Burse - Fonduri mutuale

Vosganian: Vrem sa sprijinim Bursa, inclusiv prin masuri fiscale

Vosganian: Vrem sa sprijinim Bursa, inclusiv prin masuri fiscale

Varujan Vosganian

21.09.2008, 19:09 21

Reprezentantii Ministerului Economiei si Finantelor au purtat discutii cu reprezentantii pietei de capital pentru initierea unei serii de actiuni destinate sprijinirii Bursei, avand in vedere inclusiv masuri fiscale.

"Am inceput discutii cu reprezentantii Bursei pentru a vedea ce masuri de sprijinire a investitiilor pe piata de capital sunt necesare in aceste momente de criza", a spus Vosganian.
El a declarat ca este dispus sa ia orice masuri pentru sustinerea pietei de capital, cu conditia ca acestea sa fie in acord cu normele europene. "Nu vreau sa anticipez ce masuri vom lua. Vom discuta la inceputul saptamanii. Vom face tot ce putem pentru sustinerea bursei. Eu sunt dispus sa iau orice masuri", a spus Vosganian, adaugand sa sistemul bancar nu are probleme si nu are nevoie de masuri de sustinere de ordin fiscal.
"Am avut o intalnire cu domnul Vosganian in care dansul s-a interesat si preocupat de evolutia recenta a Bursei si am discutat de unele masuri pe care guvernul le-ar putea lua pentru relansarea pietei. Fiscalitatea este una dintre ele", a precizat Stere Farmache, presedintele si directorul general al Bursei de Valori Bucuresti, care nu a precizat insa care sunt acele masuri fiscale care au fost discutate.
Scaderile de pe Bursa s-au accentuat saptamana trecuta, indicele celor mai lichide 25 de actiuni de pe piata, BET-XT, coborand cu 17% in numai patru zile, pierderi care nu a fost acoperite de cresterile spectaculoase din ultima sedinta a saptamanii. Indicele BET-XT s-a depreciat din vara anului trecut cu circa 65%, sub influenta crizei financiare care a afectat sever marile piete de capital.
"Una dintre masurile pe care le-am propus este impozitarea cu 1% a castigurilor de pe Bursa pentru persoane fizice indiferent de durata pe care se realizeaza investitia. Noi am trimis mai multe masuri la minister, insa nu vreau sa dau mai multe detalii. Astept sa vad cu ce masuri va merge Vosganian la guvern. Daca ministrul vorbeste public despre aceste lucruri, inseamna ca este ceva serios. Cred ca masurile ar putea fi adoptate pana la alegeri", a declarat Dan Paul, presedintele Asociatiei Brokerilor.
Impozitul de 16% pe castigurile din investitii in actiuni detinute mai putin de un an a fost introdus de la 31 mai 2005 de catre fostul ministru al finantelor Ionut Popescu. Pana atunci, impozitul pe profitul din investitii in actiuni se impozita cu 1% indiferent de durata pe care se facea investitia sau de natura investitorului.
Modul de calcul si de retinere a impozitului pe castigurile obtinute pe piata de capital a starnit multe controverse in ultimii doi ani, ducand chiar la o greva a Bursei de Valori, care si-a intrerupt programul de tranzactionare pentru o ora, pe 25 ianuarie 2007, in semn de protest privind neclaritatile existente atunci privind plata impozitului. Predecesorul lui Vosganian la Ministerul de Finante, Sebastian Vladescu, a avut o relatie incordata cu actorii pietei de capital, comparandu-i chiar pe investitorii la Bursa cu niste "carnatari".
Dan Paul este de parere ca autoritatile statului ar trebui sa faca ceva pentru a contracara efectele pe care le are criza financiara internationala asupra Bursei de la Bucuresti.
El declarase recent ca a inaintat o serie de masuri catre Ministerul Finantelor si partidele politice pentru a sprijini Bursa.
Dan Paul a dat atunci cateva exemple cu privire la masurile luate de alte guverne pentru a sustine piata de capital prin diverse pargii fiscale, respectiv reducerea impozitului pe profit al companiilor listate cu 2,3%, ca in cazul Greciei, reducerea impozitului pe venit al populatiei care investeste pe bursa, politica promovata de americani, sau impunerea ca fondurile de pensii sa investeasca in actiuni ale companiilor autohtone, asa cum s-a intamplat in Polonia.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO