Business Construct

Amenajari interioare: Produsele lucrate manual stilizeaza piata

Amenajari interioare: Produsele lucrate manual stilizeaza piata

Pe segmentul de perdele, tesaturile naturale devin tot mai apreciate

26.07.2007, 19:31 853

Pe piata perdelelor si a covoarelor au aparut din ce in ce mai multe firme de nisa ca urmare a diversificarii si rafinarii in acelasi timp a gusturilor clientilor. Pentru unii dintre consumatori materialele naturale sunt sinonime cu simplitatea si calitatea, iar lucrul manual este punctul culminant al luxului. Pentru altii, modelele exotice sunt indispensabile intr-o casa mobilata cu bambus sau teck, iar pentru alta categorie culorile vii sau formele geometrice sunt reprezentantele vedeta ale ultimului trend.
Diferentele care apar sunt si o consecinta a imaturitatii pietei, avalansa de influente nefiind concretizata deocamdata intr-un trend. Putem observa insa ca in ultimii ani in Romania s-a dezvoltat o clasa aparte de clienti, orientata catre modelele unicat. Acest lucru a fost identificat de catre reprezentantii companiei online DecorOriental.ro, care importa covoare lucrate manual in Maroc.
"Foarte vizibil in ultimii ani este faptul ca romanii adopta o atitudine de consum a tarilor mai vechi din Uniunea Europeana, iar designul, amenajarile interioare sau piesele de decor nu fac o exceptie. Covoarele marocane lucrate manual sunt cunoscute si cerute in lumea intreaga de catre un public rafinat, celebritati, hoteluri, banci sau avocati", spune Ana Maria Dima, direcor general DecorOriental.ro. Dima a infiintat aceasta afacere dupa ce a trait mai multi ani in Maroc si a intrat in contact cu artizanatul marocan. "Ideea de business s-a conturat pe masura ce am lucrat cu un renumit arhitect francez ce achizitioneaza direct din Maroc piesele pentru clientii sai. Asa ca in ianuarie 2006 m-am intors in Romania pentru a initia aceasta afacere si aici", povesteste Dima. Reprezentata DecorOriental.ro se asteapta ca acest business de nisa sa evolueze si datorita programelor turistice catre Maroc.
O alta afacere de nisa pe aceasta zona a fost dezvoltata de catre Liliana Weisenbacher, reprezentanta unei firme online care realizeaza covoare manuale din in, canepa, bumbac sau iuta, covoare-manuale.vcc.ro. Compania realizeaza covoare pe baza de comanda, pretul mediu fiind de 320 de lei pe metru patrat. "Am demarat aceasta afacere in urma cu patru ani cand voiam sa-mi decorez casa si nu gaseam nimic deosebit. In timp, am observat ca gusturile romanilor au devenit tot mai rafinate, preferandu-se tot mai mult decoratiunile unicat, iar fibrele naturale sunt la mare cautare", afirma Liliana Weisenbacher. Referitor la dimensiunile covoarelor se prefera tot mai mult formatele mici, al caror rol este in principal decorativ. "Se poarta in special covoarele mici de efect, mai ales ca obiectele realizate de noi sunt foarte groase si grele. De aceea, nu recomand dimensiuni mari", spune Weisenbacher. Astfel, rolul covorului nu mai este unul functional.


Covor marocan de 27.000 de euro
"Indiferent daca vorbim de un spatiu de locuit redus ca dimensiuni sau de suprafete deschise, covorul este ales pentru a evidentia o anumita parte a incaperii, pentru a o imbogati si nu pentru a acoperi o camera", precizeaza si Dima. Preturile la DecoOriental.ro difera in functie de complexitatea modelului si in functie de dimensiune, pornind de la 100 de euro pana la 5.000 de euro.
"In Maroc am asistat si la o comanda speciala, pentru un print, in valoare de 27.000 de euro pentru o singura piesa", spune Dima. Ca tipuri de covoare, compania DecoOriental.ro distribuie doua categorii importante, kilim si tribal.

"Covoarele kilim sunt facute din lana de oaie si/sau par de camila si fire vegetale. Ele sunt mai compacte, mai grele, au deci o mai buna tinuta la sol. Covoarele tribale sunt dimpotriva mai lejere si au o expunere grafica mai buna a motivelor. La acestea e observabil jocul de culori, in timp ce la kilim sunt mai importante motivele, care intotdeauna respecta o rigoare geometrica", descrie Dima.
Compania DecoOriental.ro are colaborari in principal cu hoteluri, recomandand pentru zona receptiei o dimensiune mai mare, ce ofera o nota de rafinament. In camerele de hotel, ca si in apartamente sau case se recomanda in continuare dimensiunile mai mici.
Si compania Rom Antik, care activeaza pe piata covoarelor din anul 2000, considera ca dimensiunile mici sunt mai practice. Compania importa covoare din Turcia largindu-si aria de activitate, incepand cu 2004, cu textile de casa precum lenjerii de pat, cuverturi, pilote, perne, halate de baie sau prosoape si are in momentul de fata un singur magazin de desfacere situat in Voluntari. Reprezentantii companiei au observat cereri mai mari pe covoarele cu modele geometrice.
"In general la covoare cererile cele mai mari le-am avut pentru modelele geometrice, cat mai simple, cu forme neregulate si culori cat mai vii", spune Mirela Iordache, reprezentantul companiei Rom Antik. Rom Antik a remarcat si o inclinatie a gusturilor clientilor catre culoarea wenge (maroniu inchis), lucru confirmat si de Seline Design din Bucuresti, care importa perdele din Turcia.
"Cele mai intalnite combinatii sunt alb cu rosu sau negru cu rosu. Am observat si ca au inceput sa se caute formele geometrice si dungile", spune Ionut Damalan, reprezentantul companiei Seline Design.
Daca in epoca moderna culoarea covorului are o functie estetica, in cazul covoarelor provenite din regiuni aparte ale lumii dimensiunea culturala este inerenta.
"Simbolul unui covor lucrat manual din Maroc reflecta momente specifice din geneza triburilor, iar formele geometrice regasite pe un covor autentic marocan reprezinta diferite faze ale miscarii triburilor. Ca si culori de baza, cele mai cerute sunt portocaliu, galben, rosu, negru, insa diversitatea si combinatia de culori e de asemenea o caracteristica a covorului oriental. Totodata, paleta de culori provine din natura, din radacini, petale sau frunze", spune Dima de la DecoOriental.ro.


Organza si in pentru perdele
Si pe segmentul perdelelor, tesaturile naturale devin tot mai apreciate. "Tesatura din in se potriveste foarte bine cu mobila impletita, exotica. In cazul tesaturilor de in sau canepa se merge pe culori naturale", spune Damalan de la Seline Design.
Reprezentantii Opal, care importa o gama larga de perdele, draperii si accesorii, diferite tipuri de organza, voaluri simpe, tafta sau catifea din tari precum Franta, Germania sau Belgia, au observat ca materialul cel mai cautat este organza in nuante naturale. "Printre materialele cele mai cautate se numara organza pe diferite nuante de crem si bej, iar ca modele de executie a perdelelor, acestea sunt diferite, incepand de la simple perdele pana la celebrele draperii romane ce necesita o mare acuratete in executie'', precizeaza ei. Acestia au remarcat in acelasi timp si o inclinatie catre formele geometrice, mai precis catre imprimeurile cu buline.
Opal este divizia de perdele a companiei Electric Plus din Bacau, pe acest segment inregistrandu-se anul trecut afaceri de 500.000 de euro, iar pentru 2007 estimeaza o crestere de 50% - 60%. Potrivit reprezentantilor Opal, piata perdelelor din Romania nu este inca matura, tocmai de aceea tendintele sunt divergente. " La momentul acesta piata din Romania nu este tocmai bine formata, existand diferente majore intre regiunile tarii. In principiu este o piata la inceput de drum, oarecum imatura, dar care invata si se dezvolta repede'', spun reprezentantii Opal.
In concluzie, covoarele si perdelele trebuie sa completeze fiecare camera in parte. " Decizia trebuie sa fie o urmare a mai multor factori cum ar fi stilul imobilului, destinatia acestuia, dimensiunile incaperii, cromatica si altele'', spun reprezentantii Opal. In functie de tipul materialului, de complexitatea modelului executat si de cantitatea de material, o perdea poate avea un pret cuprins intre 400 si 1.000 de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO