Business Construct

Consum beton

Consum beton

Bruno Roux, presedintele Asociatiei Producatorilor de Betoane din Romania: Din analizele noastre, de departe dezvoltarea pietei constructiilor pe segmentul rezidential a influentat pozitiv industria noastra, dar la aceasta s-au adaugat preferinta utilizatorilor finali de a cumpara be?tonul gata preparat in statiile de betoane si con?ditiile climaterice favorabile pe tot parcursul anului trecut.

28.02.2008, 15:12 222

Dezvoltarea pietei de betoane nu a fost derulata intr-un mod controlat, in prezent fiind nu mai putin de 250-300 de companii, insa primul pas catre reglementarea acestui sector a fost derulat odata cu infiintarea Asociatiei Producatorilor de Betoane din Romania (APBR), o organizatie patronala si profesionala care reuneste in prezent sase producatori de betoane: Alas, Carpat Beton, Holcim, General Beton, Lafarge Agregate si Betoane si Readymix. Acestia detin aproximativ 70 de statii de betoane in toate regiunile tarii si au , potrivit estimarilor APBR, circa 30% din piata de betoane.
Piata de betoane a ajuns anul trecut la circa 300-320 de milioane de euro, in crestere cu 20% fata de anul precedent. "Din estimarile noastre, la nivel de tara au fost vandute aproximativ 10 milioane de metri cubi in 2007, in crestere cu circa 20% fata de 2006. In 2008 apreciem o crestere similara de 15-20% a pietei si a volumelor", a declarat Bruno Roux, presedintele APBR.
Deficitul de locuinte, estimat la nivel national la circa un milion de spatii locative, i-a determinat pe jucatorii de profil sa anunte investitii masive in extinderea retelelor de statii de betoane. "Din analizele noastre, de departe dezvoltarea pietei constructiilor pe segmentul rezidential a influentat pozitiv industria noastra, dar la aceasta s-au adaugat preferinta utilizatorilor finali de a cumpara betonul gata preparat in statiile de betoane si conditiile climaterice favorabile pe tot parcursul anului trecut", spune Roux.
Reprezentantii APBR estimeaza pentru anul 2008 o crestere similara de 15-20% a pietei/volumelor de betoane, in conditiile in care segmentul rezidential din principalele orase ale tarii se anunta in continuare extrem de dinamic, iar unele proiecte de infrastructura se asteapta sa demareze in a doua parte a anului.
Cea mai mare cerere de betoane este in Capitala, insa odata cu maturizarea pietei imobiliare, investitiile s-au intensificat si in orasele mari din provincie.
"Bucuresti este zona care concentreaza in continuare cea mai mare cerere de betoane, dar putem mentiona aici si Timisoara, Arad si Oradea in vestul tarii, Sibiu, Cluj si Brasov in centru, precum si Iasi, Constanta in est", explica Roux.


Forta de munca insuficienta
"Dificultatile principale care au impact in piata de betoane sunt legate de forta de munca deficitara, multitudinea reglementarilor privind operarea statiilor si lipsa controlului in ceea ce priveste implementarea legislatiei existente", afirma Roux.
In acest context, principalele atributii ale APBR sunt promovarea standardelor tehnice si de calitate in producerea betoanelor, a metodelor de operare care minimizeaza impactul asupra mediului inconjurator, formarea profesionala a angajatilor, inclusiv in ceea ce priveste normele si standardale de sanatate si securitate in munca si informarea membrilor si publicului cu privire la standardele existente sau noi de pe aceasta piata.
Printre cei mai puternici jucatori de pe piata de betoane sunt producatorii de ciment Holcim, Lafarge si HeidelbergCement, care si-au extins anual reteaua de statii de betoane. Insa, pe langa acestia s-au dezvoltat si alte retele precum cele ale companiilor General Beton, Pomponio, Alas sau Readymix.
General Beton Romania, filiala locala a grupului italian General Beton, a deschis prima statie de betoane ecologica in Timisoara in 1998 si detine in prezent patru astfel de statii. De asemenea, Alas Romania are patru statii de betoane in Chiajna, Pipera, Sema Parc si Catelu.
Un alt jucator de pe aceasta piata este Pomponio, unul dintre cei mai mari producatori de betoane din zona Ardealului, care intentioneaza sa listeze 25% din actiuni la Bursa. Finantarea va fi folosita, alaturi de alte surse proprii, pentru sustinerea obiectivelor de investitii ale Pomponio in anul 2008, care vizeaza mentinerea pozitiei de lider de piata pentru segmentul de constructii industriale in judetul Alba, ca si cresterea cotei de piata pentru betoane si prefabricate din beton in cateva judete din Transilvania.
Tot pe aceasta piata activeaza si companii de constructii care au propriile statii de betoane, cum ar fi Arcom Bucuresti, Aedificia, Rotary sau Max Bogl.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO