Burse - Fonduri mutuale

Vanzatorii pe SIF-uri, tot mai decisi

08.11.2006, 18:18 11

SIF-urile au pierdut ieri aproape 3%, inregistrand una din cele mai importante corectii din ultima perioada, iar faptul ca scaderea a venit pe volume de tranzactionare foarte mari i-a determinat pe brokeri sa spuna ca cred tot mai mult in apropierea de finalul cresterilor pentru SIF-uri in acest an.
Tranzactiile derulate cu actiunile SIF-urilor au insumat 19,6 mil. euro, mai mult de 75% din rulajul total inregistrat ieri pe Bursa. Din aceasta suma, circa 6,55 mil. euro a reprezentat valoarea a sase tranzactii speciale derulate cu actiunile SIF Oltenia si Moldova.
"S-a vazut clar in ultimele doua saptamani ca este o nervozitate in piata", spune Laurentiu Floroiu, director de tranzactionare la societatea de brokeraj EFG Eurobank Securities. Potrivit acestuia, sunt multi investitori care cred, dupa cresterea de aproape 100% inregistrata de SIF-uri in ultima perioada, ca e cazul ca piata sa se corecteze, indiferent de discountul pe care SIF-urile il mai au fata de valoarea "corecta" a activului net unitar. "Daca am considera varful la 5 lei/actiune, adica la acea valoare considerata corecta a activului net unitar, nu vad de ce ar fi atat de multi vanzatori. Daca suntem inca departe de varf, amplitudinea variatiilor ar trebui sa fie mai mare, nu de cateva procente, cum se intampla acum, si volumele mai mici. Eu cred ca ne apropiem de finalul cresterilor", considera Floroiu. "Eu nu cred ca tranzactiile mari care s-au facut in ultima perioada sunt transferuri de pachete din considerente de ordin fiscal. Cred ca sunt multi investitori care isi marcheaza profiturile si ies de pe SIF-uri."
SIF-urile au inregistrat cele mai mari cresteri in ultimele luni dintre actiunile lichide de pe piata. Numai de la mijlocul lunii septembrie, indicele BET-FI, care urmareste evolutia acestor titluri, castigase 40% inainte de scaderea de ieri. Corectia suferita ieri de SIF-uri a antrenat o scadere si pentru celelalte actiuni mari de pe piata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO