mare la vanzare. Pe SIF-uri nu este nimic care sa justifice scaderile de 11-12% din momentul acesta decat poate vanzarile din partea strainilor si celor care li s-au activat stop-loss-urile. Nu vad cine ar vinde SIF-uri la preturi de 0,3 - 0,4 din valoarea contabila, mai ales ca in calculul activului sunt luate in considerare doar capitalurile proprii pentru participatiile la BCR", sustine Rares Nilas, directorul general al BT Securities.
El mai crede ca aprecierea leului din ultima perioada ar putea sa fi constituit un motiv in plus pentru fondurile straine de a vinde dupa ce si-au mai recuperat o parte din pierderi.
"Nu se afla nimeni in situatia disperata de a vinde la preturile acestea decat daca are nevoie acuta de lichiditate, caz in care vinde indiferent de pretul afisat in piata. Fondurile straine cu expunere pe pietele emergente si care se confrunta cu retrageri trebuie sa vanda pentru a face fata cererilor de retragere din partea clientilor", mai spune Nilas.
Tot mai multi jucatori din piata vorbesc despre intrarea la vanzare a unor fonduri mari, care pana acum si-au conservat portofoliile.
"Se vede in piata ca se vinde. Chiar daca le duc in jos cu 50%, dar se vinde. In momentul de fata exista un dezechilibru foarte mare intre cumparare si vanzare. Se vede de mai mult timp ca in piata in anumite zile a existat un singur vanzator care plaseaza ordine pe mai multe nivele. Probabil ca sunt fonduri", spune Adrian Ceuca, directorul general adjunct al Broker Cluj.
Printre numele cel mai intens vehiculate se numara cel al fondului american Artio International Equity Fund (fostul Julius Baer), care a raportat la inceputul saptamanii ca si-a redus participatia la producatorul de medicamente Biofarm (NIO) sub 5%. Julius Baer este cel mai mare investitor strain de pe Bursa de la Bucuresti, avand detineri mari la Petrom si BRD, la cele cinci SIF-uri, dar si in alte companii, precum Zentiva (DAFR), Impact (IMP) sau Dafora Medias (DAFR).
Majoritatea acestor companii s-au confruntat cu o presiune puternica la vanzare in ultimele saptamani, pe fondul unor tranzactii semnificative. De exemplu, marti s-au transferat 2,5 mil. actiuni ale Sicomed (SCD), reprezentand 0,6% din capitalul companiei. Tranzactii mari s-au facut saptamana trecuta si pe Albalact (ALBZ), unde RC2 a cumparat vineri un pachet de 18 milioane de actiuni, reprezentand 2,75% din capitalul social. Julius Baer detine un pachet similar la sfarsitul lunii iulie.
Portofoliul Julius Baer International Equity Fund de pe Bursa de la Bucuresti valora la sfarsitul lunii iulie circa 238 mil. dolari (circa 160 mil. euro). Intre timp, insa, majoritatea actiunilor au pierdut circa 40-50% din valoare sau chiar mai mult.
Brokerii spun ca vanzarile fondurilor de investitii sunt determinate de factori externi acestora, ceea ce face ca pretul sa nu mai conteze.
"Pe de o parte aceste fonduri se confrunta cu retrageri foarte mari din partea clientilor si este posibil ca unele sa fi intrat in lichidare, deci nu mai conteaza pretul la care sunt valorificate activele. Pe de alta parte, multi strategi ai pietei recomanda cash-ul, iar unii investitori par sa prefere cash-ul cu orice pret. Ceilalti investitori nu pot sa gandeasca pe termen lung in aceasta conjunctura. Daca tu nu vinzi, vand altii si-si distrug portofoliul. O parte dintre cei care lichideaza acum probabil ca vor reintra in piata la preturi mai mari", spune Adrian Manaila, seful societatii de brokeraj Eldainvest.
Unele fonduri straine au fost nevoite chiar sa-si suspende rascumpararile din cauza ca nu mai puteau vinde actiuni din portofolii fara a inregistra pierderi foarte mari. Este cazul fondurilor olandeze ale MEI. "Toata lumea stie ca fondurile de pe pietele emergente se confrunta cu retrageri uriase. Cred ca e cazul si pentru colegii din Marea Britanie, Scandinavia sau Austria. Din nou pietele emergente sunt victimele", sustine Peter Mars, reprezentant al MEI.
Pe de alta parte, investitorii locali s-au confruntat si ei cu probleme in ultima perioada, mai ales cei care au luat credite pentru cumpararea de actiuni sau cei care au cumparat in marja fiind nevoiti sa lichideze investitiile pentru a returna banii imprumutati.
"Pana acum nu am avut situatii de vanzare automata in cazul activarii apelurilor in marja pentru cumparari. Sunt multi care la activarea apelurilor si-au inchis pozitiile si altii care si le-au mentinut. Noi suntem cel mai mare creditor pentru aceste instrumente si expunerea noastra pe creditele acordate clientilor este de circa 10 mil. euro si sunt sustenabile in momentul de fata", spune Rares Nilas, care crede insa ca vanzarile din partea celor cu apeluri in marja nu sunt suficient de mari pentru a determina scaderile de pe Bursa.
"Au fost si la noi cazuri de clienti care si-au vandut actiunile dupa ce au intrat in apel in marja. Noi nu am avut totusi asa sume fabuloase date pentru tranzactii in marja, ceva de genul 8-9 mil. lei", a declarat Adrian Ceuca. BT Securities si Broker Cluj se numara printre putinele firme de brokeraj de pe piata locala care ofera investitorilor posibilitatea de a cumpara actiuni in marja.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO