Business Construct

Amenajari interioare: Cum a fost ascuns becul lui Edison

Amenajari interioare: Cum a fost ascuns becul lui Edison

Sistemele de iluminat pentru dormitor sunt mai discrete, in timp ce luminile in camerele de zi trebuie sa fie mai puternice.

31.05.2007, 14:39 1403

Becurile, lampile sau veiozele nu mai sunt o simpla sursa de iluminat, ci un accesoriu care se preteaza personalitatii locuintei, o utilitate care intra in trenduri ce apar si disprar.
"Corpurile de iluminat au un rol foarte important. Ele pun in valoare mobilierul, astfel incat formele, texturile si culorile devin mult mai atractive. In plus, iluminatul poate face o camera sa para mai calda si primitoare in functie de ocazie. Aranjamentele de iluminat este bine sa fie flexibile: poti avea o lumina puternica atunci cand lucrezi sau una blanda in momentele de relaxare", spune Cristina Dumitru, director de marketing la IKEA, retailerul suedez de mobila intrat de curand pe piata locala. Lumina are insa regulile ei - candelabrele nu au ce cauta in apartamente, lumina puternica nu isi gaseste locul in dormitor, iar lumina slaba nu poate fi utilizata la birou.
"Un cumparator trebuie sa ia in considerare mai multe criterii in momentul alegerii unui sistem de iluminat. Conteaza dimensiunea spatiului in care doreste sa foloseasca corpurile de iluminat, cantitatea de lumina naturala din camera respectiva, culoarea mobilierului existent, precum si o serie de criterii de functionalitate legate de destinatia lui specifica, pentru citit, pentru sifonier sau aplica pentru tablou", adauga Dumitru.
Astfel, sistemele de iluminat pentru dormitor sunt mai discrete, in timp ce luminile in camerele de zi trebuie sa fie mai puternice. "In dormitor se merge din ce in ce mai mult pe iluminat indirect, neoane, nise ascune, care sa nu fie vizibile. Si scafele pe tavan, cu contur din rigips sunt potrivite pentru acest tip de camera", explica Nicoleta Maftei, designer interior.
Astfel, spoturile au luat avant, ceea ce se resimte si la nivelul distribuitorilor.
"Se cauta tot mai mult inlocuirea clasicelor corpuri de iluminat cu corpuri specifice sistemelor incastrate in tavan fals", spune Florian Bradau, reprezentantul Unilux International.
Dupa cum spune si Nicoleta Maftei, cel mai important este insa ca iluminatul sa fie uniform. "E mai putin important sa ai un bec puternic, fiind mult mai util ca lumina sa fie repartizata uniform. Acesta este si unul dintre motivele pentru care spoturile au luat amploare", afirma ea.
Tendinta de a evita lumina artificiala se manifesta si la nivel international, unde au aparut materiale dedicate acestui inconvenient. "Tendinta este de a elimina contactul vizual cu lumina artificiala, utilizandu-se tot mai mult materiale tip Barisol, o folie laptoasa care asigura un iluminat cat mai uniform, acoperind sursele de iluminat", spun reprezentantii Unilux.


Ce lampa folosim la birou?
Regulile de iluminat care se aplica in case si apartamente nu se pot extinde pentru birouri, unde necesitatea de lumina este mult mai mare. In aceste conditii, ce lampa ne punem la birou pentru ca lumina artificiala sa nu ne oboseasca?
"Se poate spune ca eficienta muncii celor care utilizeaza un sistem de iluminat performant este direct proportionala cu calitatea muncii", spun reprezentantii Unilux. Astfel, companiile producatoare s-au adaptat lumii moderne, orelor suplimentare si ochilor obositi, introducand pe piata produse inovative.
"Corpurile de iluminat Mellow Light IV furnizeaza pentru birourile moderne niveluri de iluminare si nuante ale luminii similare cu cele ale luminii naturale asigurand conditii optime de lucru. In acelasi timp, sistemul optic Gridlens asigura o lumina blanda, placuta, neagresiva si controleaza stralucirea indeplinind exigentele de iluminare cerute birourilor moderne", spune reprezentantul Unilux. In multe cazuri insa, nu toata incaperea are nevoie de lumina, astfel ca sistemele de iluminat s-au adaptat si acestei realitati. "Totodata, sistemul de iluminat se alege in functie de destinatia biroului. Daca biroul este modular, atunci se poate folosi un sistem inteligent tip Dalli care poate organiza pe grupe aprinderea si reglajul intensitatii iluminatului intr-o incapere", spun reprezentantii Unilux.
Adaptabilitatea unei simple lampi ramane in aceste conditii ingredientul cel mai bun pentru solutia aproape perfecta. "Sa luam drept exemplu o lampa de birou. Daca alegi una a carei inaltime poate fi modificata, cu un abajur mobil si cu un brat care iti permite sa ii schimbi pozitia, vei putea directiona lumina exact acolo unde ai nevoie. Daca lucrezi la computer, ai nevoie de o lampa care sa nu reflecte lumina in monitor.
Iluminand de jos in sus peretele din spatele monitorului, ochii nu iti vor obosi atat de tare si vei elimina contrastele neplacute", spune Dumitru. Reprezentantii Unilux au observat preocuparea clientilor pentru gasirea unor lampi care sa se preteze muncii in fata computerului. "Majoritatea clientilor urmaresc sa obtina un climat optim de lucru in birou fara reflexii de lumina pe ecranul monitorului. De aceea se poate alege un corp de iluminat cu rastru dark light cu un unghi ingust de reflexie", afirma acestia. Compania Unilux International este pe piata din 1995, jumatate din cifra acesteia de afaceri fiind asigurata de sisteme de iluminat.


Forme inedite pentru veioze de decor
Daca utilitatea e litera de lege pentru birouri, in case se pastreaza veiozele decorative, care aduc savoare locuintei. "Iluminatul ambiental are scopul de a crea sau schimba atmosfera intr-o camera. Produsele IKEA se caracterizeaza, in general, printr-un design specific, intreaga gama fiind creata de designeri proprii, care urmaresc ultimele tendinte in materie de materiale, imprimeuri sau texturi", spun reprezentantii IKEA.
Astfel, au fost create lampi in forma de buburuze, flori, cal de mare sau alte elemente cochete. Totodata, materialele variaza de la sticla, hartie, pana la plastic si metal.
Produsele IKEA sunt destinate atat clasei de mijloc, cat si celei superioare. "Avantajul produselor IKEA este ca sunt in acelasi timp si functionale si accesibile pentru cei mai multi oameni. Majoritatea corpurilor de iluminat sunt concepute pentru a functiona cu becuri economice, care au un consum mic de energie si un impact negativ minim asupra mediului inconjurator", precizeaza Dumitru.
Printre cele mai vandute produse ale retailerului suedez sunt lustra Knappa (69,9 RON) - in forma de floare - sau veioza decorativa Stranne (139 RON) - in forma de arbust, cu mai multe ramuri iluminate.
Totodata, reprezentantii IKEA au observat ca in topul preferintelor clientilor, pe primele pozitii, nu se regasesc produse cu un design extravagant, ci corpuri de iluminat caracterizate prin simplitate si preturi medii. "Ceea ce putem spune este ca interesul romanilor se indreapta spre produsele cu design simplu, din materiale usoare si, evident, la preturi accesibile", adauga Dumitru.
Pentru cei care prefera insa sa-si modeleze casa in stilul vechilor conace burgheze, exista pe piata candelabre sofisticate pentru camerele largi de primire a invitatilor.
" Candelabrele cu cristale Swarowschi se pot adapta unei vile cu camere largi" spune designer-ul Nicoleta Maftei.
Culorile recomandate de reprezentantii Unilux pentru candelabre si lampi sunt gri si alb. In ceea ce priveste veiozele de decor, acestea se gasesc in toate nuantele, de la culori tari la cele pale, si trebuie adpatate fiecarei camere in parte, potrivit reprezentantilor IKEA.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO