Business Construct

Cei mai mari jucători din construcţii: 40 de firme cu 4 mld. euro afaceri

Cei mai mari jucători din construcţii: 40 de firme cu 4 mld. euro afaceri

Autor: Andreea Neferu, Cristi Moga

29.09.2011, 00:00 3904

Top constructori

Topul celor mai mari constructori care activează pe piaţa locală este dominat de companii cu acţionariat românesc, liderul fiind Hidroconstrucţia, companie controlată de management şi salariaţi, cu afaceri de peste 230 mil. euro anul trecut. Cel mai mare constructor străin în 2010 a fost compania austriacă Strabag, cu un business de 165 mil. euro, care a reuşit să ocupe poziţia a treia în top. Podiumul este completat de firma timişoreană Confort, cu afaceri de aproape 180 mil. euro anul trecut, a cărei poveste o puteţi citi în paginile 26-31. Primii zece jucători din această piaţă au avut afaceri de 1,4 mld. euro în 2010.


Top producători

Liderii pieţei producătorilor de materiale de construcţii au rămas şi anul trecut companiile din industria cimentului. Astfel, Holcim, Carpatcement şi Lafarge au înregistrat afaceri cumulate de aproximativ 570 de milioane de euro. Singurul antreprenor român prezent în acest top 10 este Marcel Bărbuţ, care controlează firma orădeană AdePlast, cu afaceri de peste 30 de milioane de euro în 2010. Cele mai mari zece companii de pe această piaţă au avut afaceri de circa 800 de mili­oane de euro anul trecut.


Top distribuitori

Deşi este o piaţă cu numeroşi jucători străini puternici, piaţa distribuţiei de materiale de construcţii şi magazine de bricolaj este condusă la vârf de reţelele Dedeman şi Arabesque, controlate de oamenii de afaceri locali Dragoş Pavăl şi Cezar Rapotan, care au vânzări cumulate de peste 700 mil euro, aproape jumătate din piaţă. Alţi doi antreprenori - Enrico Perini şi Ioan Ciolan - au pierdut în anii de criză mai mult de jumătate din vânzări, dar nici reţelele străine, precum Praktiker sau Bricostore nu au rezistat prea bine. În această piaţă au reuşit să crească doar cei ce s-au extins. Primii jucători au avut vânzări de circa 1,6 mld. euro anul trecut.


Top vopsele şi lacuri

Clasamentul celor mai mari jucători de pe piaţa lacurilor şi vopselelor s-a modificat faţă de anii anteriori, lider devenind compania Köber, deţinută de antreprenorii români Aurel şi Marian Köber, care a consemnat anul trecut afaceri de aproape 36 de milioane de euro. Cea mai mare parte a jucătorilor din top au înregistrat în anul 2010 afaceri în declin comparativ cu anul 2008, scăderile mergând şi la 60%. Cele mai mari zece companii de pe piaţa lacurilor şi vopselelor au cifre de afaceri cumulate de peste 200 de milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO