Burse - Fonduri mutuale

ZF Deschiderea de astăzi. De ce FP şi KPMG evaluează Hidroelectrica la 9 mld. euro când valoarea altor companii asemănătoare din Europa este dublă? Marius Dan, FP: Fiind o companie necotată se aplică un discount de evaluare. Investitorii instituţionali cred că Hidroelectrica este subevaluată, iar de aceea FP poate avea un avantaj atractiv

Autor: Eduard Ivanovici

05.04.2022, 07:00 847

Listările duale şi singulare ale companiilor europene din pieţele emergente şi de frontieră oscilau în jurul sumei de 3 miliarde de dolari la sfârşit de 2021 Prin comparaţie, o listare de 15% a acţiunilor Hidroelectrica ar valora 2,3 miliarde de dolari şi, în cazul vânzării unui pachet de 20%, valoarea s-ar ridica la peste 3 miliarde de dolari.

Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie elec­trică la nivel local, ajunge – conform celei mai recente evaluări realizată de KPMG pentru Fondul Proprietatea, acţionar cu o par­ticipaţie de 20% – la evaloare de 9 mld. euro, echivalentul a 45 de miliarde de lei, listarea la Bursa de Valori Bucureşti urmând să elimine dubiile asociate evaluării propriu-zise, spune Marius Dan, director general adjunct al sucursalei din Bucureşti a Franklin Templeton Investments, administratorul FP.

„Cel mai apropiat PER (profit net per ac­ţiune - n.r.) pentru Hidroelectrica este Verbund prin prisma expunerii pe care o au la pro­ducţia de energie hidro şi vedem la ce mul­tipli atractivi se tranzacţionează compania la Viena. Noi avem evaluarea făcută de KPMG, fiind bazată pe multiplul de EBITDA, la care se aplică un procent de dis­count, pentru că este o companie nelistată. De aceea este atât de important ca Hidroelectrica să fie listată la BVB, întrucât atunci nu poate să existe niciun dubiu asupra eva­luării companiei. Astăzi, foarte mulţi in­ves­titori instituţionali sunt de părere că Hidroelectrica este subevaluată, fiind o com­pa­nie nelistată, iar de aceea FP poate avea un avantaj atractiv (...) N-am publicat până acum discountul“,  afirmă Marius Dan, la emisiunea ZF Deschiderea de Astăzi din 4 aprilie.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO