Business Construct

Cum faci o revistă în criză

Autor: Cristi Moga

27.10.2010, 23:58 25

Să faci o revistă de construcţii în aceste zile pare o misiunedificilă. "Despre ce scrieţi? Nu mai construieşte nimeni nimic", segrăbesc să spună voci din diverse domenii. Într-adevăr, piaţaconstrucţiilor este în letargie de aproape doi ani, dar şi acestaeste un subiect în sine: ce mai pot face investitorii care deţin1.000 de hectare în zona de nord a Capitalei, care era văzută pânăacum doi ani "viitorul Manhattan" al României?

Deocamdată doar să aştepte! Prea multe birouri şi case goale suntîn stare să îi sperie pe cei mai mulţi dintre investitori. Dar cumviitorul nu este cu totul negru, se poate observa căhipermarketurile au reînceput să pişte acceleraţia expansiunii, iarpentru anul viitor au fost contabilizate 19 noi inaugurări demagazine, în creştere faţă de anul acesta sau 2009. O gură mică deoxigen pentru firmele de construcţii care vor avea în următoareleluni mai puţine şantiere în condiţiile în care proiecte mari,precum stadionul Lia Manoliu sau pasajul Basarab, se apropie definalizare.

Din urmă pare să nu mai vină mare lucru: Comarnic - Braşov a picat,iar licitaţia pentru extinderea metroului merge greu. În acestecondiţii, un alt subiect îl reprezintă felul în care managerii dinconstrucţii au ajuns să accepte salarii la jumătate, după ce acumdoi ani îşi puteau negocia lejer salariul deoarece aveaualternative mai bănoase. Bănoase au fost de-a lungul anului şicontractele de întreţinere a autostrăzii Bucureşti-Piteşti, darprima autostradă a ţării şi principala legătură a Bucureştiului cuvestul ţării şi al continentului nu are "faţă europeană". Vârsta,mai bine de 40 de ani, îşi spune cuvântul. Dar când dai bani pecele mai bune "cosmetice" poţi avea pretenţia să nu apară înfiecare an alte "şanţuri" pe banda unu, pe unde circulă camioanele.Ce părere au despre asta autorităţile, drumarii, dar şi şoferiicare tranzitează zona? Temă pentru un alt subiect al revistei. Şimai puteţi afla şi cât te costă o casă de lemn, cum au începutromânii să cumpere accesoriile din casă înaintea mobilei, sămonteze ţigle metalice pe casele vechi deoarece nu mai au bani deunele noi, dar şi care sunt paşii legali pentru recepţia uneiconstrucţii. Şi aşa a mai trecut o lună. Vă aşteptăm şi numărulurmător, sperăm cu ştiri mai pozitive!

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO