Business Construct

Editorial: De unde va reveni cresterea?

Editorial: De unde va reveni cresterea?
14.12.2009, 15:53 38

Primele sase luni din 2010 vor fi foarte complicate pentruindustria constructiilor, in conditiile in care dezvoltatorii aucam finalizat ce au inceput in anii trecuti si nu au inceputproiecte noi. "In cel mai bun caz, cresterea va fi reluata in mai2010", "anul viitor va fi unul de functionare in regim de avarie"sau "mai devreme de mijlocul anului 2012 nu intrevad o crestere apietei constructiilor", sunt doar cateva dintre declaratiile facuterecent de managerii si antreprenorii din constructii referitoare laasteptarile pentru anul viitor.

Cel mai afectat sector va fi cel rezidential, unde nu va fiinceput niciun proiect major de locuinte, mai ales in prima parte aanului viitor. In ansambluri mari de locuinte sunt circa patru miide apartamente in curs de finalizare in prezent, dintre care doar2.500 de apartamente sunt vandute, potrivit unei analize publicatein numarul curent al revistei Business Construct. In acest context,dezvoltatorii vor fi mai interesati sa vanda apartamentele pe carele au deja finalizate decat sa inceapa proiecte noi. Mai mult,domeniul comercial si cel al birourilor va continua sa sufere dinlipsa cererii. In acest context, de unde va veni salvarea?

Constructorii pariaza pe o absorbtie mai eficienta a fonduriloreuropene nerambursabile, avand in vedere ca in perioada 2007-2009au fost foarte putine finantari atrase de Guvernul roman. Potrivitultimelor date disponibile, la infrastructura n-au fost atrasedecat 20 de milioane de euro, din totalul de 4,5 miliarde de eurorepartizate de UE pentru Romania in perioada 2007-2013. Practic,banii UE au fost utilizati doar pentru proiecte de consultanta,pentru ca Autoritatea de Management din cadrul MinisteruluiTransporturilor nu era auditata. In toamna s-a

finalizat acest proces si astfel in 2010 ar putea fi atrase sutede milioane de euro pentru constructia de autostrazi. Constructoriiasteapta cu interes si extinderea proiectelor de infrastructura demediu (statii de epurare, retele de apa si canalizare), finantatede UE, precum si a investitiilor generate de Programul OperationalRegional (POR), unde s-au incheiat deja contracte de 1 mld. euro.Alte sectoare care ar putea sa-si revina sunt cel industrial si cellogistic, unde deja au fost anuntate proiecte noi a carorconstructie va incepe anul viitor.

www.businessconstruct.wordpress.com

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO