Business Construct

Cehia îşi revine cu paşi mărunţi

3,5 mld. euro este valoarea cumulată a proprietăţilor aflate la vânzare la sfârşitul trim. I 2011 în Cehia, Polonia, Slovacia şi Ungaria, potrivit Cushman & Wakefield. Cele mai multe proprietăţi sunt localizate în Polonia şi Cehia.

Cehia îşi revine cu paşi mărunţi

Autor: Ciprian Valentin Botea

24.05.2011, 23:36 375

Proprietăţile imobiliare aflate la vânzare la sfârşitul primuluitrimestru din 2011 pe pieţele din Cehia, Polonia, Slovacia şiUngaria au fost evaluate la 3,5 miliarde de euro de către analiştiicompaniei de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield. Ofertaeste mai mare comparativ cu sfârşitul anului trecut, în condiţiileîn care tranzacţiile sunt încurajate de îmbunătăţirea condiţiiloreconomice şi de stabilizarea preţurilor.

Cele mai multe proprietăţi sunt localizate în Polonia şiCehia, iar cel mai activ segment din acest punct de vedere este celal spaţiilor comerciale. Nu mai puţin de patru centre comerciale cuo valoare mai mare de 200 de milioane de euro se aflau pe piaţă lasfârşitul lunii martie.

"Am văzut preţuri foarte mari pe piaţa imobiliară din Cehia înprimul trimestru comparativ cu anul trecut, ceea ce a determinatmulţi proprietari să-şi scoată la vânzare activele. De asemenea,cum­părătorii au renunţat la o parte din condiţiile stricte impusevânzătorilor, ceea ce arată că piaţa începe să fie inundată decapitaluri şi competiţia se intensifică. Încrederea investitorilorîn potenţialul pieţei este în acelaşi timp în creştere", comenteazăJames Chapman, director în cadrul Cushman & Wakefield.


SE VÎND MAI MULTE CASE.
Praga, una dintre cele mai mari şimai stabile pieţe rezidenţiale din Europa Centrală şi de Est, aîncheiat relativ repede ciclul de scădere consemnat pe parcursullui 2009, astfel că anul trecut s-au observat primele semne decreştere a vânzărilor de locuinţe. Tranzacţiile au fost susţinuteputernic de finanţările acordate de bănci, soldul creditelorimobiliare avansând cu 15% în 2010, potrivit unui studiu al JonesLang LaSalle. Cererea pentru locuinţe a avansat şi în contextul încare preţurile au rămas relativ stabile.

Aproximativ 4.000 de metri pătraţi de spaţii comerciale stradale situate în piaţa Wenceslas din Praga şi-au găsit chiriaşi noi în această primăvarăNumărullocuinţelor noi finalizate anual pe piaţa rezidenţială din capitalaCehiei s-a menţinut la 6-7.000 de unităţi în ultimii ani, un nivelcare nu a fost atins în regiune decât de pieţele din Varşovia sauBudapesta.

Anul trecut, de exemplu, au fost finalizate peste 6.100 delocuinţe, potrivit statisticilor oficiale. Construcţiile finalizateîn 2010 reflectă însă parţial decizi­ile luate de dezvoltatori înperioada de boom a pieţei. Dezvoltatorii sunt mult mai prudenţi înprezent, astfel că anul trecut au început lucrările de construcţiela numai 2.900 de locuinţe.

Se observă însă în ultimele luni o revenire a optimismuluidezvoltatorilor, reflectată în creşterea numărului de proiecteanunţate. Analiştii Jones Lang LaSalle au contabilizat în ultimultrimestru din 2010 şi în primele trei luni din acest an nu maipuţin de 40 de proiecte noi lansate pe piaţă. Astfel, oferta delocuinţe noi pe piaţa rezidenţială din Praga s-a ridicat la peste7.000 de unităţi, din care au fost vândute aproximativ 4.500.

Având în vedere că cererea de locuinţe a revenit treptatîncepând de anul trecut, susţinută puternic de cele aproximativ50.000 de credite ipotecare noi acordate de bănci în întreaga ţară,analiştii se aşteaptă ca interesul investitorilor şi aldezvoltatorilor să crească în continuare pentru această piaţă.

Totuşi, un obstacol pentru dezvoltatorii care vor să se extindăîn Cehia îl reprezintă preţul încă ridicat al terenurilor.


PIAŢA DE RETAIL, ANEMICĂ.
Pe piaţa de retail din Cehiasunt aşteptate să fie finalizate între opt şi zece proiecte deretail anul acesta, cu o suprafaţă totală de 50.000 de metripătraţi, potrivit datelor Cushman & Wakefield.

Unul dintre cele mai mari proiecte aflate în construcţie esteOstrava Retail Point, cu o suprafaţă de 10.700 de metri pătraţi.Centrul comercial urmează să fie deschis în trimestrul al treilea,fiind semnate deja contracte de închiriere pentru 70% dinsuprafaţă. Ostrava Retail Point se află într-unul din oraşele mariale ţării (Ostrava) şi va fi al cincilea centru comercial deschisaici.

Aproximativ 4.000 de metri pătraţi de spaţii comerciale stradalesituate în piaţa Wenceslas din Praga şi-au găsit chiriaşi noi înaceastă primăvară, ceea ce arată o revigorare a tranzacţiilor şi peacest segment. Alte câteva mii de metri pătraţi de spaţii stradalesituate în centrul oraşului şi-ar putea găsi noi chiriaşi anulacesta pe măsură ce tot mai multe mărci străine încearcă să-şi facăloc pe această piaţă, apreciază analiştii imobiliari. Preţulchiriilor pe piaţa de retail din Praga variază între 65 şi 85 deeuro/metru pătrat lunar în zonele centrale.


MAI MULTE BIROURI.
Primele semne de revenire încep săapară şi în sectorul spaţiilor de birouri din Praga, unde înperioada ianuarie-martie au fost finalizaţi aproape 20.000 de metripătraţi. Cu toate că volumul proiectelor finalizate în primultrimestru rămâne scăzut comparativ cu anii de boom, cei 20.000 demetri pătraţi reprezintă mai mult de jumătate din suprafaţa totalăa spaţiilor de birouri finalizate anul trecut. Cel mai mare proiectfinalizat în 2011 este Harfa Office Park-Amadeus.

În următoarele trei trimestre vor fi finalizate clădiri debirouri cu o suprafaţă totală de aproximativ 85.000 de metripătraţi, potrivit estimărilor companiei de consultanţă imobiliarăCB Richard Ellis. Tot­odată, spaţii de birouri cu o suprafaţăînsumată de 93.000 de metri pătraţi aflate în prezent înconstrucţie urmează să fie finalizate anul viitor.

Rata de ocupare a crescut uşor în primul trimestru şi a ajuns la87%, în timp ce chiria medie lunară a rămas stabilă la circa 20-21euro/metru pătrat în centrul oraşului şi 13-14,5 euro/metru pătratla periferie. Stocul total al spaţiilor de birouri de pe piaţa dinPraga ajunge la aproape 2,7 milioane de metri pătraţi.


EFERVESCENŢĂ PE LOGISTICĂ
. O activitate mai intensă seînregistrează pe piaţa imobiliară industrială, unde cererea acrescut şi acelaşi lucru s-a în­tâm­plat cu rata de ocupare aspaţiilor moderne.

Spaţiile industriale care şi-au găsit chiriaşi noi în primeletrei luni din acest an au însumat aproape 147.000 metri pătraţi,potrivit datelor CB Richard Ellis. Totodată, în primul trimestru aufost finalizate spaţii cu o suprafaţă totală de 18.500 de metripătraţi, iar la sfârşitul lunii martie se aflau în construcţie 15proiecte cu o suprafaţă totală de 204.000 metri pătraţi.

Cel mai mare proiect de birouri finalizat în 2011 este Harfa Office Park-AmadeusRatade ocupare a spaţiilor industriale a crescut cu 1,5 puncteprocentuale în intervalul ianuarie-martie 2011 şi a ajuns la 91%.Spaţii de circa 320.000 de metri pătraţi erau neocupate lasfârşitul primului trimestru.

Companiile care nu sunt mulţumite de oferta curentă existentă pepiaţă vor trebui să mai aştepte până la finalizarea unor volumesemnificative de spaţii industriale.

De exemplu, în locaţii precum Praga, Brno sau Plzen companiileau cele mai puţine alternative, iar cei ce nu pot alege din ofertacurentă trebuie să aştepte în medie 5-6 luni pentru ca pe piaţă săapară spaţii noi. În aceste regiuni se înregistrează şi cea maimare cerere pentru spaţii industriale: 40% din spaţiile închiriateîn primul trimestru sunt situate în Plzen, iar 30% în Praga. Ratade ocupare ajunge la 95% în Brno şi Praga.


IMPACT MINIM ÎN CONSTRUCŢII
. Revenirea pie­ţei imobiliaredin Cehia se concentrează mai mult în zona tranzacţiilorînregistrate decât a spaţiilor nou-construite, astfel că impactulasupra pieţei de construcţii rămâne limitat.

Industria construcţiilor s-a contractat cu aproape 10% anultrecut, estimările pentru 2011 indicând o reluare a creşteriipieţei. Avansul de anul acesta nu va fi însă mai mare de o singurăcifră, consideră analiştii. Multe proiecte de infrastructură aufost îngheţate sau decalate anul trecut din cauza problemelorfinanciare, iar reducerile de fonduri vor continua şi în 2011.

lnvestiţiile în infrastructură sunt aşteptate însă începând deanul viitor, când urmează să fie reluate progamele îngheţate în2009 şi 2010 pe fondul crizei economice mondiale şi a problemelorcu deficitul public.

Foto:Shutterstock

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO