Business Construct

Deschid drumul catre export

Deschid drumul catre export

Usile care imbina lemnul si sticla sunt in trend

29.03.2007, 20:28 70

Afacerile producatorilor de usi inregistreaza cresteri de circa 15-25%, pe fondul intensificarii investitiilor de pe piata imobiliara. Astfel, planurile companiilor de profil prevad investitii majore in diversificarea ofertei de produse, precum si in retelele de distributie din Romania si in alte tari in care sunt exportate usi.
Compania Pinum Productie este unul dintre cei mai importanti jucatori de pe piata usilor din Romania, inregistrand anul trecut o cifra de afaceri de 59,8 milioane de lei (aproximativ 17 mil. euro). Usile marca Pinum sunt fabricate in Bucuresti, la o fabrica cu o capacitate de productie de peste 10.000 de usi pe luna si sunt comercializate atat in Romania, cat si in alte state din Europa sau America. Exporturile asigura 60% din cifra de afaceri a companiei.
"Exportul de produse Pinum se realizeaza cu preponderenta in Italia, Republica Moldova, Armenia, Grecia, Iordania, dar si Armerica de Nord, unde avem si un showroom propriu. Totodata, urmarim o posibila extindere", a spus Marilena Sirbu, directorul de vanzari al companiei. In Romania, compania are un singur show-room, dar are 35 de colaboratori in toata tara. Comania Pinum produce si comercializeaza usi cu structura celulara sau cu structura de cherestea, cu furnir din lemn natur pe dimensiuni standard de 70, 80, 90 sau 100 cm latime si 216 cm lungime, avand ca destinatie atat apartamentele sau casele, cat si birourile. "Usile pe care le comercializam sunt atat de interior, cat si de exterior, atat pentru apartamente, case, cat si pentru birouri. In cifra de afaceri usile de interior, pentru case si apartamente, reprezinta in procente 70%, iar usile pentru spatii destinate birourilor 30%", mai spune Sirbu. Cele mai cautate modele de usi de interior sunt cele celulare, model plin, cu furnir tanganica (nuc din Africa - n. red.) baituit si color, precum si cele cu furnir wenghe (esenta exotica - n. red.). Usile pe furnir wenghe sau tanganica, atat furniruite, cat si nelaminate au, alaturi de usile din stejar albit, si cea mai mare dinamica de crestere. Pinum a lansat si alte modele de usi, din care fac parte usile Modo nelaminate. Usile Modo sunt o linie de usi moderna, care cuprinde o varietate de modele si culori. Din aceasta linie fac parte usile de cristal, usile furniruite cu insertii de aluminiu sau usile care combina atat lemnul si cristalul cat si aluminiul cu cristalul.
"Credem ca usile de cristal si usile furniruite cu insertie de aluminiu reprezinta ultimul trend pe aceasta piata", mai spune directorul de vanzari al companiei. Pentru anul acesta compania si-a propus o crestere de 10% a afacerilor, in conditiile in care piata usilor are o evolutie ascendenta.
"Piata usilor depaseste ca valoare 100 milioane de euro si are o evolutie pozitiva, fiind intr-o continua dezvoltare. Totodata, faptul ca exista o explozie a pietei constructiilor determina o crestere din ce in ce mai ridicata", spune Sirbu de la Pinum.

Porta KMI isi extinde reteaua de distribuitori
O alta companie importanta de pe piata usilor este Porta KMI, care a intrat in Romania in 2004, cu o investitie de aproximativ opt milioane de euro.
Fabrica Porta KMI Romania, care face parte din grupul polonez Porta, estimeaza pentru anul acesta o cifra de afaceri de 14 milioane de euro, in crestere cu 25% fata de anul trecut.
Cresterea de anul acesta se bazeaza pe intentia Porta KMI Romania de a-si extinde reteaua de distribuitori externi. Reteaua cuprinde acum 20 distribuitori interni si 9 distribuitori externi in tari precum Bulgaria, Croatia, Macedonia, Ungaria, Serbia, Ucraina, Grecia si in curand va fi pe aceasta lista si Slovacia.
Exporturile in tari din Europa a inceput anul trecut, contribuind la cresterea cifrei de afaceri, care a ajuns de la 7 milioane in 2005 la 10 in 2006.
Compania comercializeaza usi de interior executate din MDF (n. red.- placi din fibre cu densitate medie) si HDF ( n. red. - placi din fibre de densitate mare) cu diferite finisari: lacuite, laminate cu CPL sau PVC, acoperite cu folie Porta Decor, Porta Dur sau cu furnir natural, precum si usi de intrare in apartament cu diferite caracteristici tehnic: izolatie fonica, rezistenta la foc sau etanseitate la fum.
Compania produce si distribuie in egala masura atat usi de interior, cat si usi de exterior. Intrucat compania are o paleta larga de produse, nu exista un anumit tip de usa care sa aiba ponderea cea mai mare in cifra de afaceri.
"Avand o oferta atat de variata, cifra de afaceri este rezultatul achizitiilor tuturor tipurilor de produse", precizeaza Mihaela Geicu, director de vanzari la Porta KMI Romania. Reprezentantii companiei considera ca cele mai populare tipuri de usi in Romania sunt usile cu design deosebit, precum cele care imbina lemnul si sticla.
"Daca e sa vorbim de culori, culoarea la moda este de departe Wenge (n. red. - culoarea lemnului wenge variaza de la un negru luminos deschis pana la culoarea ciocolatei), culoare prezenta si in oferta noastra.
De asemenea, la mare cautare sunt si usile cu furnir natural", explica Geicu. In Europa, ultimul trend este reprezentat de usile cu furnir natural modificat.
Ultimele colectii lansate de Porta sunt Porta Stil si Porta Focus. "Colectia Porta Stil cuprinde modele deosebite de usi cu structura celulara in diferite nuante la preturi accesibile, in timp ce colectia Porta Focus cuprinde modele de usi cu structura celulara prevazute si cu diferite tipuri de sticla", afirma Geicu de la Porta KMI.
Totodata, compania va lansa in curand noi colectii precum Natura Stil, care este varianta de furnir natural a colectiei Porta Stil, Natura Space, varianta de furnir natural a colectiei Porta Focus, sau colectia de usi exterioare Topaz E, in care usile de intrare in apartament au o greutate de aproximativ 50 kg, izolatie fonica si o suprafata adanc frezata, care ii confera un aspect placut.

Capacitate de productie mai mare
Porta KMI va investi in acest an intre sase si opt milioane de euro in extinderea fabricii din Romania, una dintre cele patru fabrici pe care le are grupul Porta. Anul acesta Porta KMI Romania isi va extinde fabrica cu inca 11.000 de metri patrati, aceasta ajungand astfel la o suprafata de 22.000 de metri patrati.
Compania a inceput sa produca din aprilie 2005 atat usi de interior si de exterior, cat si de intrare in apartamente, din toate tipurile de materiale, mai putin aluminiu, PVC si combinatii din plastic. Capacitatea fabricii este de 30.000 de usi lunar. Printre proiectele Porta KMI Romaia se numara hotelurile Crystal Palace si Ibis din Bucuresti, hotelurile Palm Beach, Savoy, Opal, Acapulco sau Tomis din Constanta, potrivit informatiilor de pe site-ul companiei. Compania-mama, Porta KMI Poland, a fost infiintata in 1992 si face parte din grupul polonez Komfort. Porta KMI, care exporta in mai multe tari europene, detine patru fabrici in Polonia si este prezenta pe mai multe piete din Europa printre care Germania, Franta, Cehia, Slovacia, Ungaria, Rusia, Ucraina, Moldova, Grecia si Cipru. Porta KMI are in total cinci fabrici, dintre care patru in Polonia si una in Romania si 167 de distribuitori in Polonia si in intreaga Europa.

Investitii in usi din PVC
O alta companie care produce usi este Casa Noastra, care va realiza o investitie de 25 de milioane de euro in productie. Proiectul prevede construirea a trei hale de productie, doua pentru productia de sisteme de usi si ferestre din PVC, cea de-a treia fiind destinata productiei de geam termoizolant. In prezent, productia este realizata intr-un spatiu inchiriat din Craiova. Directorului general al Casa Noastra se asteapta ca investitia sa creasca cifra de afaceri a firmei de patru ori, in urmatorii doi ani. In 2006 compania a relizat o cifra de afaceri de 12,8milioane de euro si estimeaza sa atinga in 2007 un nivel de circa 30 de milioane de euro. Casa Noastra detine 61 de magazine la nivel national si intentioneaza sa extinda reteaua de distributie la 95 de magazine, pana la sfarsitul acestui an. Firma a fost infiintata in 1994 si are doi asociati, Stefan Cherciu si Cosmin Ionescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO