Burse - Fonduri mutuale

Wood&Company: Asteptam listarile marilor companii de stat

01.05.2007, 17:22 28

Cehii de la Wood&Company sunt cu ochii pe piata de capital autohtona, asteptand listarea Fondului Proprietatea si a marilor companii care ar face Bursa din Bucuresti mai atractiva.
Wood a cerut Bursei de Valori dreptul de a tranzactiona direct pe piata locala. "Suntem aici pentru ca Romania are potential de crestere. Volumul mic al pietei bursiere locale ne impiedica sa incepem sa tranzactionam pe cont propriu la bursa. Monitorizam piata pentru ca atunci cand se intampla ceva important sa fim aici", spune Bernhard Eiwan, responsabil cu operatiunile din Europa Centrala si de Est de la Wood&Company.
Reprezentantul Wood&Company spune ca monitorizeaza piata romaneasca de capital de mai bine de un an, urmand sa se stabileasca in Romania. De aici, Bernhard Eiwan va oferi consultanta pentru clientii Wood&Company interesati de investitiile in Romania. Cu o capitalizare bursiera de peste 40 mld. euro si un numar de 36 de companii listate in 2006, valoarea medie a tranzactiilor la Bursa din Praga atingea o medie de130 de milioane de euro pe zi. In timp ce Bursa din Bucuresti obtinea anul trecut o valoare medie zilnica a tranzactiilor de 10 milioane de euro de la cele 65 de companii listate.
Wood&Company este liderul pietei de brokeraj din Cehia, cu o cota de piata de circa 25%.
Listarea Fondului Proprietatea este importanta atat pentru piata interna de capital, cat si pentru investitorii straini. In opinia lui Eiwan de la Wood, listarea Fondului ar putea furniza necesarul de lichiditate pe bursa. De asemenea, tranzactionarea pe bursa a marilor companii Romtelecom, Transgaz sau Electrica este evenimentul mult asteptat de investitorii cehi.
"Procesul lent al listarii acestor mari companii este explicabil prin impactul politic si social pe care il va avea tranzactionarea actiunilor si mai putin prin faptul ca exista interese ascunse care impiedica listarea acestor companii", spune Eiwan.
Cehii de la Wood sunt interesati sa devina membri ai Bursei de Valori, dar taxa de 200.000 de lei si documentatia stufoasa pe care trebuie sa o depuna pentru a obtine autorizatia de membru i-au facut pe acestia sa amane momentul in care vor deveni membri ai Bursei.
Wood este membru al burselor din Praga, din Varsovia, Budapesta, Frankfurt si Viena. Nu doar reprezentantii Bursei de Valori au fost contactati de investitorii cehi. Depozitarul Central, registratarul valorilor mobiliare emise de companii listate la bursa, este una din insitutiile pietei de capital la care Wood a apelat pentru a strange informatii despre piata locala de capital.
"Am fost surprinsi in mod pozitiv de cat de rapid si profesional Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare a raspuns notificarii de a activa pe piata locala de la inceputul anului. In ceea ce priveste Bursa de Valori si Depozitarul Central comisioanele sunt mari si documentia trebuie sa aiba sute de pagini", spune Eiwan.
Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare a introdus la inceputul anului o serie de reduceri ale taxelor pentru avizare pentru brokerii straini, facand intrarea pe piata a acestora mai ieftina deat pentru un broker local.
Wood ofera clientilor posibilitatea de a realiza tranzactii si pe pietele internationale, cum ar fi cele din Statele Unite ale Americii, Rusia si Turcia, Romania, unde desfasoara contracte cu brokeri locali.
Alaturi de serviciile de brokeraj, Wood&Company ofera consultanta si asistenta pentru investitiile in pietele Europei Centrale si de Est. Unul dintre cei mai importanti clienti este fondul de investitii Temple, membru al grupului financiar Temple din Statele Unite ale Americii.
Prea putini dintre clientii internationali care apeleaza la Wood&Company pentru rapoarte de analiza, decid insa sa porneasca investitiile in Romania, sustine reprezentantul Wood. Motivul cel mai des invocat este acela ca "piata este prea mica?.
"Oferim consultanta pentru clientii care sunt interesati de pietele din Europa Centrala si de Est. Numarul celor care ne solicita rapoarte de cercetare si analiza pe Romania este mare, insa putini se decid sa investeasca aici", spune Eiwan.
Alaturi de JP Morgan, Lehman Brothers, Bear Sterns sau Citigroup, unele dintre cele mai mari banci de investitii pe plan mondial, Wood&Company a intrat la inceputul anului pe piata locala de capital.
Numarul investitorilor cehi care si-au manifestat interesul pentru piata romaneasca a crescut sustinut in ultimul an. Fondul de investitii ceh PPF Investments a intrat anul trecut pe piata prin achizitionarea unui pachet minoritar din Romexterra Bank, iar anul acesta a preluat compania de asigurari Ardaf din Cluj.
Tot anul acesta, un alt fond de investitii ceh, Tactical Network, a preluat de la Posta Romana un pachet de 80% din actiunile companiei de telecomunicatii First Project.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO