Business Construct

Cumpărăm mai puţin: comerţul, minus 6%

Cumpărăm mai puţin: comerţul, minus 6%
25.08.2011, 00:00 58

Cifra de afaceri din comerţul cu amănuntul, cu excepţia autovehiculelor şi motocicletelor, a crescut în iunie faţă de mai cu 1,1% ca serie brută, dar ajustată la nu­mărul de zile lucrătoare şi sezonalitate s-a diminuat cu 1,2%.

La şase luni ambii indicatori au fost în scădere, cu 5,8%, respectiv 6,2%.

Evoluţia faţă de luna mai a fost determinată de creşterile înregistrate la comerţul cu amănuntul al carbu­ran­ţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+1,9%), la vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+0,9%) şi la vânzările de produse nealimentare (+0,7%), potrivit datelor de la Institutul Naţional de Statistică (INS). Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucră­toare şi de sezonalitate, afacerile s-au redus din cauza scăderii înregistrate la vânzările de produse nealimentare (-1,7%).

Faţă de iunie 2010 cifra de afaceri din comerţ a scăzut ca serie brută cu 9,4%, după declinul vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun

(-11,6%), produse nealimentare (-10,1%) şi comerţului cu amănuntul al carbu­ranţilor pentru autovehicule în magazine specializate (-4,7%). Ca serie ajustată scăderea a fost de 8,3%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO