Business Construct

Amenajari interioare: Parchetul de mari dimensiuni castiga teren

Amenajari interioare: Parchetul de mari dimensiuni castiga teren

Click pentru imaginea marita

22.02.2007, 19:55 685

Parchetul de dimensiuni mari se aseamana cu podelele din fostele case taranesti, dar in prezent placile de parchet ofera un plus de finisaj si culori variate. Potrivit producatorilor de parchet, occidentalii au un cult al obiectelor vechi si prefera parchetul din bucati mari care sa sugereze ideea unei case de la sfarsitul secolului XIX.
"In momentul de fata tendinta in tarile dezvoltate din Europa este sa se mearga pe dimensiuni tot mai mari ale placilor de parchet. Desi romanii inca prefera dimensiunile ceva mai mici, cred ca in scurt timp piata locala se va alinia trendului european", afirma Octavian Apostol, director de marketing la Natural Wood Floor.
Totodata, europenii prefera parchetul rustic, tendinta ce nu este inca deosebit de vizibila pe plan intern. Parchetul rustic da impresia de natural prin faptul ca se pastreaza "micile imperfectiuni" ale lemnului. Totodata, orientarea catre parchetul stratificat, care s-a manifestat proeminent in Europa, este o consecinta a faptului ca strainii isi decoreaza mai des casele, spre deosebire de piata romaneasca unde renovarile se fac in medie odata la doi-trei ani. Parchetul stratificat este realizat din doua sau trei straturi de lemn presate si are o grosime de aproximativ 15 milimetri.
"Parchetul stratificat este mai ieftin, iti confera o stabilitate mai mare si poti sa-l schimbi mai des", spune Apostol.
Astfel, desi parchetul masiv rezista la mai multe raschetari, avand o durata de viata intre 50 si 80 de ani, nu mai este la fel de cautat. Parchetul din lemn masiv poate ajunge la o grosime de 20 de milimetri si poate fi raschetat de trei-patru ori.
"Parchetul din lemn masiv ofera o izolare termica foarte buna, la aceasta contribuind si grosimea sa mai mare decat in cazul celorlalte variante. De asemenea, tratat corespunzator, lemnul poate fi folosit si in zone cu umiditate mai mare, pentru acoperirea podelelor din baie sau bucatarie", a spus Anca Semen, reprezentant vanzari la Casa Bambus. Astfel, cel putin la apartamente, parchetul stratificat are o prioritate certa.
"Avantajele parchetului stratificat sunt ca este foarte bine uscat, iar dispunerea perpendiculara a straturilor nu-i permit sa lucreze in timp. Dupa ani de folosire, stratul de uzura poate fi slefuit si relacuit", explica Semen.
In cazul vilelor insa, clientii se mai orienteaza inca spre parchetul masiv din stejar sau esente exotice. "Cele mai mari vanzari, aproximativ 70% din total, le avem pe parchetul din stejar", precizeaza Apostol.
Parchetul din stejar distribuit de Natural Wood Floor este produs in fabrica Aviva din Sighet, care exporta aproximativ 90% din productie. Materialele exotice sunt importate, dar prelucrate tot in fabrica din Romania. Ca o consecinta parchetul din lemn exotic a inceput sa aiba o acoperire din ce in ce mai mare in casele romanilor.
"Parchetul de merbau este cel mai vandut din categoria materialelor exotice, fiind si cel mai ieftin. Valoric insa, cel mai mult contribuie la cifra de afaceri panga panga", spune Apostol. Merbau este un lemn de culoare maron inchis, care iti da impresia de eleganta si stil. Alte tipuri de parchet exotic sunt cele din bambus, pe, teak, wenge, sapelli, doussie, jatoba, iroko, dibetou, bubinga sau tauari. Aceste tipuri de parchet au nuante diverse, rosiatice, maro inchis sau pal. "Parchetul din lemn exotic este durabil, rezistent la umiditate si la diverse tipuri de insecte si viermi, elegant, poate suporta traficul intens si poate fi instalat in holuri de acces, bucatarii, dormitoare, sufragerii si chiar sali de joc", spun reprezentantii Casa Bambus, care importa parchet din lemn masiv din Asia de Sud-Est, America de Sud si Africa si parchet stratificat din Germania. Printre clientii Casa Bambus se numara locatii publice precum hotelul Ath?n?e Palace Hilton sau restaurantul El Capitan din Snagov.
La birouri insa cel mai folosit tip de parchet este cel laminat, mai ieftin si mai practic. Si in acest caz clientii se indreapta spre bucatile mai mari de 12 milimetri, in conditiile in care pana acum cel mai cautat era cel de 8 milimetri, potrivit distribuitorului Interdecoratiuni.
Piata de parchet a crescut considerabil in ultimii ani si manifesta o tendinta de crestere in viitor. Astfel, Natural Wood Floor a avut o dublare a vanzarilor de parchet in 2006 si se asteapta la o crestere de cel putin 50% in acest an. Totodata, Interdecoratiuni estimeaza in acest an o crestere de 15%, pana la aproximativ 1,3 milioane de euro.
"Vanzarile de parchet au crescut in ultima perioada cu aproximativ 25-30% datorita evolutiei pietei constructiilor", a spus Cristina Stefan, reprezentantul Interdecoratiuni.
Parchetul insa, desi este o investitie buna, este o investitie destul de costisitoare. Astfel, un metru patrat de parchet stratificat de stejar costa 130 de lei, ceea ce inseamna ca la un apartament de 60 de metri patrati, costurile fara manopera ar fi de 7.800 de lei (2.300 de euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO