Business Construct

Dezvoltatorii tricoteaza proiecte imobiliare

Dezvoltatorii tricoteaza proiecte imobiliare

ModaTim este unul dinre putinii producatori de confectii care au infiintat o divizie de investitii imobiliare

29.05.2008, 21:28 125

Atrium Center Cluj, Radius Baia Mare sau City Business Center (City BC) din Timisoara. In urmatorii ani doar nostalgicii isi vor aminti ca in locul unde se vor afla aceste proiecte imobiliare lucrau sute sau chiar mii de textilisti, pe care dezvoltarea imobiliara i-a determinat sa-si mute serviciul la periferie sau, din contra, sa se angajeze comercianti in mall.
Un principiu de baza al imobiliarelor vorbeste despre cele trei elemente esentiale ale unui proiect: locatie, locatie, locatie. Iar fabricile de textile, in general, beneficiau de acest argument din plin: Tricotaje Somesul se afla in piata Marasti din Cluj, ModaTim se afla langa piata 700 din Timisoara, in timp ce fabrica Tricodava se afla in cartierul Drumul Taberei din Bucuresti, unde va fi realizat un ansamblu rezidential de mari dimensiuni.
"Desigur ca marjele de profit din imobiliare sunt actualmente substantial mai ridicate fata de cele din confectii. In confectii existau marje de profitabilitate foarte mari in urma cu 3-4 ani, dar desigur aplicate la o cifra de afaceri destul de redusa. Actualmente, din motive de cost, aceste marje au coborat foarte mult, ajungand in linie cu marjele normale din industria textila in lume, in jur de 5-7%", explica Ovidiu Sandor, presedintele firmei ModaTim Investments motivele pentru care afacerile imobiliare surclaseaza ca importanta industria confectiilor.
ModaTim este unul dintre putinii producatori de confectii care nu au ales varianta usoara, de a vinde terenul unui dezvoltator specializat, ci a creat o divizie speciala de investitii imobiliare si a finalizat deja o cladire de birouri in zona centrala a Timisoarei.
"Desigur ca in imobiliare marjele sunt mult mai mari in ziua de astazi, dar si aici trendul de viitor nu poate fi decat unul descrescator", apreciaza directorul ModaTim.
Cu toate acestea, activitatea imobiliara nu se va rezuma la un singur imobil, compania accesand de curand un credit de 28 de milioane de euro de la Investkredit Bank pentru refinantarea primei investitii si sustinerea realizarii urmatoarelor cladiri.
"ModaTim este in proces de renuntare la terenul central, fiind deja achizitionata o hala industriala pentru relocare. Pana in aceasta toamna relocarea va fi facuta, terenul eliberat fiind destinat continuarii investitiei City Business Centre", precizeaza Sandor.
In conditiile in care prima cladire de birouri a fost inchiriata unor companii precum IBM, Vodafone, PriceWaterhouseCoopers, UniCredit Tiriac sau Carpatair, mutarea activitatii fabricii cu circa 600 de angajati reprezenta un pas previzibil.
"Consideram ca putem sustine afacerea cu confectiile pe termen mediu, din mai mult motive. In primul rand, pe gama de calitate si de produse pe care le producem China nu este intr-adevar o concurenta directa. (...) De asemenea, actualmente relocam productia pe o platforma industriala la marginea orasului, care ne permite sa imbunatatim activitatea firmei si va duce la cresterea productivitatii muncii", spune Sandor, fost inginer softist.


Proiect in locul unei fabrici din centrul Clujului
Spre deosebire de actionarii ModaTim, proprietarii fabricii clujene Tricotaje Somesul au decis vanzarea lotului de 18.000 de metri patrati detinut in zona centrala a Clujului pentru 12 milioane de euro britanicilor de la Dawnay Day care, prin intermediul companiei Atrium Centers, au inceput constructia unui mall si a unei cladiri de birouri.
Actionarii fabricii luau in calcul initial implicarea in dezvoltarea proiectului, pentru ca mai apoi sa renunte integral la proiect. Relocarea fabricii pe o platforma industriala din apropierea Clujului a implicat investitii de circa doua milioane de euro, astfel ca actionarii au ramas cu un profit de aproximativ 10 milioane de euro din aceasta mutare.
"In momentul de fata nu cred ca exista un teren de asemenea dimensiuni in Cluj care sa fie mai bun ca accesibilitate, vizibilitate si apropiere fata de centrul orasului", apreciaza Adina Calinescu, country manager al firmei Atrium Centers Management.
In prezent, pe terenul fostei fabrici se executa lucrari de fundatie, pana in al doilea semestru al anului viitor urmand a fi livrat un nou mall in orasul din centrul Transilvaniei, precum si un imobil de birouri.
"Calitatea terenului nu a necesitat costuri suplimentare, in sensul ca nu am avut dificultati in obtinerea avizelor de mediu", precizeaza Calinescu.


Maratex Baia Mare devine Radius Center
Un pret chiar mai bun au primit actionarii fabricii Maratex din Baia Mare, care au vandut proprietatile si terenul pe care il detineau in apropierea garii din oras pentru aproximativ 15 milioane de euro, pret cu care au putut acoperi datoriile de 11,5 milioane de euro ale fabricii intrate in insolventa si au mai si ramas cu lichiditati. Terenul a fost de asemenea preluat de un dezvoltator specializat, RED Management Capital, care a inceput pe acest lot un proiect mixt, format din mall, spatii de birouri, un hotel si spatii culturale, denumit Radius Center.
Termenul de finalizare a proiectului, care va avea o suprafata inchiriabila de 43.000 de metri patrati, este trimestrul patru al anului viitor, potrivit celor mai recente informatii disponibile.
RED este unul dintre cei mai mari dezvoltatori de centre comerciale de pe piata locala, compania avand in diferite stadii de realizare proiecte si la Constanta, Arad, Braila si Satu Mare. In Baia Mare, proiectul RED va intra in urmatorii ani in competitie cu un alt proiect al Atrium Centers, care vizeaza realizarea unui mall si in acest oras.


Cel mai mare proiect, in Capitala
Fabricile de textile din Bucuresti nu puteau face exceptie de la tendinta inregistrata la nivelul intregii tari, astfel ca una dintre cele mai mari tranzactii cu terenuri inregistrate anul trecut in Capitala a fost preluarea de catre spaniolii de la Gran Via a terenului fabricii Tricodava.
Fabrica se afla intr-o zona rezidentiala puternica a orasului, in cartierul Drumul Taberei, unde pe langa proiectele comerciale, sunt in derulare un numar important de ansambluri rezidentiale.
Dupa o achizitie de 42 de milioane de euro, reprezentantii Gran Via planuiesc investitii suplimentare de 200 de milioane de euro, alaturi de un alt investitor spaniol cu care au incheiat un parteneriat care le ofera participatii egale in proiect.
"Am finalizat demolarile, dar inca nu am definitivat toate aspectele legate de proiect. Cu siguranta va fi in special rezidential, in jur de 2.000 de apartamente, si, totodata, vor fi si spatii de birouri si comerciale", a precizat David Martinez Vallbona, general manager al Gran Via pe piata locala.
Fabrica Tricodava a fost in portofoliul americanilor de la New Century Holding (NCH), care au decis anul trecut renuntarea la mai multe active imobiliare, printre care si terenul de 5,3 hectare din Drumul Taberei.


Proiecte imobiliare "textile" la Iasi si Arad
Alte proiecte imobiliare dezvoltate pe terenul unor fabrici de textile ar putea fi incepute in urmatoarea perioada si in Iasi sau Arad, unde actionarii Textila Iasi au decis relocarea fabricii, in timp ce Teba Industries va inchide fabrica din Arad pentru a se concentra pe afacerile din estul tarii.
Cei sapte actionari ai fabricii Textila ar putea incasa impreuna circa 20 de milioane de euro pentru terenul de aproape trei hectare din zona Copou a Iasiului, care ar putea deveni destinatia unui proiect rezidential.
Actionarii firmei au achizitionat deja un teren in zona industriala a orasului pentru relocare si nu exclud nici asocierea cu un dezvoltator specializat.
Pe de alta parte, la Arad, actionarii companiei Teba Industries au decis relocarea activitatii in Iasi, unde costurile cu forta de munca sunt mai mici, potrivit reprezentantilor companiei, care au declarat recent ca terenul de circa patru hectare va fi destinat realizarii unui proiect imobiliar. Numarul centrelor comerciale anuntate in Arad este considerat de consultantii in domeniu mult peste capacitatea de absorbtie a orasului, astfel ca terenul ar putea fi destinat unei dezvoltari rezidentiale sau de birouri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO