Burse - Fonduri mutuale

Vestile bune din economie ar putea aduce investitori

11.02.2010, 23:07 16

Fondurile monetare si de obligatiuni vor continua sa atraga celemai consistente plasamente din partea investitorilor in primulsemestru al anului, in timp ce pentru redresarea fondurilor deactiuni este nevoie de semnale de insanatosire economica.

Fondurile mutuale au incheiat prima luna din an in ton cuevolutia de anul trecut, inregistrand o crestere de 3,4% anumarului de investitori pana la un total de aproape 170.000 si de9,1% a volumului de active nete pana la 3,65 mld. lei, potrivitstatisticilor publicate de Asociatia Administratorilor de Fonduri(AAF). Ianuarie este prima luna in care AAF raporteaza fondurilemutuale dupa noile standarde de clasificare ale Asociatiei Europenea Administratorilor de Fonduri (EFAMA).

Avansul industriei a fost sprijinit de evolutia celor saptefonduri monetare care au atras intrari nete de 181,4 mil. lei inprima luna din an. Din randul acestora, fondul BCR Monetar, cu unrandament pe ultimele 12 luni de 14,7%, a atras cel mai consistentvolum, respectiv intrari nete de 81,9 mil. lei. Urmeaza fondulSimfonia 1, cu un randament pe ultimele 12 luni de 12,5%, care a aatras de la investitori aproape 61 mil. lei si fondul RaiffeisenMonetar cu intrari nete de 24 mil. lei si un randament pe ultimele12 luni de 14,1%.

La extrema opusa se situeaza fondurile cu un grad ridicat derisc precum fondurile de actiuni, care au atras de la investitori9,8 mil. lei in luna ianuarie, in timp ce fondurile diversificateau raportat intrari nete usor mai mari, de 11,5 mil. lei.Randamentul mediu pe ultimele 12 luni al fondurilor de actiuni estede aproape 84%. In luna ianuarie, fondul Investica Altius,administrat de Investica Asset Management, a ramas cu un singurinvestitor si cu active de 39.000 de lei, dupa ce un numar de 30 deinvestitori au plecat din fond, retragand 360.000 de lei.

"Vestile bune din economie vor aduce investitorii pe bursa si infondurile de actiuni. Pana incep sa apara primele semnale deimbunatatire a situatiei economice, urmeaza cel putin inca untrimestru de asteptari. Rezultatele financiare pe care companiilelistate pe bursa le vor raporta pentru anul 2009 vor juca un rolimportant in cresterea atractivitatii actiunilor", a spus DragosNeacsu, presedintele societatii de administrare Erste AssetManagement, cel mai mare administrator de fonduri mutuale de pepiata locala. Erste AM are in gestiune active nete totale de 1,64mld. lei.

Al doilea administrator, dupa volumul activelor aflate inadministrare, este Raiffeisen Asset Management, cu active nete inportofoliu in valoare de aproape 1,1 mld. lei, urmata de BRD AssetManagement care administreaza 365,4 mil. lei.

Primii trei cei mai mari administratori controleaza impreuna84,3% din activele totale ale industriei de fonduri mutuale, restulfiind impartit intre 16 administratori.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO