Burse - Fonduri mutuale

Zentiva isi schimba directorii ca fotbalistii masinile

Zentiva isi schimba directorii ca fotbalistii masinile

Lars Ramneborn este al cincilea director general al Zentiva Bucuresti din ultimii trei ani

30.06.2009, 18:36 346

Producatorul de medicamente Zentiva SA (fostul Sicomed Bucuresti) l-a numit pe suedezul Lars Ramneborn in functia de director general, al cincilea manager care preia operatiunile companiei in mai putin de trei ani, dupa Klaas Postema, Mariana Wencz, Jozef Belcik si Dragos Damian.

Cel mai lung contract dintre sefii Zentiva l-a avut Klaas Postema, unul dintre cei mai experimentati executivi din industria farmaceutica, el fiind numit director general al fabricii bucurestene in septembrie 2002. La acel moment fosta fabrica Sicomed nu fusese achizitionata de grupul ceh.
In prezent, Postema a fost recrutat de compania islandeza Actavis pentru operatiunile sale din regiune, care grupeaza state precum Cehia, Polonia, Ungaria, Slovenia, Slovacia, Serbia. Postema a confirmat pentru ZF ca a inceput deja lucrul la Actavis.
La un an de la preluarea de catre Zentiva, Postema a renuntat la functie, coordonarea activitatii revenindu-i Marianei Wencz. Mandatul ei a fost de asemenea unul extrem de scurt, finalizat in vara anului 2007 in conditiile unor vanzari in scadere. In prezent, Wencz conduce divizia locala a companiei indiene Glenmark Pharmaceuticals.
Timp de aproximativ jumatate de an, interimatul la conducerea fabricii a revenit lui Jozef Belcik, manager regional pentru Balcani, zona care cuprinde activitatile comerciale din Romania, Bulgaria si Moldova. Compania a derulat timp de mai multe luni un proces de recrutare incheiat in aprilie 2008 cu numirea lui Dragos Damian pe aceasta pozitie. Damian a fost adus la Zentiva de la principalul rival, compania Terapia Ranbaxy.
Lars Ramneborn este in acest fel al cincilea manager al Zentiva intr-un interval scurt de timp. Ramneborn (46 de ani) a fost, potrivit datelor disponibile, vicepresedinte comercial al grupului ceh. El lucreaza in cadrul Zentiva din februarie 2003, insa a activat si in cadrul unor grupuri precum AstraZeneca si GlaxoSmithKline.
Zentiva este a saptea companie farmaceutica care isi schimba seful anul acesta, dupa GlaxoSmithKline, AstraZeneca, Antibiotice, Bayer, Eli Lilly si Actavis. Mandatul executivilor din industria farma s-a comprimat extrem de mult in ultimii ani, in conditiile unor presiuni mari pentru cresterea cotei de piata si a profitului. Cele mai mari firme prefera sa recruteze manageri de la concurenta.
Piata farmaceutica a atins 1,9 mld. euro anul trecut, iar principalii producatori locali sunt Terapia Ranbaxy, Zentiva, Antibiotice, Actavis, Gedeon Richter Romania, Sandoz, Europharm, Biofarm, LaborMed.
Zentiva Bucuresti a avut anul trecut afaceri de 59 mil. euro, in crestere cu 12,6% fata de 2007, si un profit net de
6,3 mil. euro. Compania a fost preluata indirect de grupul francez Sanofi Aventis, care a cumparat la inceputul anului pachetul majoritar de actiuni al grupului ceh Zentiva. Pe Bursa, Zentiva are o capitalizare de 66 mil. euro.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO