Burse - Fonduri mutuale

Vanzarile masive au prabusit Condmag cu 40%

Vanzarile masive au prabusit Condmag cu 40%
03.02.2009, 19:21 44

Actiunile producatorului de conducte magistrale Condmag Brasov (COMI), controlat de omul de afaceri Gheorghe Calburean, au pierdut 38% de la inceputul anului, pe fondul unor rulaje care s-au ridicat pana la 3% din capitalul social al firmei.

Ieri, actiunile COMI au pierdut 12%, dupa o scadere de 15% in sedinta de luni.
Brokerii sustin ca scaderea titlurilor societatii brasovene ar putea avea drept cauza lichidarea unui pachet detinut de un actionar minoritar.
Principalii actionari minoritari ai Condmag sunt fondurile de investitii Artio International Equity Fund (fostul Julius Baer) din SUA, cu 5,62% din actiuni, MEI Roemenie en Bulgarije din Olanda, cu 6,55%, si vehiculul de investitii olandez Van Herk, cu 10,6%.
"Sedintele in care scaderile au fost pana la pragul maxim admis (-15% - n.r.) au coincis in general si cu volume mari pe acest emitent, ceea ce ma face sa cred ca au fost generate de vanzari mai ridicate din partea unui actionar minoritar, ce nu s-a raportat in piata ca si persoana initiata pentru ca avea o detinere mai mica de 5% din capitalul social. Nu cred ca scaderile au o legatura cu o posibila inrautatire a situatiei financiare a societatii si nici despre un atac speculativ nu cred ca este vorba", a apreciat Andreea Gheorghe, responsabila departamentului de analiza din cadrul societatii de brokeraj Intercapital Invest.
De aceeasi parere este si Gabriel Necula, directorul adjunct pe operatiuni din cadrul societatii de brokeraj Prime Tranzaction, care apreciaza ca scaderea pe titlurile Condmag s-ar datora mai degraba lichidarii unui pachet mare de actiuni intr-o perioada de timp scurta.
"Tinand cont de lichiditatea redusa a pietei, o lichidare a unui pachet mai mare de actiuni poate duce la o corectie brusca a pretului actiunilor. La fel cred ca se intampla si in cazul titlurilor Condmag. Nu exista niciun zvon in piata care sa ne faca sa credem ca este vorba despre un atac speculativ. Pur si simplu ordinele de vanzare sunt mai mari decat cererea. Daca vor aparea stiri in piata cu referire la societate, abia atunci putem discuta despre posibile actiuni concertate ale speculatorilor", a declarat el.
Pentru 2008, compania estima la inceputul anului trecut o cifra de afaceri de 230 mil. lei (53,4 mil. euro) si un profit brut de 14,4 mil. lei, respectiv 3,3 mil. euro.
Cu toate acestea, la 9 luni, compania inregistra o cifra de afaceri de doar 86,1 mil. lei (aproximativ 20 mil. euro), in vreme ce profitul net al companiei se ridica la 9 mil. lei (2 mil. euro).
Rezultatele financiare preliminare pentru 2008 sunt asteptate la jumatatea acestei luni, iar cele finale la sfarsitul lunii aprile dupa validarea acestora de AGA.
Ieri titlurile Condmag au inchis la nivelul de 0,148 lei/actiune. La acest pret, capitalizarea de piata a societatii se ridica la 25,5 mil. lei (5,9 mil. euro).
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO