Business Construct

Cine se lupta pe o pi ata de 100 mil. euro

Cine se lupta pe o pi   ata de 100 mil. euro

Click pentru imaginea marita

28.02.2008, 15:01 43

Companiile de consultanta imobiliara, care lucreaza cu o marja de profit de aproximativ 20%, pana la 50%, si-au extins afacerile in ultimii ani, impulsionate de transformarea pietei locale in principalul punct de atractie din Europa Centrala si de Est al investitorilor imobiliari.
Businessul consultantilor imobiliari a evoluat de la simplu la dublu in ultimii ani, in ritmul pietei imobiliare, motiv pentru care numarul companiilor de profil a crescut semnificativ. Astfel, gigantii imobiliari precum Colliers, CB Richard Ellis, Cushman & Wakefield, Jones Lang LaSalle, DTZ, Coldwell Banker sau Atisreal (bratul imobiliar al BNP Paribas) se afla deja pe piata romaneasca, in competitie cu firmele locale Euroest, Regatta sau Neocasa.
Piata de consultanta se aseamana intr-o buna masura cu cea de avocatura, cu cresteri spectaculoase de la an la an. Cresterile celor doua piete sunt legate de evolutia pietei imobiliare per ansamblu, in conditiile in care si firmele de avocatura au semnalat cresterea ponderii serviciilor juridice acordate investitorilor imobiliari in totalul veniturilor.
Onorariile consutantilor imobiliari s-au ridicat in 2006 la circa 30 de milioane de euro, pentru ca anul trecut piata sa ajunga la circa 50 de milioane de euro, in conditiile in care primii doi jucatori din piata - Colliers si Eurisko - au rulat afaceri de peste 30 de milioane de euro la un loc.
Pentru acest an, Andrei Diaconescu, partener in cadrul casei de investitii Capital Partners, aprecia ca onorariile consultantilor imobiliari vor ajunge la un volum de 100 de milioane de euro. Un motiv suficient de bun pentru ca un grup puternic precum americanii de la CB Richard Ellis sa faca cea mai importanta achizitie de pe piata de profil, luand in calcul si faptul ca proaspata achizitie - Eurisko - isi propune pentru acest an venituri de 25 de milioane de euro - un sfert din intreaga piata.
Valul important al intrarilor a fost consemnat anul trecut, cand atat jucatori cu prezenta globala, precum Jones Lang LaSalle sau Cushman & Wakefield si-au consolidat pozitiile in piata, cat si firme regionale, precum estonienii de la Arco Real Estate sau spaniolii de la Contempo.
Romania a devenit o tara strategica pentru extinderea marilor companii de servicii imobiliare, in conditiile in care "o achizitie pe piata romaneasca este sigura si profitabila", cum au declarat reprezentantii Atisreal dupa ce au preluat 80% din compania Cornerstone International, fosta franciza a CB Richard Ellis.
Atisreal, care a realizat la sfarsitul lui 2006 afaceri de 340 mil. euro, intentioneaza sa extinda numarul de angajati anul acesta si sa intareasca departamentele care aduc valoare adaugata companiei, respectiv cel comercial, advisory and research, de birouri si rezidential.
"Vom mari numarul de angajati cu circa 20% anul acesta si vom intari departamentele cele mai importante ale companiei, urmand ca incepand de anul viitor sa infiintam departamente pe care Atisreal le are la nivel global si care nu se regasesc in portofoliul diviziei din Romania", a declarat Ioana Momiceanu, presedintele Consiuliului de Administratie al Atisreal Romania.
Printre diviziile Atisreal care nu se afla in Romania sunt property management, facility management sau investitii si asset management.


Criza imobiliara nu a afectat tranzactiile
Americanii de la CB Richard Ellis, care au achizitionat recent compania Eurisko pentru 35 de milioane de dolari, sunt listati la bursa din New York, unde actiunile au scazut, pe fondul crizei din intreaga piata, de la un maxim de 42 de dolari inregistrat in luna iulie a anului trecut, pana la 18-19 dolari in luna februarie. Insa, nici macar aceasta scadere drastica nu i-a impiedicat sa faca o achizitie pe piata romaneasca.
Andrei Diaconescu, partener in cadrul casei de investitii Capital Partners, consultantul Eurisko in aceasta tranzactie, a declarat ca un moment critic in aceasta tranzactie a fost legat de criza internationala de la inceputul acestui an, cand cei de la CB Richard Ellis puteau spune stop, tinand cont de faptul ca bursa i-a penalizat major in Statele Unite.
Vanzarea companiei de consultanta imobiliara Eurisko catre gigantul american CB Richard Ellis a fost una dintre cele mai complexe tranzactii derulate in mediul de business local, tinand cont de durata negocierilor, amploarea cumparatorului si de situatia pietei imobiliare la nivel mondial.
Consultantii de la Capital Partners au reprezentat doar o mica parte din totalitatea "fortelor" implicate in aceasta tranzactie, unde la masa directa de negociere a contractelor finale s-au aflat nu mai putin de 19 oameni. Eurisko a fost reprezentata de opt oameni, care au fost asistati de trei avocati de la firma Biris Goran si trei consultanti de la Capital Partners. CB Richard Ellis a avut o echipa de cinci oameni, incluzand aici avocatii firmei Badea Clifford Chance. Contractele fiecarui partener in parte au fost negociate zile la rand .
Conducerea Eurisko va fi pastrata cu Radu Lucianu in pozitia de country manager si cinci parteneri - Alexandra Dimofte, Ionut Bordei, Luiza Moraru, Catalina Jigman si Razvan Iorga. In cazul unor astfel de tranzactii, managementul poate semna contracte pe perioade cuprinse, de regula, intre 3 si 5 ani, in care raman in firma, iar in cazul plecarii ei nu pot lucra in aceeasi industrie.
Eurisko va deveni, pentru circa un an, CBRE Eurisko, urmand ca ulterior numele Eurisko sa dispara din denumirea companiei.
"Cel putin un an vom activa sub acest brand. Este important ca piata sa constientizeze in timp schimbarea denumirii si aceasta trecere in portofoliul CBRE sa fie cat mai lina. Brandul Eurisko este deja foarte cunoscut pe piata", a declarat Radu Lucianu, country manager al CBRE Eurisko.
Decizia vanzarii Eurisko a fost luata in urma cu un an si jumatate, in pozitii finale intrand doua firme americane - CBRE si Jones Lang LaSalle.
Rezultatele financiare ale Eurisko din 2007, an in care a inregistrat venituri de 14,3 milioane de euro, au contat doar in stabilirea pretului final, nu si in decizia de a cumpara compania, care fusese luata inca de anul trecut.
Pentru 2008, Eurisko mizeaza pe o cifra de afaceri de 25 mil. euro, in crestere cu 75% fata de anul precedent.
CBRE, una dintre cele mai mari companii de servicii imobiliare din lume, s-a retras in vara anului trecut de pe piata romaneasca, unde functiona din anul 2001 in baza unui contract de franciza. Compania americana a decis sa retraga licenta de franciza firmei care opera brandul CBRE pe piata romaneasca. Cu sediul in Los Angeles, CB Richard Ellis are peste 300 de birouri in 50 de tari si 29.000 de angajati in intreaga lume.
Nici in cazul tranzactiei dintre Atisreal si Cornerstone, criza internationala nu a afectat negocierile.
"Discutiile pentru vanzarea companiei au inceput in iulie, dupa ce a expirat contractul de franciza cu CB Richard Ellis. Am purtat discutii cu patru companii si am semnat contractul cu Atisreal in decembrie. Am ales Atisreal pentru ca este bratul imobiliar al unui puternic grup bancar, care nu a fost afectat de criza subprime din SUA", spune Momiceanu.
Atisreal, care se afla intr-o campanie puternica de achizitii pe piete emergente precum Europa Centrala si Est, India sau Orientul Mijlociu, va pastra managementul fostei companii Cornerstone Intl, format din Ioana Momiceanu, managing director si presedinte al Consiliului de Administratie, Edit Vesser, directorul general al departamentului comercial si Denis Donoiu, partener si director al departamentului de advisory and research.
Pentru anul acesta, compania si-a bugetat o crestere a cifrei de 60%, pana la circa 4,8 mi?lioane de euro, avand in vedere contractele pe care le-a semnat deja si cele pentru care se afla in negocieri.
BNP Paribas mai detine trei companii in Romania, respectiv Cetelem (credite de consum), Cardif (asigurari) si Arval (leasing), cu ajutorul carora Atisreal va putea sa ofere pachete de servicii.
"Vom putea completa serviciile pe care le oferim deja cu ale altor divizii pe care BNP Paribas le detine in Romania. In plus, venirea Atisreal ar putea fi un motiv in plus pentru investitorii francezi sa patrunda pe piata locala", spune Momiceanu.
Atisreal, este una dintre cele mai importante companii de servicii imobiliare din Europa, fiind prezenta pe pietele din Europa, Statele Unite ale Americii si Asia, prin intermediul a 60 de birouri.
BNP Paribas este unul dintre cele mai mari grupuri de servicii financiare din lume, cu active insumand 1.440 mi?liarde de euro la finele anului 2006.


Consultantii romani, cel mai important activ
Atat CB Richard Ellis, cat si Atisreal au decis sa pastreze managementul actual al companiilor Eurisko, respectiv Cornerstone Intl, pentru a asigura continuitatea afacerilor din Romania.
De altfel, consultantii sunt cel mai important activ al companiilor de servicii imobiliare, situatie care a determinat si o crestere puternica a salariilor, asa cum s-a intamplat si pe piata de avocatura, care a fost influentata de numarul ridicat de tranzactii imobiliare.
Venitul mediu al unui consultant imobiliar bun poate ajunge in prezent la circa 10.000 de euro pe luna, insa exista cazuri in care veniturile asa-zisilor ?deal makeri" imobiliari din Romania pot ajunge chiar la un milion de euro anual, in conditiile in care prin mainile lor nivelul tranzactiilor de investitii a crescut pana spre nivelul de doua miliarde de euro in 2007.
Insa, trazactiile mari vor veni in anii urmatori. Mallurile se anunta a fi vedetele anului viitor, in timp ce in perioada 2009-2010, urmeaza a fi livrate mai multe imobile de birouri, ce ar putea genera la randul lor tranzactii semnificative, potrivit consultantilor imobiliari.
Intrarea in piata a marilor investitori institutionali atrage dupa sine si o anumita presiune pe umerii dezvoltatorilor, ale caror proiecte trebuie sa se ridice la un anumit standard de calitate, solicitat de investitori. Pe masura cresterii pietei si tranzactiile se diversifica, astfel ca in 2007 am avut parte si de tranzactii cu portofolii sau imobile aflate la a doua vanzare.
Veniturile depind de valoarea tranzactiilor in care este implicat, comisionul din tranzactie negociat, precum si de contractul dintre consultant si firma din care face parte. Astfel, in cazul a trei tranzactii cu proprietati de o valoare cumulata de 200 de milioane de euro, un consultant ar putea ramane cu venituri de circa 500.000 de euro, in functie de factorii mentionati mai sus.


Ce companii au intrat pe piata locala

Colliers este primul jucator strain intrat pe piata locala, firma avand 267 de birouri in 57 de tari. Firma a inregistrat venituri de 1,6 miliarde de dolari la nivel mondial, afacerile de pe piata locala ridicandu-se la 25 de milioane de dolari in 2007.

Jones Lang LaSalle opereaza aproximativ 170 de birouri in intreaga lume, activand intr-un numar de peste 700 de orase din mai mult de 60 de tari. La nivel mondial, compania a inregistrat in 2007 o cifra de afaceri de peste 2,7 miliarde de dolari.

Cushman & Wakefield a intrat pe piata locala prin cumpararea companiei Activ Consulting. Compania are 215 birouri in 56 de tari si circa 12.000 de angajati. Cushman & Wakefield, firma infiintata in 1917, a inregistrat in 2006 venituri de 1,5 mld. dolari.

DTZ are 11.000 de angajati in 140 de orase din 45 de tari. Filiala locala DTZ Echinox a fost infiintata in 2002, in urma fuziunii companiei locale de consultanta Echinox Consulting cu grupul britanic DTZ.

CB Richard Ellis, cu sediul in Los Angeles, are peste 300 de birouri in 50 de tari si 29.000 de angajati in intreaga lume. Recent, a achizitionat compania Eurisko pentru 35 de milioane de dolari.

Atisreal este una dintre cele mai importante companii de servicii imobiliare din Europa, fiind prezenta pe pietele din Europa, SUA si Asia, prin intermediul a 60 de birouri. Compania a preluat 80% din Corner?stone International, fosta franciza a CBRE.

Coldwell Banker are o retea de 3.700 de birouri rezidentiale care acopera 47 de tari si 116.000 de angajati si colaboratori. Filiala locala si-a propus extinderea retelei teritoriale cu 20 de birouri, in primii trei ani de la infiintare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO