Business Construct

Amenajari interioare: Oglinda din spatele casei

Amenajari interioare: Oglinda din spatele casei
27.09.2007, 21:57 408

Moderna sau rustica, in functie de casa, gradina contine cateva elemente indispensabile, de la jocuri de arbori si flori la foisoare si elemente de apa. Integrarea gradinii in peisaj nu este facila si nici costurile nu sunt modeste, o gradina cu o arhitectura moderna, pe o suprafata consistenta, poate ajunge si pana la 70.000-80.000 de euro.
Nici mai mult nici mai putin decat un apartament de doua camere intr-o zona centrala din Bucuresti. Dar ce face toti banii?
"Proiectarea unei gradini e ca proiectarea unei case. Se pleaca de la stilul arhitectural, mediul inconjurator si gusturile beneficiarului si se creeaza gradina. Fiecare gradina este unica", spune Cosmin Coman, reprezentantul CMD Design, firma care executa circa 60 de proiecte pe parcursul unui an. Munca proiectantului incepre cu analiza gradinii si se termina cu intocmirea unui proiect integrat.
"Primul pas este vizualizare gradinii, dupa care urmeaza un proiect si alegerea materialelor necesare. Unii prefera piesele de apa, altii aleile si bancutele, insa gradina trebuie sa fie integrata in arhitectura casei", spune Sorin Ciorapciu, peisagist la Natural Design International.
Compania executa circa 30-40 de proiecte de gradini anual, executand cam 20 de gradini in aceeasi perioada. Astfel, daca in cazul unei case rustice se folosesc elemente precum piatra naturala, lemnul, podetele, la casele moderne se utilizeaza intinderile mari de gazon si constructii minimaliste. In materie de plante, la gradinile rustice sunt intalnite mai ales cele mediteraneene, in timp ce locuintele moderne cer mai degraba plante asiatice, de inspiratie japoneza, este de parere Ciorapciu.

Modernism la scara verde
Coman de la CMD Design a observat ca tendinta pe piata gradinilor este modernismul, ca urmare a stilului arhitectural al locuintelor.
"Gradina este mai rece, mai minimalista. Aleile nu mai sunt precum cursul unui rau, iar toate elementele din gradina precum foisorul sau terasa sunt bine conturate", precizeaza Coman. El adauga ca cele mai folosite materiale pentru gradina unei case moderne sunt combinatiile de lemn si sticla sau lemnul bine finisat, cu o forma proprie exacta.
Totodata, metalele sunt preferate pentru corpurile de iluminat, iar in ceea ce priveste foisoarele acestea nu mai au in general acoperis, ci plafoane drepte. Plantele cele mai des intalnite in gradinile proiectate de CMD Design sunt cedrii pletosi, brazii argintii sau duzii.
"La proiectarea gradinilor moderne a fost inlocuita si piatra cu betonul amprentat, care este prezent pe piata intr-o gama larga de modele", spune Coman.
Elementele prezente in gradina nu sunt asezate aleatoriu, ci dupa criterii precum vizibilitate si accesabilitate. Astfel, cascadele, fantanile, lacurile sau foisoarele, elemente preferate de un numar mare de proprietari de gradini, sunt asezate in pozitii cheie ale spatiului verde. Ele sunt pozitionate in zonele centrale sau cu o altitudine mai ridicata, uneori recurgandu-se si la reliefuri artificiale pentru punerea lor in valoare.
"Cascadele se potrivesc mai degraba pe spatii mai mari si in zonele de munte", precizeaza Ciorapciu. Spre exemplu, o cascada poate fi realizata pe un deal artificial.
Reprezentantul CMD Design a observat si el ca gradinile occidentale prezinta mult mai multe parti construite, cum ar fi treptele care sa conduca la punctele de atractie. Principala problema a proiectantilor romani este insa numarul limitat de materiale la care au acces. Astfel, oferta mica de materiale pentru gradina determina companiile de amenajare sa importe o mare parte din materiale.
60.000 de euro, pretul la care poate ajunge o gradina Totodata, in celelalte tari europene exista o cultura bine definita a gradinilor, in timp ce romanii sunt inca la inceput, manifestandu-se astfel si o nota de conservatorism. Cu toate acestea, numarul de persoane care apeleaza la companiile de proiectare si amenajare creste vertiginos, cu circa 200% anual.
Ritmul de crestere al numarului clientilor companiilor de proiectare si amenajare este dictat si de dezvoltarea pietei constructiilor. Sofisticarea gusturilor romanilor atrage dupa sine si gradini spatioase, cu o amenajare moderna.
Spre deosebire de acum cinci ani, romanii apeleaza din ce in ce mai mult la firmele de proiectare pentru realizarea unei gradini. Pretul mediu pentru proiectarea unei gradini de 200 de metri patrati se situeaza intre 300 si 350 de euro, in timp ce pretul estimativ de executie este de circa 10 euro pe metru patrat, pret care include plante, sistem de udare si elemente peisagistice, potrivit reprezentanului Natural Design. Totodata, la o gradina de 1.000 de metri patrati, care contine plante mari, importate, pretul poate ajunge si la 60.000-70.000 de euro.
"Am proiectat o gradina deosebita in Pitesti, in zona Trivale. Casa era foarte moderna, iar arhitectura gradinii a fost si ea una de exceptie. Gradina continea forme topiare (plante tunse intr-o anumita forma), iar in interiorul ei era o padure care imbraca foisorul. La aspectul gradinii a contribuit si zona naturala in care era amplasata aceasta", explica Ciorapciu.
Reprezentantii CMD Design spun ca pretul pentru proiectarea unei gradini este intre 400 si 3.000 de euro, in functie de suprafata si complexitate. Totodata, proiectarea pentru un proiect public, care include si studiu de fezabilitate, poate ajunge si la 20.000 de euro.
Potrivit site-ului companiei, CMD Design are in lucru si un proiect de reamenajare a spatiului verde in Buftea, Ilfov. Proiectul include trei parcuri urbane, precum si locuri de joaca, de odihna si parcari.
Pe langa costurile initiale de proiectare si amenajare a unei gradini, proprietarul unui spatiu verde de anvergura trebuie sa suporte si costuri de intretinere.
"Aproape 50% din aspectul unei gradini este dat de intretinerea acesteia", precizeaza Ciorapciu. Astfel, pe piata au inceput sa se dezvolte si firme specializate pe intretinerea spatiului verde privat.
Dezvoltarea firmelor de proiectare marcheaza trecerea de la gradinile realizate de catre proprietari din hobby la un miniproiect de arhitectura si stil. Astfel, dincolo de frumusetea plantelor, proiectantii se orienteaza catre unitatea gradinii si catre elementele comune pe care trebuie sa le aiba aceasta cu locuinta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO